Бианчело дел Метауро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шише Бианчело дел Метауро

Бианчело дел Метауро е вино со контролирано потекло направено во провинцијата Пезаро и Урбино, во регионот Марке, Италија.

Географија[уреди | уреди извор]

Регионот лежи на источниот брег на Италија, блиску до Пезаро и ги опфаќа градовите Фано и Сенигалија . Винскиот регион целосно се наоѓа во два поголеми области: Коли Песареси и Фалерио деи Коли Асколани и го дели својот јужен дел и со Лакрима ди Моро Алба.

Винскиот регион се состои од ридови кои се протегаат од запад кон исток покрај реката Метауро, во северниот дел на Марке. Почвата е претежно песочна глина.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Според легендата, римската војска ги победила картагинските сили предводени од братот на Ханибал, Хасдрубал, поради големата употреба на вино Бианчело пред големата битката.

Вино[уреди | уреди извор]

Бианчело дел Метауро е уникатен бидејќи е направен речиси целосно од грозје Бианчело (исто така познато како Бианкело или Бианкучио). Бианчело мора да се состои од најмалку 95% од смесата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Joseph Batianich & David Lynch Vino Italiano: The Regional Wines of Italy" pg 417 Clarkson Potter Publishers ISBN 9781400097746