Бејзбол на Летните олимписки игри 2004

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бејзбол
на Летните олимписки игри 2004
ОдржувалиштеОлимписки комплекс Хелинико
Денови15–25 август
Екипи8
Медалисти
Gold medal 
Silver medal 
Bronze medal 
«20002008»

Бејзболот на Летните олимписки игри 2004 — се одржале во рамките на Олимпискиот комплекс Хелинико, од 15 до 25 август. По втор пат во олимписка конкуренција, професионалните бејзбол играчи имале право да учествуваат, иако немало активни играчи од Главнат лига на бејзбол.

Натпреварот се состоел од прелиминарна фаза со тоа што секоја екипа се натпреварувала со останатите еднаш, вкупно седум натпревари. Најдобрите четири екипи на крајот од оваа рунда се пласирале во фазата која водела кон освојување на медали. Финалната фаза се состоела од две полуфинални натпревари. Поразените екипи од полуфиналето се натпреварувале за бронзен медал додека победниците за златен медал.

Состав[уреди | уреди извор]

Екипа Квалификација Место
 Австралија Победникот на Океанија против шампионот во Африка (Јужна Африка) )  3
 Канада Второ место на Американскиот олимписки квалификациски турнир во Панама  1
Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg Второ место на Азискиот олимписки квалификациски турнир  2
 Куба Прво место на на Американскиот олимписки квалификациски турнир во Панама  4
 Грција Автоматско како нација домаќин на Олимписките игри  1
 Италија Прво место на на Европскиот олимписки квалификациски турнир  4th
 Јапонија Прво место на Азискиот олимписки квалификациски турнир  4
 Холандија Второ место на на Европскиот олимписки квалификациски турнир  3


  Полуфинале Финале
             
  Австралија 1  
  Јапонија 0  
 
      Куба 6
    Австралија 2
3 место
  Канада 5   Јапонија  11
  Куба 8     Канада  2

Резултати[уреди | уреди извор]

Прелиминарна фаза[уреди | уреди извор]

Екипа Победи Порази Тајбрејк
 Јапонија 6 1 1–0
 Куба 6 1 0–1
 Канада 5 2 -
 Австралија 4 3 -
Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg 3 4 -
 Холандија 2 5 -
 Грција 1 6 1–0
 Италија 1 6 0–1
15 август

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Австралија 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 5 3
Куба 1 0 1 0 0 1 1 0 x 4 10 1


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Кинески Тајпеј 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 6 4
Канада 0 2 0 1 0 0 2 2 x 7 9 1

Team 1 2 3 4 5 6 7 R H E
Јапонија 2 0 3 1 1 4 1 12 13 0
Италија 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Холандија 0 0 0 6 0 0 0 0 5 11 13 1
Грција 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 2

August 16

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Кинески Тајпеј 0 0 2 0 0 0 0 1 0 3 8 2
Австралија 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 5 1


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Холандија 1 2 0 0 0 0 0 0 0 3 4 1
Јапонија 1 1 0 0 2 0 0 4 x 8 11 1

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Италија 1 0 0 1 0 0 0 0 1 3 9 4
Канада 2 7 0 0 0 0 0 0 x 9 6 0


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Грција 0 0 0 1 0 0 0 0 3 4 3 1
Куба 1 1 0 0 0 1 2 0 x 5 10 1

17 август

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Канада 0 1 0 1 2 1 0 0 0 7 11 0
Холандија 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 3 0


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Австралија 0 0 0 0 0 0 2 4 0 6 12 0
Италија 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Грција 0 0 0 0 0 0 1 0 0 1 3 1
Кинески Тајпеј 0 0 1 1 0 0 5 0 x 7 9 0


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Јапонија 0 2 0 2 0 0 1 0 1 6 12 2
Куба 0 0 0 0 0 0 0 0 3 3 7 2

18 август

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Италија 0 1 0 1 2 1 0 0 0 4 8 1
Холандија 2 0 1 0 0 3 2 2 x 10 14 1


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Канада 1 0 0 0 0 0 1 0 0 2 5 0
Грција 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 3

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Австралија 0 0 0 3 0 0 3 3 0 9 15 1
Јапонија 0 0 0 1 3 0 0 0 0 4 9 1


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Куба 0 1 2 0 0 0 0 5 2 10 15 1
Кинески Тајпеј 0 0 0 0 0 0 0 1 1 2 6 1

20 август

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Италија 0 0 1 1 0 1 0 0 2 5 7 0
Кинески Тајпеј 0 0 1 0 2 0 1 0 0 4 8 0


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Грција 3 1 0 0 0 1 0 1 0 6 14 0
Австралија 0 0 3 0 0 2 5 1 x 11 10 0

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Канада 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 5 1
Јапонија 2 1 1 3 1 0 0 1 x 9 11 0


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Холандија 0 0 0 0 0 0 0 1 1 2 5 0
Куба 0 0 5 0 4 0 0 0 x 9 12 0

21 август

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Кинески Тајпеј 0 0 3 0 0 0 0 0 0 3 10 1
Јапонија 0 0 0 0 0 3 0 0 1 4 10 0


Team 1 2 3 4 5 6 7 R H E
Австралија 9 5 5 1 0 2 0 22 17 2
Холандија 0 1 0 0 1 0 0 2 4 1

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Куба 0 3 0 0 1 0 0 1 0 5 10 0
Канада 0 0 0 0 0 0 2 0 0 2 7 1


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Грција 0 0 0 2 2 2 4 0 2 12 14 3
Италија 0 1 4 0 1 1 0 0 0 7 14 1

22 август

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Кинески Тајпеј 0 1 0 1 0 1 2 0 0 5 9 1
Холандија 0 0 0 1 0 0 0 0 0 1 1 6


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Куба 0 3 1 0 0 0 0 1 0 5 11 0
Италија 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 1

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Јапонија 0 1 0 0 0 1 4 0 0 6 13 0
Грција 0 0 0 0 0 0 1 0 0 1 4 1


Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Канада 0 0 3 2 0 0 0 0 6 11 12 0
Австралија 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 2

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Австралија 0 0 0 0 0 1 0 0 0 1 5 2
Јапонија 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 5 0

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Канада 0 0 1 0 2 0 0 0 2 5 9 1
Куба 2 0 0 0 0 0 0 6 x 8 13 2

Натпревар за 3 место[уреди | уреди извор]

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Јапонија 2 0 4 1 0 0 0 4 0 11 13 0
Канада 0 0 0 1 1 0 0 0 0 2 5 0

Финале[уреди | уреди извор]

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
Куба 0 0 0 2 0 4 0 0 0 6 13 1
Австралија 0 0 0 0 1 0 0 1 0 2 7 0

Финале[уреди | уреди извор]

Место Екипа
Злато  Куба
Сребро  Австралија
Бронза  Јапонија
4.  Канада
5. Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg
6.  Холандија
7.  Грција
8.  Италија

Надворешни врски[уреди | уреди извор]