Бионика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Однесување на робот (дно) моделирано после тоа на лебарка (врв) и геко (средина).

Бионика е интердисциплинарна наука чиј предмет на проучување е строежот и функционирањето на живите организми, со цел тие сознанија да се применат во техниката и технологијата и на таков начин да се усовршат постојните и да се создадат принципиелно нови машини, уреди, конструкции, технолошки процеси и др. Биониката ги синтетизира знаењата на биологијата со многу други науки: физика, хемија, психологија, архитектура и сл.