Двогодишен

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Биенална)

Двогодишен или биенален е придавка која се однесува на настани кои се одржуваат на секои две години или се во траење од по две години. Зборот исто така може да се употреби и за опишување на:

  • Двогодишни растенија, кои претставуваат растителни организми кои созреваат во својата втора година, а потоа овенуваат.
  • Биенале, поим во уметничкиот свет кој се користи за опишување на меѓународни манифестации од модерната уметност. Оваа употреба етимолошки води потекло од Венециското биенале.