Биосферен резерват Риа Лагартос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Биосферен резерват Риа Лагартос
Flamingoes at Ría Lagartos.jpg
Фламинга во Риа Лагартос
МестоЈукатан, Мексико
Најблиска паланкаСан Фелипе, Јукатан; Риа Лагартос, Јукатан
Координати21°35′25″N 88°06′44″W / 21.59028° СГШ; 88.11222° ЗГД / 21.59028; -88.11222Координати: 21°35′25″N 88°06′44″W / 21.59028° СГШ; 88.11222° ЗГД / 21.59028; -88.11222
Површина60.348 ха
Воспоставен(а)2004
Службен назив: Humedal de Importancia Especialmente para la Conservación de Aves Acuáticas Reserva Ría Lagartos
Прогласено:4 јули 1986
Број332[1]

Биосферен резерват Риа Лагартос (шпански: Reserva de la Biósfera Ría Lagartos) — биосферен резерват на УНЕСКО основан во 2004 година во државата Јукатан, Мексико. Резерватот се наоѓа на источниот крај на крајбрежната лента на полуостровот Јукатан, со Мексиканскиот Залив на неговата северна граница. Областа опфаќа крајбрежни области на Мексиканскиот Залив и вклучува важни мочуришта назначени според Рамсарската конвенција за мочуришта. Локалитетот нуди богата разновидност на предели и екосистеми, како што мангрови, мали утоки, средни полузимзелени шуми, ниски листопадни шуми, крајбрежна дина растителност, крајбрежни лагуни, блата (petenes) и саваната претставена со тулар растителност, пасишта и трски тоа се главните места за гнездење на мочуришните и морските птици.[2]

Површината на резерватот (копнена и морска) е 60.348 хектари. Основната површина е 23.681,55 хектари, опкружена со тампон-зона(и) од 36.366,28 хектари.[2]

Екологија[уреди | уреди извор]

Риа Лагартос се протега низ одлично подрачје на мочуришта, што претставува добар специфичен пример на заедница карактеристична за оваа климатска зона. Високата биолошка продуктивност, поради условите на морска до хиперсолена во карстно опкружување, е причината што областа се смета за глобално уникатно мочуриште. Мочуриштата се домаќини на значителен број ретки, ранливи или загрозени животински и растителни видови, како што е московската патка (Cairina moschata), дрвен штрк (Mycteria americana) и сив сокол (Falco peregrinus). Американски фламинго (Phoenicopterus ruber ruber) доаѓа во областа во голем број за да се храни, гнезди и да се размножува. Плажите се исто така од голем интерес и се заштитна зона за гнездење на морски желки, призната како една од главните зони на пристигнување на морската желка од јастреб (Eretmochelys imbricata) и единствена во зелената морска желка во државата Јукатан (Chelonia mydas). Понатаму, има 554 видови 'рбетници, меѓу нив 142 ендемски.[2]

Со оглед на неговата географска положба, полуостровот одржува флористички однос со соседните региони на Средна Америка, речниот слив на Карипско Море и југоисточен Мексико. Поновите пописи известуваат за присуство на 2.477 видови и 98 сорти васкуларни растенија.[2]

Влијание врз човекот[уреди | уреди извор]

Во последните години, растителноста беше под силно влијание на човековите активности, особено од земјоделството и одгледувањето добиток, практики што подразбираат уништување на огромни површини на растителност. Исто така, тоа е погодено од природни катастрофи како ураганите што редовно го погодуваат овој регион и последователните шумски пожари. Заедниците сместени во биосферниот резерват се Сан Фелипе, Рио Лагартос, Лас Колорадас и Ел Кујо. Во тампон зоната живеат 6.916 постојани жители. Користењето на природните богатства датира од претколумбискиот период. Главните продуктивни активности денес вклучуваат риболов, земјоделство, одгледување добиток, вадење сол, туризам, аквакултура и урбан развој. Екотуристичката активност е стимулирана за да се промовира учеството на локалните жители во зачувување на природното, археолошкото, историското и културното наследство на биосферниот резерват, обезбедувајќи соодветни економски и социјални придобивки.[2]

Од културолошка гледна точка, територијата вклучува важна Мајанска зона, која датира од периодот од 300 до 50 години п.н.е. Територијата припаѓала на поглаварството Екаб во предхиспанското период. Осумнаесет од идентификуваните 1.585 археолошки наоѓалишта во Јукатан се наоѓаат во оваа област. Покрај тоа, резерватот брои три од осумте конкероа (брегови морски гранати) што постојат во државата.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

Definition of Free Cultural Works logo notext.svg Оваа статија содржи делови преземени од слободно дело. Изјава/дозвола за лиценцата на Ризницата. Текстот е преземен од UNESCO - MAB Biosphere Reserves Directory, UNESCO, UNESCO.