Белорабен лилјак

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pipistrellus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Kuhl's pipistrelle
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pipistrellus
Вид: Kuhl's pipistrelle
Научен назив
Pipistrellus kuhlii
Kuhl, 1817
Global range of P. kuhlii (red)
Синоними

Vespertilio kuhlii Kuhl, 1817

Kuhl's pipistrelle
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Chiroptera
Family: Vespertilionidae
Genus: Pipistrellus
Species:
P. kuhlii
Binomial name
Pipistrellus kuhlii

Kuhl, 1817
Global range of P. kuhlii (red)
Synonyms

Vespertilio kuhlii Kuhl, 1817

Белорабен лилјак ( Pipistrellus kuhlii ) е вид на вечерен лилјак што се јавува во големи области на Северна Африка, Јужна Европа и Западна Азија . Живее во умерени шуми, суптропски или тропски суви грмушки, грмушка вегетација од средоземен тип, умерени пасишта, рурални градини и урбани области. Тоа е редок и редок посетител на Британија, кој обично се открива само со звучни снимки.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Белорабен лилјак првпат бил именуван во 1817 година, под името Vespertilio kuhlii, во делото на Хајнрих Кул со наслов Die deutschen Fledermäuse („Лилјаците на Германија“).[2] Специфичниот епитет го избра Јохан Натерер, кој ги собрал првите примероци, и го слави Кул; според правилата на ICZN, сепак, самиот Кул се смета за авторитет, како првиот што го пријавил името.[3]

Населението на Алжир, Египет, Либија, Судан порано било познато како Pipistrellus deserti .[4] Овој таксон сега се смета за помлад синоним на Pipistrellus kuhlii [5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Juste, J.; Paunović, M. (2016). Pipistrellus kuhlii. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T17314A22132946. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T17314A22132946.en. Посетено на 16 November 2021. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 16 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. Heinrich Kuhl (1817). Die deutschen Fledermäuse [The bats of Germany] (германски). Hanau.
  3. Charles Klaver (2007). Inseparable Friends in Life and Death: Heinrich Kuhl (1797–1821) and Johan Conrad Van Hasselt (1797–1823), Students of Prof. Theo Van Swinderen. Biografieën van Groningse hoogleraren. Barkhuis. стр. 93. ISBN 9789077922316.
  4. Benda, P. 2004.
  5. Petr Benda; Tommy Andriollo; Manuel Ruedi (ноември 2015), „Systematic position and taxonomy of Pipistrellus deserti (Chiroptera: Vespertilionidae)“, Mammalia, 79 (4): 419–438, doi:10.1515/MAMMALIA-2014-0024Википодатоци Q37147763

Надворешни врски[уреди | уреди извор]