Библиографија на Лав Толстој

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на целокупната пишана и документирана библиографија на рускиот писател Лав Николаевич Толстој (1828-1910). Тука се вклучени сите негови романи, новели, куси раскази и драми од уметничката литература, како и сите негови останати дела од публицистичката дејност.

Уметничка литература[уреди | уреди извор]

Романи[уреди | уреди извор]

Новели[уреди | уреди извор]

Куси раскази[уреди | уреди извор]

Драми[уреди | уреди извор]

Публицистичка дејност[уреди | уреди извор]

Филозофски дела[уреди | уреди извор]

Педагошки дела[уреди | уреди извор]

  • Извадоци од локалниот весник „Јасна Полјана“ (1862)
  • Буквар (1872)
  • Популарни совети (1874)
  • Нов буквар (1875)

Мислења за уметноста и литературата[уреди | уреди извор]

  • Што е уметност (1897)
  • Уметност и неуметност (1897)
  • Шекспир и неговата драма (1909)