Бислимска Клисура

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бислимска клисура, од страна на с. Пчиња, видена од воздух
Поглед на Пчиња во Бислимската Клисура
Поглед на дел од Бислимската Клисура
Бислимска Клисура is located in Македонија
Местоположба на Бислимска Клисура воМакедонија

Бислимска Клисура — мала клисура на реката Пчиња што се протега од вливот на Кумановска Река до селото Пчиња[1]. Долга е 6,5 км. Оддалечена е 5 км од градот Куманово

Всечена е во варовнички карпи со јурска старост. Има стрмни страни, на одредени места речиси вертикални, така што на некои места наликува на кањон. Во клисурата се наоѓаат десетина пештери и пропасти, долги до 90 м. Најдолга пештера е Студен Пештер (90 м), а најдлабока пропаст е Маркова Куќа, длабока околу 40 м. Со својот пештерски накит, најинтересна е Лишков Пештер, во јужниот дел на клисурата (2 км спротиводно од с. Пчиња). Покрај пештерите и пропастите, овде релјефот е многу интересен, со бројни шкрапи, вртачи, суводолици, раседи и сл. Во Бислимска клисура има разновиден растителен и животински свет (лилјаци, соколи, орли, влекачи — особено поскоци и др.).

Во средишниот дел на клисурата и во пештерите има остатоци од антички градби, веројатно од римскиот период. По сите свои карактеристики, Бислимската Клисура заслужува да биде заштитено подрачје, особено имајќи предвид дека е се наоѓа мошне близу до градот Куманово. Сепак таа е доста деградирана од загадените води на Пчиња, кои доаѓаат од Куманово.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Подземни карстни форми во Бислимска Клисура. Географски разгледи кн. 34. Андоновски Т., Милевски И., Скопје, 1999

Надворешни врски[уреди | уреди извор]