Библиографија на Ернест Хемингвеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хемингвеј пишува во Кенија, 1953 година

Ернест Хемингвеј (1899–1961)[1] бил американски романсиер, раскажувач, новинар и спортист. Неговиот економичен и дискретен стил - што тој го нарекол теорија на ледениот брег - имал силно влијание врз фикцијата во 20 век. Многу од неговите дела се сметаат за класици на американската книжевност.

Хемингвеј најголемиот дел од своите дела ги создал од средината на 1920-тите до средината на 1950-тите, а во 1954 година ја добил Нобеловата награда за литература . Објавил седум романи, шест збирки раскази и две нефикциски дела.

Постхумно бле објавени три негови романи, четири збирки раскази и три нефикциски дела.

Дела[уреди | уреди извор]

Романи и новели[уреди | уреди извор]

Сонцето пак изгрева (1926)
 
Наслов Година Издавач Забелешка
Пролетни буици[2] 1926 Скрибнерс Новела
Сонцето пак изгрева 1926 Роман
Збогум на оружјето 1929 Роман
Да се има и да се нема 1937 Роман
За кого бијат камбаните 1940 Роман
Отаде реката и сред дрвјата 1950 Роман
Старецот и морето 1952 Новела
Острови по текот 1970dagger Роман
Еденска градина 1986dagger Роман
Вистина на зорно светло 1999dagger Нефикција
Клуч
Films that have not yet been released Означува постхумни изданија.[3][4]

Документарни наслови[уреди | уреди извор]

Опасно лето било објавено постхумно во 1985 година.
 
Наслов Година Издавач Реф.
Смрт попладне 1932 Скрибнерс
Зелените ридови на Африка 1935
Хемингвеј, дивите години 1962dagger
Подвижен празник 1964dagger Скрибнерс
Авторска линија: Ернест Хемингвеј 1967dagger
Ернест Хемингвеј: Новинар почетник 1970dagger
Опасно лето 1985dagger Скрибнерс
Датумска линија: Торонто 1985dagger
Под Килиманџаро 2005dagger
Клуч
Films that have not yet been released Означува постхумни изданија.[3][4]

Писма[уреди | уреди извор]

 • (1981) Избрани писма на Ернест Хемингвеј 1917-1961 година
 • (2011–) Кембриџко издание на Писмата на Ернест Хемингвеј
  • (2011) Писмата на Ернест Хемингвеј: Том 1, 1907–1922
  • (2013) Писмата на Ернест Хемингвеј: Том 2, 1923–1925
  • (2015) Писмата на Ернест Хемингвеј: Том 3, 1926–1929
  • (2017) Писмата на Ернест Хемингвеј: Том 4, 1929–1931
  • (2020) Писмата на Ернест Хемингвеј: Том 5, 1932-1934

Антологии[уреди | уреди извор]

 • (1942) Men at War: The Best War Stories of All Time, уредено, со вовед, од Хемингвеј, иако тој не е главниот автор.

Збирки раскази[уреди | уреди извор]

Податотека:In our time Paris edition 1924.jpg
Во наше време, збирка раскази од 1924 година

Драма[уреди | уреди извор]

Адаптации[уреди | уреди извор]

Филмски адаптации во САД/Велика Британија[уреди | уреди извор]

Во 1958 година, Хемингвеј, исто така, ги стекнал правата на мемоарите на Фредерик Расел Бурнам, Извидување на два континента, да бидат продуцирани за телевизија од CBS со Гери Купер, но Хемингвеј умрел пред да се продуцира.

Други филмски адаптации[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Lehmann-Haupt, Christopher (November 2, 1992). „A Life of Hemingway, The Esthete and Loner“. The New York Times. Посетено на June 26, 2021.
 2. Mellow (1992), p. 321.
 3. 3,0 3,1 Hemingway, Ernest; A. E. Hotchner (2005). Dear Papa, Dear Hotch: The Correspondence of Ernest Hemingway And A. E. Hotchner. Columbia, MO: University of Missouri Press. ISBN 0-8262-1605-6.
 4. 4,0 4,1 Burwell, Rose Marie (1996). Hemingway: The Postwar Years and the Posthumous Novels. New York: Cambridge University Press. ISBN 0-521-48199-6. Посетено на 2009-12-11.

Наведени дела[уреди | уреди извор]

 • Mellow, James R. (1992). Hemingway: A Life Without Consequences. New York: Houghton Mifflin. ISBN 0395377773.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]