Белоточкеста хипархија

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Hipparchia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Белоточкеста хипархија
Hipparchia fatua sichaea female 1.JPG
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Hipparchia
Вид: Белоточкеста хипархија
Биномен назив
Hipparchia fatua
Freyer, 1844

Белоточкестата хипархија (Hipparchia fatua) е пеперуга од видот на пеперутки шаренци.[1] Пеперутката ја има во Македонија, на скоро цел Балкан, Анадолија и Иран.

Опис[уреди | уреди извор]

Распонот на крилјата кај пеперутката е од 30 до 34 мм. Пеперутката претпочита песокливи површини и зимзелени шуми. Пеперугите летаат од јуни до октомври, а зебележано е и ноќно летање. Долната страна е добро камуфлирана со околината, наликува на кора од дрво во темнокафеава боја со црни бордури. На врвот на крилјата има едно црно окце со жолта бордура.[2] Ларвите се хранат со различни водови на трева.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Hipparchia Fabricius, 1807" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
  2. Seitz, A. in Seitz. A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]