Бенедикта Ебесдотер од Хвиде

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бенедикта Ебесдотер од Хвид (околу 1165 или 1170 - околу 1199 или 1200 година) била кралица на Шведска како прва сопруга на кралот Сверкер II . Во Шведска често ја нарекувале кралица Бенгта .

Ран живот[уреди | уреди извор]

Нашето знаење за Бенедикта доаѓа од генеалогијата на семејството Хвиде, составена во опатијата Соро во 14 век. Од кратките податоци на овој извор е извлечена следната животна приказна. Бенедикта е родена во Кнадруп во Северен Зеланд во Данска помеѓу 1165 и 1170 година како дете на благородничката Ебе Сунесон Хвиде . Шведскиот младенец Сверкер Карлсон бил донесен во Данска во 1167 година по убиството на неговиот татко, и очигледно бил воспитан од неговите моќни роднини по мајка.[1] Најверојатно таму ја запознал својата идна невеста, роднина на мајка му, и се оженил со неа кога наполнил машки години. Ова можеби се случило во средината на 1180-тите.

Кралицата на Шведска[уреди | уреди извор]

Во 1195 или 1196 година, нејзиниот сопруг станал крал на Шведска, а таа станала кралица. Истата година, нејзиниот роднина, свештеникот Андреас Сунесон, се вратил во Данска од Франција и станал водечки свештенички политичар во архиепископијата под Абсалон, исто така роднина на Бенедикта. Веројатно е дека кралицата Бенедикта ја делела силно про-свештеничката позиција на нејзиниот сопруг и ги поддржувала аспирациите за моќ на Црквата и архиепископот Олов Ламбатунга во Упсала .

Бидејќи следната кралица на Сверкер, Ингегерд родила син во 1201 година, се претпоставува дека кралицата Бенедикта починала најдоцна во 1199 или 1200 година. Причината за нејзината смрт е непозната, но понекогаш се претпоставува дека таа подлегнала при породувањето . Но, за неа е поврзан гробниот натпис од таканаречената капела Сверкер во Алвастра. Се спомнува „слугата на нашиот Господ Исус Христос, Бенедикта“, со израз на надеж дека „може да најде одмор од ужасната болест што ја погоди“.[1]

Проблеми на хронологијата[уреди | уреди извор]

Алвастра гробови

Екстремната неопределеност на изворите за сопругите на Сверкер II довела до алтернативна хронологија на браковите. Се претпоставува дека Ингегерд всушност била неговата прва сопруга, што го врзувала со моќниот Дом на Бјалбо во Естерјетланд . Таткото на Ингегерд, Јарл Биргер Броса, веројатно бил клучен во уредувањето на мирното наследување во 1195/96 година, кога Сверкер бил устоличен по смртта на убиецот на неговиот татко Кануте I. Од друга страна, Сверкер успеал да собере силна поддршка од неговите дански роднини кога се обидел да го врати своето кралство од синот на Кануте I, Ерик во 1208 година. Оваа поддршка ќе дошла поприродно ако Сверкер во тоа време бил во брак со Бенедикта.[2]

Деца[уреди | уреди извор]

  1. Хелена Сверкерсдотер родена в. 1190 година, починала по 1222 година, мајка на шведската кралица Катерина .
  2. Карл Сверкерсон помладиот (п. 1198); родителството непотврдено.
  3. Кристина (п. 1252), мажена за Хенри Борвин II од Мекленбург ; родителството непотврдено.
  4. Маргарета (1192–1232), мажена за Визлав I, принцот од Риген ; родителството непотврдено.

Наводи[уреди | уреди извор]

 

  1. 1,0 1,1 Ernst Nygren, "Benedicta", Svenskt biografiskt lexikon, https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=18473
  2. H. Toll, "Sverker II:s drottningar", Fornvännen, 1920.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

  • Åke Ohlmarks, Alla Sveriges drottningar (Сите кралици на Шведска; на шведски). Стокхолм: Геберс, 1973 година.
  • Адолф Шук, „До историјата на Сверкер, 1. Sverkers familjeförhållanden“, Historisk tidskrift 76, 1956 година.
Бенедикта Ебесдотер од Хвиде
Роден(а): 1165/1170 Починал(а): 1199/1200

Предлошка:S-roy

Претходник
Cecilia Johansdotter
Queen consort of Sweden
1196–1199/1200
Наследник
Ingegerd Birgersdotter