Прејди на содржината

Биосферен резерват Дана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Биосферен резерват Дана
Пејзаж од Биосферниот резерват Дана
Најблизок градТафилах
Воспоставен(а)1989
Управно телоКралско друштво за зачувување на природата
Клисура на резерватот Дана
Клисура на резерватот Дана
Кампувачко место во Румана

Биосферен резерват Дана е најголемиот природен резерват во Јордан,[1] сместен во јужно-централниот дел на Јордан. Резерватот за биосфера Дана е основан во 1989 година во областа во и околу селото Дана и Вади Дана која се 308 километри.[2]

Човечко присуство[уреди | уреди извор]

Луѓето од племето Ата'та (или Ал Атата) се староседелски жители [2] на Биосферниот резерват Дана. Нивната историја во Дана датира 400 години, но нивната оригинална населба во областа датира повеќе од 6.000 години. Покрај присуството на народот Ата'та, археолошките откритија укажуваат на палеолитска, египетска, набатејска и римска населба во Дана.

Сместувања[уреди | уреди извор]

Посетителите на природниот резерват Дана и селото Дана можат да престојуваат во хотелот Дана Кооператив и во другите сместувачки капацитети.[2]

Географија[уреди | уреди извор]

Биосферниот резерват Дана паѓа од надморска височина од 1.500 метри на висорамнината Кадисија до ниската пустинска област Вади Араба.[1] Разновидната геологија на Дана содржи варовник, песочник и гранит. Областа на Вади Дана се одликува со карпестипесочник. Дана е единствениот природен резерват во Јордан кој поминува низ четири био-географски зони: Средоземна, иранско-туранска, сахаро-арапска и суданска пенетрација.

Геологија[уреди | уреди извор]

Уникатниот пејзаж на Дана е формиран од израсток (изложен темел) на флувијален песочник, датиран од палеозојскиот и долниот креда. Исто така е покриен со плитки морски карбонатни карпи од горниот кредаст и терцијарен период. Областа околу Дана дополнително се одликува со хорст (наречен Дана Хорст) формиран од два раседа што течат од исток кон запад, а тоа се раседите Салаван и раседот Дана. Хорст содржи прекамбриски гранитоиди и вулкански карпи во контакт со кредасти карпи. Се верува дека потеклото на оваа базалтска формација е од две различни вулкански ерупции: првата датира некаде помеѓу миоценот и плеистоценот, додека втората е крајно неодамнешна ерупција во блискиот Јабал Ал-Кадисија.[3]

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Разновидната околина во Дана е дом на 703 растителни видови, 215 видови птици и 38 видови на цицачи.[2]

Растенија[уреди | уреди извор]

Дана е најразновидната област на живот на растенијата во земјата, која се состои од бројни видови на вегетација, вклучувајќи: феникиски смрека, зимзелен даб, песочни дини, багрем и карпест суданан.[1] Дана е најјужната област во светот како домаќин на средоземниот чемпрес (Cupressus sempervirens). Од стотици видови растенија што живеат во Дана, три не може да се најдат на ниедно друго место во светот. Многу растенија, особено дрвја и грмушки, растат во висорамнините на природниот резерват.

Загрозени видови[уреди | уреди извор]

Загрозениот нубиски јарец (Capra aegagrus hircus), дивата мачка каракал (Caracal caracal), се староседелци од Вади Дана и плановите за спасување на видовите биле изнесени од Глобалниот фонд за животна средина во 1994 година. Дополнително, најголемата колонија за размножување на сирискиот серин е во природниот резерват Дана. Заканите за животните вклучуваат лов.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „Dana Biosphere“. Royal Society for the Conservation of Nature, 2008. Архивирано од изворникот на 2020-04-25. Посетено на 2008-06-18.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Jordan Eco & Nature. Jordan Tourism Board, 2006.
  3. Moumani, Khaled; Abed, ِAbdulkader M.; Ibrahim, Khalil M. (2011). Geology of Jordan- Field Guidebook (Second. изд.). Jordanian Geologists Association. стр. 29.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]