Прејди на содржината

Бетисија Гоцадини

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бетисија Гоцадини (1209 – 2 ноември 1261) [1] била правничка која предавала на Универзитетот во Болоња од околу 1239 година. [2] Се смета дека таа е првата жена што предавала на универзитет.

Гозадини е родена во општина Болоња, во северна Италија, во 1209 година; нејзините родители, Амадоре Гоцадини и Аделасија де Пеголоти, биле од благородништвото . Гоцадини студирала филозофија, а потоа студирала право кај Џакомо Балдавино и Танкред од Болоња на Студиото во Болоња, каде што добила охрабрување и од Одофредо . [1] Како млада жена се облекувала како маж; не е познато дали тоа е поради општествени притисоци или од личен избор. [2]

Дипломирала на универзитетот во 1237 година и две години предавала право во нејзиниот дом. [3] Ѝ било понудено столче во Студиумот, што на почетокот го одбила, но подоцна го прифатила. [1] Според легендата, таа морала да носи превез кога предавала, за да избегне одвраќање на нејзините ученици; но, истата легенда е прикачена и на Novella d'Andrea, а не се знае на која – ако и на која – припаѓа. [4] Гозадини била познат оратор и на 31 мај 1242 година таа го одржала говорот на погребот на епископот од Болоња, Енрико дела Фрата . [1]

Гозадини починала со две други жени и четворица студенти на 2 ноември 1261 година, кога поплавите на Идице предизвикале уривање на куќата во која се засолниле откако побегнале од нејзината вила на реката меѓу Mezzolara [it] . и Рикардина, сега во комуната Будрио на исток од Болоња. [1] Во градот владеела општа жалост, а училиштата биле затворени. Нејзиниот погреб се одржал во црквата Падри Сервити . [1]

Се смета дека Гозадини е првата жена која предавала на универзитет. [4][5] Нејзината теракотна биста, една од серијата од дванаесет претстави на значајни болоњски жени од неименуваната „Scultore di Casa Fibbia“, датира од крајот на XVII век. [2] Првично била во Salone d'Onore на Palazzo Fibbia Fabbri – сега Палацо Masetti Calzolari – и сега се наоѓа во Museo della Storia di Bologna во Палацо Пеполи . Гозадини е најраната од дванаесетте прикажани жени. [5]

Нејзините записи, на <i id="mwTw">Digest</i> и на lex omnes populi, се верува дека се изгубени. [1]:8

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име caro.
  2. 2,0 2,1 2,2 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име museo.
  3. Murphy, Caroline P. (1999). „'In praise of the ladies of Bologna': the image and identity of the sixteenth-century Bolognese female patriciate“. Renaissance Studies. 13 (4): 440–454. ISSN 0269-1213. JSTOR 24412719.
  4. 4,0 4,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име eco.
  5. 5,0 5,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име pepoli.