Бисер балкански

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
„Бисер балкански“
Песна од Гоце Николовски
Издаден1990
Реализиран1990
Жанрнародна музика
Јазикмакедонски
Должина4:40
ТекстЈован Павловски[1]
КомпозиторХилми Билбил и Т. Таневски[1]
Гоце Николовски во изведба

„Бисер балкански“ — новокомпонирана македонска народна песна во изведба на пејачот Гоце Николовски. Песната за прв пат била испеана на „Фолк фест Валандово“ во 1990 година. Ја освоила првата награда. Текстот на песната е од Јован Павловски, музиката е на Хилми Билбил а аранжманот е на Томислав Таневски. По самата изведба песната станува голем хит и многу наскоро станува широко прифатена од македонскиот народ.

Јасминка Павловска, во својата статија посветена на Гоце Николовски вели дека ниту една новосоздадена песна претходно, ни потоа немала таква општонародна прифатеност, што во периодот на раните деведесетти, што се совпаѓа со независноста на Македонија, ужива и своевиден статус на химна.[1]

Тема[edit | edit source]

Песната спаѓа во категоријата на народни новокомпонирани песни, во подгрупата на родољубиви песни. Главна тема е опевување на македонските убавини. Покрај тоа, во песната се опеани сите три дела на етничка Македонија, нејзината црна историја, но и љубовта кон истата.

Наводи[edit | edit source]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Тивката тага на бисерот балкански“ (македонски). конс. 2011-09-08. 

Поврзано[edit | edit source]

Надворешни врски[edit | edit source]