Бил Бергсон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бил Бергсон (шведски: Kalle Blomkvist) е измислен лик создаден од шведската писателка Астрид Линдгрен. Првата книга со него е објавена во 1946 година.[1]

Детективската приказна на Линдгрен е за Бил Бергсон, повеќе или помалку обично шведско момче со извонредна фасцинација од детективската работа. Живее во малиот град Лилкопинг. Тој идентификува индиции, истражува енигми и ја решава загатката околу мистериозен странец додека полицијата и другите возрасни лица ја занемаруваат или отфрлаат целата работа. Тој и неговите пријатели неколку пати решаваат вистински злосторства, вклучувајќи убиство и киднапирање. Линдгрен напишала стенографија за Хари Седерман, доктор по криминологија, и токму за време на оваа работа ги научи основите на криминологијата што подоцна ги користела во своите приказни.

Бил и неговите пријатели исто така играат игра што тие ја нарекуваат Војна на розите. Тој, заедно со неговите двајца пријатели Андерс и Ева-Лота, се Белата Роза, додека уште три деца, Сикстен, Јонте и Бенка, се Црвената роза. Тие се „борат“ за поседувањето на Стормумрикен, камен со чудна форма. Групата што го нема каменот мора да ја искористи сета своја памет и енергија за да го добие. Групата што го има каменот мора да ѝ даде на другата група загатки каде да го најде.

Иако има „војна“ меѓу двете рози, сите шестмина млади се добри пријатели и едноставно меѓу нив постои разиграно ривалство. Црвените рози им помагаат на белите кога им се закануваат вистински опасности.

Линдгрен напишала три книги за Бил Бергсон:

 • 1946 – Бил Бергсон, Мастер Детектив
 • 1951 – Бил Бергсон живее опасно
 • 1953 - Бил Бергсон и Спасувањето на Белата Роза

и три театарски претстави:

 • 1950 – Mästerdetektiven Blomkvist (објавена во книгата Sex pjäser för barn och ungdom, заснована на романот Mästerdetektiven Blomkvist )
 • 1955 – Mästerdetektiven Kalle Blomkvist: För kasperteater två korta akter (објавено во книгата Serverat, Ers Majestät! од Елса Олениус, нова приказна)
 • 1968 – Kalle Blomkvist, Nisse Nöjd och Vicke på Vind (објавена во книгата Pjäser för barn och ungdom - andra samlingen, нова приказна)

Преводи на англиски јазик[уреди | уреди извор]

Викиншко издание

 • 1952 - Бил Бергсон, Мајстор Детектив / Mästerdetektiven Blomkvist. Превод од шведски: Херберт Антоан; илустрирано од Луис С. Глансман. 200 страници; илустрации; 21 см. New York: Viking Press, 1952, 1957 година препечатено во Viking Seafarer ed. 1968 година. LCCN: 52-12922
 • 1954 - Бил Бергсон живее опасно / Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt. Превод од шведски: Херберт Антоан; илустрирано од Дон Фримен. 214 страници; илустрации; 21 см. Њујорк, Викинг Прес, 1954 година, препечатено 1965 година. LCCN: 54-4337
 • 1965 - Бил Бергсон и Спасувањето на Белата Роза / Kalle Blomkvist och Rasmus. Превод од шведски од Флоренс Ламборн; илустрирано од Дон Фримен. 215 страници; илустрации; 21 см. Њујорк: Викинг прес, 1965 година. LCCN: 65-13358

Оксфордско издание

 • 2017 - Мајстор детектив / Mästerdetektiven Blomkvist. Во превод на Сузан Берд. 170 страници; 20 см. Оксфорд: Oxford University Press, 2017 година.ISBN 9780192749277 (мекер)
 • 2017 - Живеење опасно / Mästerdetektiven Blomkvist лост farligt. Во превод на Сузан Берд. 211 страници ; 20 см. Оксфорд: Oxford University Press, 2017 годинаISBN 9780192749291
 • 2018 - Спасување на белата роза / Kalle Blomkvist och Rasmus. Во превод на Сузан Берд. 197 страници; 20 см. Оксфорд: Oxford University Press, 2018 година.ISBN 9780192749314ISBN 9780192749314

Филмови за Бил Бергсон[уреди | уреди извор]

 • 1947 – Бил Бергсон, Мастер Детектив
 • 1953 - Бил Бергсон и Спасувањето на Белата Роза
 • 1957 - Бил Бергсон живее опасно
 • 1966 – Mästerdetektiven Blomkvist på nya äventyr
 • 1996 година - Бил Бергсон живее опасно (преработка)
 • 1997 година - Бил Бергсон и спасувањето на белата роза (преработка)

Наследство[уреди | уреди извор]

Ликот Микаел Бломквист во Милениумската трилогија на Стиг Ларсон е наречен „Кале Бломквист“ од печатот за да му се потсмева во неговото истражувачко известување. Изгледа дека името на Лизбет Саландер е преземено од Ева-Лота Лисандер, а во повеќето други погледи е моделирана на другиот познат лик на Линдгрен, Пипи Долгиот Чорап.

Во Девојката со тетоважа на змејот, се споменуваат три книги на Линдгрен: Децата на бучното село, Бил Бергсон и спасувањето на белата роза (иако во книгата преводот беше Кале Бломквист и Расмус) и Пипи Долгиот Чорап.

Односот меѓу Астрид Линдгрен и, барем, првиот дел од Трилогијата, може да се однесе подалеку ако се земе предвид фактот дека во неа мачката се вика „Тјорвен“. Името доаѓа од шведската телевизиска серија Vi på Saltkråkan базирана на сценарио на Астрид Линдгрен, а не првично книга. Освен ова, ТВ-шоуто датира од раните шеесетти, околу времето кога во романот на Стиг Ларсон се случува еден од клучните настани што ја обликуваат приказната.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Svante Lidén (31 December 1999). "Vann jag? Det var som attan" (шведски). Aftonbladet. Посетено на 22 October 2017.