Прејди на содржината

Бел смил

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Gnaphalium|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Бел смил
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Gnaphalium
Вид: Бел смил
Научен назив
Gnaphalium uliginosum
L. 1753 not A. Rich. 1848
Синоними[1]
Бел смил
Научна класификација edit
Царство: Plantae
Оддел: Tracheophytes
Оддел: Angiosperms
Оддел: Eudicots
Оддел: Asterids
Ред: Asterales
Семејство: Asteraceae
Род: Gnaphalium
Вид:
G. uliginosum
Биномен назив
Бел смил

L. 1753 not A. Rich. 1848
Синоними[1]
Synonymy
 • Dasyanthus uliginosus (L.) Bubani
 • Filaginella malzii Opiz
 • Filaginella pilularis (Wahlenb.) Tzvelev
 • Filaginella uliginosa (L.) Opiz
 • Filago pilularis Link
 • Gnaphalium aquaticum Mill.
 • Gnaphalium castaneum Gilib.
 • Gnaphalium humifusum Paill. ex Nyman
 • Gnaphalium laevissimum Schur
 • Gnaphalium nudum Hoffm. ex J.F.Gmel.
 • Gnaphalium prostratum Nyman
 • Gnaphalium ramosum Lam.
 • Gnaphalium sibiricum Kirp. & Kuprian. ex Kirp.
 • Gnaphalium tomentosum Hoffm.
 • Gnaphalium wirtgenii Nyman
 • Gnaphalodes evacinum Sond.

Бел смил ( латински: Gnaphalium uliginosum ), барско младенче, е едногодишно растение кое се наоѓа на влажна, земја. Тој бил многу распространет низ поголемиот дел од Европа, Азија и Северна Америка.[2][3][4] Многу честа појава е на влажни, обработливи пасишта, патеки и на кисели почви.

Тоа е многу волнено растениегодишно, растел 4-20 см високо.[5]

Листовите биле волнени од двете страни. Тие биле од 1 до 5 см долги, тесни со долгнавести форми.[5]

Цветните глави биле од 3 до 4 мм долги. Тие биле наредени во кластери од 3 до 10, опкружени со долги лисја. Цветните глави биле волнени, а одоздола бледи, со темни нечисти врвови без влакна. Цветовите биле кафеаво жолти. Стигмите биле бледи.[5]

Цвета од јули до септември.[5]

 1. 1,0 1,1 The Plant List, Gnaphalium uliginosum L.
 2. Flora of North America, Gnaphalium uliginosum Linnaeus, 1753. Marsh cudweed
 3. Flora of China, Gnaphalium uliginosum Linnaeus, 1753. 湿生鼠麴草 shi sheng shu qu cao
 4. Altervista Flora Italiana, Gnaphalium uliginosum L. includes photos, drawings, and European distribution map
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Rose, Francis (1981). The Wild Flower Key. Frederick Warne & Co. стр. 377–380. ISBN 0-7232-2419-6.