Бети Фридан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бети Фридан во 1960 година


Бети Фридан (4 февруари 1921 - 4 февруари 2006) била американска феминистичка писателка и активистка. Таа била водечка фигура во женското движење во САД, а нејзината книга „Женска мистичност“ од 1963 година честопати се смета за предвесник на вториот бран на американскиот феминизам во 20 век. Во 1966 година, Фридан го основала и била избрана за прв претседател на Националната организација за жени (NOW), чија цел била да ги доведе жените „во главните текови на американското општество во целосно еднакво партнерство со мажите“