Беовулф

Од Википедија — слободната енциклопедија
Беовулф
Првата страница на Беовулф
Авторнепознат
Јазиканглосаксонски
Жанрепска поема

Беовулф (староанглиски: Beoƿulf; буквално — Пчелен волк, односно „мечка“) — англосаксонска епска поема напишана помеѓу VIII и XI век. Текстот е сложен спој на фолклорни, митолошки и историски елементи. Борбата со чудовиште е еден од најважните точки на песната и се среќава во речиси сите митологии. Патешествијата на јунакот наликуваат на поводи од волшебни приказни, а јунаковото страдање и трагичниот крај откриваат класични одлики на јунаковиот еп што имаат и историска основа. Ова дело споменува настани и личности што всушност постоеле — на пример, кралот Хигелак.[1][2]

Изданија на македонски јазик[уреди | уреди извор]

Поемата „Беовулф“ е објавена и на македонски јазик.

  • Беовулф — издавач „Купи книга“ (2013)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Beowulf: Full Poem Summary“. SparkNotes (англиски). Посетено на 2023-11-12.
  2. „Beowulf | Summary, Poem, Characters, Monster, Analysis, & Facts | Britannica“. www.britannica.com (англиски). 2023-11-06. Посетено на 2023-11-12.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]