Прејди на содржината

Биосферен резерват Техуакан-Куикатлан

Координати: 18°12′41″N 97°23′58″W / 18.2113889° СГШ; 97.3994444° ЗГД / 18.2113889; -97.3994444
Од Википедија — слободната енциклопедија
Биосферен резерват Техуакан-Куикатлан
Reserva de la biosfera Tehuacán-Cuicatlán
МСЗП — Категорија VI (заштитено подрачје под раководство со ресурси)
МестоОахака, and Пуебла, Мексико
Најблизок градТехуакан
Координати18°12′41″N 97°23′58″W / 18.2113889° СГШ; 97.3994444° ЗГД / 18.2113889; -97.3994444
Површина4.900 км2
Воспоставен(а)2012
Неважечки статус
Службен назив: Tehuacán-Cuicatlán
Тип:Мешан
Критериуми:(iv), (x)
Прогласено:2018
Број1534
State Party: Мексико
Регион:Северна Америка

Биосферен резерват Техуакан-Куикатлан — заштитено природно подрачје кое се наоѓа во југоисточниот дел на Мексико. Неговото име произлегува од неговите две главни локации: Куикатлан и Техуакан, во вториот се нивните административни канцеларии. Резерватот зафаќа 490.186 хектари распределени меѓу 21 општина во државата Пуебла и Оахака.

На 2 јули 2018 година, локалитетот бил наведен како светско наследство на УНЕСКО.[1]

Локација[уреди | уреди извор]

Областа припаѓа и се наоѓа во Сиера Мадре дел Сур. Се одликува со неговиот нерамен терен, каде што планинските масиви не надминуваат три илјади метри надморска височина околу широките долини Техуакан и Запотитлан и Глен Куикатлан. Скоро целиот резерват е дел од горниот слив на реката Папалоапан, една од најголемите реки во Мексико, иако во оваа област влажноста не е доволна за да се формираат големи потоци. Папалоапан прима води од бројни потоци кои потекнуваат од планините на Сиера де Техуакан и Сиера Микстека, вклучувајќи го Техуакан и реките Калапа и Запотитан.

Климата во регионот е топла полусушна и топла полутропска во регионот на Глен Куикатек со умерени врнежи од дожд во лето. Во високите делови на планините вообичаено е да се види дека на планините се наоѓа густа магла што ретко доаѓа до кондензација во форма на скромен дожд.

Важноста на Техуакан-Куикатлан лежи во големата флористичка разновидност на областа. Спротивно на популарното верување, сувите тропски региони што изобилува со југоистокот на Мексико не се сиромашни со биоразновидност. Некои студии, како што се оние на Резовски во 1973 и 1978 година, довеле до конципирање на областа како флористичка провинција, која припаѓа на фитогеографскиот регион на мексиканската ксерофитика. Во 1965 година, Смит сугерирал дека една третина од растителните видови кои ја населуваат површината на Техуакан-Куикатлан се ендемизам. Преовладувачката флора во овој биосферен резерват е ксерофит, кој опфаќа повеќе од една третина од видовите откриени на тоа место. Следи листопадна шума што одговара на четвртата и умерена шума. Има значење во присуство на една од ретките области на облачна шума што се наоѓаат во Мексико.

Еколошки одлики[уреди | уреди извор]

Биосферниот реерват е опкружен на запад со Сиера Микстека и на исток со три планински масиви: Сиера Зонголика на север, Мазатек Сиера на средина и Сиера де Хуарез на југ. Најистакнат планински масив е Сиера Зонголица и Сиера Мазатек, кој се одликува со карстна топографија, исечена од длабоки кањони [2]

Една од најисклучителните еколошки одлики од долината Техуакан-Куикатлан е нејзината колонообразна шума кактуси, една од највисоките концентрации на колонообразни кактуси во светот. Четириесет и пет од седумдесетте видови пријавени во Мексико се наоѓаат во овој централен дел на земјата. Овие видови се доминантна компонента во вкупно девет растителни заедници кои се главно ендемски во Техуакан-Куикатлан. Областа исто така содржи грмушки, тропска листопадна шума, борова шума, бор-даб и облачна шума.[2]

Меѓу ’рбетниците, во биосферниот резерват има 18 видови риби и 27 видови водоземци, што е голема разновидност во споредба со пустините во Северна Америка и Австралија. Исто така, има 85 видови влекачи, од кои 20 се ендемски и 338 видови птици, од кои 16 се ендемски.[2]

Поради своите ендемски видови, загрозени видови и ретки флористички видови, ова место е светско жариште за биоразновидност на МСЗП.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Tehuacán-Cuicatlán Valley: originary habitat of Mesoamerica“. UNESCO.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Tehuacán-Cuicatlán - UNESCO - MAB Biosphere Reserves Directory“.„Licensing page“. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „UNESCO“ е зададен повеќепати со различна содржина.