Беноа Пол Емил Клаперон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Беноит Пол Емил Клапејрон ( French: [klapɛʁɔ̃]; 26 јануари 1799 – 28 јануари 1864 година), бил Француски инженер и физичар, еден од основачите на термодинамиката.

Животот[уреди | уреди извор]

Роден во Париз, Клапејрон студирал политехниката на Екол, дипломирајќи во 1818 година.[1] Студирал и на École des mines. Во 1820 година тој и Габриел Ламе отишле во Санкт Петербург да предаваат и да работат во тамошното училиште за јавни работи. Тој се вратил во Париз дури по Револуцијата од јули 1830 година, надгледувајќи ја изградбата на првата железничка линија што го поврзува Париз со Версај и Сен Жермен.[1] Полубраќата Стефан Мони и Ежен Флаша соработувале во овој проект, кој бил финансиран од Адолф д'Ајхтал( fr ) Ротшилд, Огист Турнисен, Сансон Давиље и браќата Пере (Émile ( fr ) и Исак ( fr )).[2] Клепејрон ги однел своите дизајни на парни мотори во Англија во 1836 година за да најде производител и ги ангажирал Шарп, Робертс и Ко.[1]

Од 1844 до 1859 година Клапејрон бил професор на школата за Понт и Шауси.[1]

Клапејрон се оженил со Мелани Базаин, ќерка на Пјер-Доминик Базаин (математичар и инженер на понтовите), и постара сестра на Пјер-Доминик (Адолф) Базаин (железнички инженер) и Франсоа Ахил Базаин (маршал од Франција).

Работа[уреди | уреди извор]

Во 1834 година, тој го дал својот прв придонес во создавањето на модерната термодинамика со објавување на извештај со наслов Mémoire sur la puissance motrice de la chaleur ( Мемоари за мотивната моќ на топлината), во кој ја развил работата на физичарот Николас Леонард Сади Карно кој починал две години претходно. Иако Карно развил убедлива анализа на генерализиран топлински мотор, тој ја користел несмасната и веќе немодерна калориска теорија .

Клепејрон, во своите мемоари, ја претставил работата на Карно во попристапна и аналитичка графичка форма, прикажувајќи го циклусот Карно како затворена крива на индикаторски дијаграм, табела на притисок против волуменот (именуван во негова чест графикот на Клапејрон). Анализата на Клапејрон за Карно беше пошироко распространета во 1843 година кога Јохан Погендорф ја превел на германски.[3]

Во 1842 година, Клапејрон ги објавил своите наоди за „Оптималната положба на клипот на која треба да се отворат или затворат различните вентили. “[1][4] Во 1843 година, Клапејрон дополнително ја развил идејата за реверзибилен процес, веќе предложен од Карно и дал дефинитивна изјава за принципот на Карно, она што сега е познато како втор закон на термодинамиката.

Овие основи му овозможиле да направи суштински проширувања на работата на Клаузиус, вклучувајќи ја формулата, сега позната како релација Клаузиус-Клапејрон, која ја карактеризира фазната транзиција помеѓу две фази на материјата. Тој понатаму ги разгледал прашањата за фазните транзиции во она што подоцна стана познато како Стефанови проблеми.

Клапејрон, исто така, работел на карактеризација на совршените гасови, рамнотежата на хомогени цврсти материи и пресметките на статиката на континуираните зраци, особено на теоремата за три моменти[5] ( теорема на Клапејрон).

Почести[уреди | уреди извор]

  • Член на Академијата на науките, (1858).
  • По него е именувана улицата Клапејрон во 8-миот арондисман во Париз (тука) .
  • Неговото име е едно од 72-те имиња испишани на Ајфеловата кула .

Публикации[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Milton Kerker (1960) Sadi Carnot and the Steam Engine Engineers, Isis 51: 257–70 via JSTOR
  2. „Christophe Stéphane Mony (1800–1884) dit Flachat“, Annales des Mines (француски), Посетено на 2018-03-09
  3. Annalen der Physik und Chemie 59: 446
  4. Clapeyron (1842) "Mémoir sur le règlement des tiroirs dans la machines à vapeur", Comptes Rendus 14: 632
  5. „Three Moments Theorem“. Архивирано од изворникот на 2006-01-10. Посетено на 2008-02-28.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  •