Прејди на содржината

Бигор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Акумулацијата на бигор во внатрешноста на цевката може да го намали протокот на течност и топлинската спроводливост на течноста кон нејзината надворешна обвивка. Двата ефекти ќе ја намалат целокупната топлинска ефикасност на цевката кога се користат како разменувач на топлина.
Бигор (слика направена со скенирачки електронски микроскоп, видливо поле 64 × 90 μm)

Бигор или каменец, е цврсто кредесто наталожување кое се состои главно од калциум карбонат (CaCO3), кој често се таложи во затполувачи за вода, бојлери и цевки, наменети за топла вода. Исто така, често се среќава како талог во внатрешните површини на старите цевки и други површини од кои што испарила „тврда вода“.

Бојата варира од темно-бела до низа сиви и розови нијански или црвеникава кафеава, во зависност од другите минерали присутни во бигорот. Соединенијата на железото даваат црвеникаво-кафена обоеност.

Покрај тоа што е непријател за гледање и тешко се чисти, бигорот може сериозно да ја оштети или наруши работата на различни водоводни и грејни компоненти. Средствата за отстранување на бигор може да се искористат.