Прејди на содржината

Белски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Белски јазици
Географска
распространетост:
Нова Гвинеја
Класификација:австронезиски
Гранки:

Белските јазици сочинуваат јазична група која е дел од витијаските јазици од семејството на австронезиски јазици.

Класификација[уреди | уреди извор]

Оваа група е составена од следниве јазици[1]:

белски (8 јазици)
астролапски (3)
авадско-биншки јазик
миндирски јазик
вапски јазик
јадрени белски (5)
северни (4)
билбилски јазик
гедагедски јазик
матукарски јазик
такиски јазик
јужни (1)
марички јазик

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]