Биоеластичност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Споредба на особеностите на биоиздржливоста и биоразновидноста, пронајдени на планинска падина.

Биоеластичноста се однесува на способноста на цел вид или индивидуа од одреден вид да се прилагодат на промените. Првично, терминот се применувал на промените во природната средина, но сè повеќе се користи и за прилагодување кон антропогено предизвикана промена.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Александар фон Хумболт бил првиот кој ја забележал отпорноста на животните форми со зголемена надморска височина и придружната опаѓачка преваленца во бројките.Тој го документирал ова во 18 век на падините на вулканот Чимборазо .[2][3]

Разбирањето на биоеластичноста еволуирало од истражувањето предводено од Институтот Планина при воспоставување на два од националните паркови кои го опкружуваат Монт Еверест, Националниот парк Макалу-Барун во Непал и Националниот природен зачуван Комолангма во Тибетскиот автономен регион на Кина .[4] Истражувањето документирало поголем биоразновидност во основата на Еверест отколку повисоко. Имало постепено помалку документирани видови како што планината се искачувала во повисоки биоми, од суптропски до умерени до алпски до слични на арктички. Овие помалку видови, сепак, имале поголема биолошка цврстина, директно во корелација со зголемувањето на биоеластичноста.[5]

Тековно истражување[уреди | уреди извор]

Следењето на биоеластичноста, почнувајќи од екосистемот Еверест, но проширувајќи се на други планински екологии на глобално ниво, се спроведувало од страна на Биомеридијанскиот проект на Универзитетот „Идни генерации“ .[6]

Концептот на биоеластичност е применет и во здравјето на луѓето за да се објасни стареењето или хроничните болести да ја намалат способноста на телото да се прилагоди; во такви случаи, системот станува крут и не може да премине различни животни побарувања. Бидејќи човечкото тело ја губи стабилноста со возраста, поединецот станува неспособен да ги задоволи новите животни побарувања, без оглед дали станува збор за зарази, стрес или настани како што се повреди или дури и одложување на авион.[7]

Важноста на еластичноста во биолошките системи е широко препознаена во однос на влијанијата врз животот од страна на антропогените промени.[1] Забрзувањето на промените во животната средина и постојаното губење на позициите во генетските ресурси го намалуваат биоразновидноста околу планетата, загрозувајќи ги услугите на екосистемот. Главен фактор за ублажување ќе бидат животните форми со поголема еластичност.[8]

Паралелизирајќи ја работата во планински средини, сè поголем број на студии го применуваат концептот на биоеластичност за да се процени стабилноста на животот во другите еколошки системи предизвикани од Антропоценот. Една таква студија била со адаптивното обновување и природната вознемиреност во езерото Викторија, второто по големина слатководно езеро во светот.[9]

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Vignieri, S. (2014). „Vanishing fauna (Special issue)“. Science. 345 (6195): 392–412. doi:10.1126/science.345.6195.392. PMID 25061199. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „r0“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. Wulf, Andrea (2015). The Invention of Nature. New York: Alfred A. Knopf.
  3. Jackson, Stephen T. (2009). „Alexander von Humboldt and the General Physics of the Earth“ (PDF). Science. 324 (5927): 596–597. doi:10.1126/science.1171659. PMID 19407186.
  4. Shrestha, T.B (1989). Development Ecology of the Arun River Basin in Nepal. Kathmandu: International Centre for Integrated Mountain Development.
  5. Taylor-Ide, Daniel (1995). Something Hidden Behind the Ranges: A Himalayan Quest. San Francisco: Mercury House.
  6. „Understanding Impacts on Life from Climate Change“. Future Generations University. Посетено на October 12, 2018.
  7. Yun, Joon (June 18, 2018). „The Key To Health In Old Age: Bioresilience“. Forbes. Посетено на October 12, 2018.
  8. Oliver, Tom H.; Heard, Mathew S.; Isaac, Nick J.B.; Roy, David B.; Procter, Deborah; Eigenbrod, Felix; Freckleton, Rob; Hector, Andy; Orme, C. David L. (2015). „Biodiversity and Resilience of Ecosystem Function“. Trends in Ecology & Evolution. 30 (11): 673–684. doi:10.1016/j.tree.2015.08.009. PMID 26437633.
  9. Awiti, Alex O. (2011). „Biological Diversity and Resilience: Lessons from the Recovery of Cichlid Species in Lake Victoria“. Ecology & Society. 16 (1).