Белиот слон (филмска награда, Русија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Белиот слон — руска филмска награда што ја доделува еснафот на историчарите на киното и филмските критичари на Русија. Основана во 1998 година од претседателот на еснафот, Мирон Черненко. Од 1998 до 2005 година се доделувала под името „Златен овен“.

На 25 февруари 2021 година, Наградата се стекна со независност од еснафот на филмски експерти и филмски критичари на Сојузот на кинематографери на Русија.[1]

Изборот се прави во два круга. Врз основа на резултатите, составен е краток список на номинирани, во вториот круг стручниот совет ги избира лауреатите со тајно гласање.[2] Експертскиот совет, особено ги вклучува Валери Кичин, Виктор Матизен, Андреј Плахов, Кирил Разлогов.

Номинации[уреди | уреди извор]

 • Најдобар филм
 • Најдобар режисер
 • Најдобро сценарио
 • Најдобра кинематографија
 • Најдобро уметничко дело
 • Најдобра оригинална филмска саундтрак
 • Најдобра главна глумица
 • Најдобра глумица во главна улога
 • Најдобра споредна женска улога
 • Најдобра споредна машка улога
 • Деби за најдобра игра

Посебни записи[уреди | уреди извор]

Од 2019 г.

 • Победнички филмови:
  • 7 - „Бик“ (од 7 номинации);
  • 6 - „Левијатан“ (8);
  • 5 - „Диво поле“ (7), „Драг Ханс, драг Питер“ (8), „Аритмија“ (7);
  • 4 - „Крадец“ (?), „Танчерско време“ (?), „Земја на глуви“ (7), „Молох“ (7), „Сопствен“ (8), „Пожарникар“ (6), „Фауст“ (7), „Тешко е да се биде бог“ [3] (6).
 • Номинирани филмови (од 1998 година):
  • 8 - „Дневник на неговата сопруга“ (со 1 награда), „Нежна возраст“ (1), „Сопствен“ (4), „Географ го испи светот“ (3), „Левијатан“ (6), „Драг Ханс драг Петар“(пет);
  • 7 - „Земја на глуви“ (4), „Молох“ (4), „Романови, Крунисано семејство“[4] (1),„Бик“ (7),„Бумер“(1),„Диво поле“(5),„Овесна каша“(1),„Елена“(3),„Фауст“( 4), „Вечно враќање“ (2), „Аритмија“ (5);
  • 6 - „Барак“ (0), „Мојот полубрат Франкенштајн“ (0), „Адјустер“ (3), „Преправајќи жртва“ (2), „Остров“ (1), „Едноставни работи“ (2), „Војник од хартија“ (1), „Како го поминав ова лето“ (2), „Пожарникар“ (4), „Шапито-шоу“ (1), „Во живо “ (2), „Орда“ (2), „Тешко е да се биде бог“ [5] (4), „Земја на ОЗ “ (2), „Без љубов“ (2),Војна на Ана (3), Лето (3);
  • 5 - „Хрусталев, автомобил!"(3),„Војна"(1)," Љубовник"(1),„Враќање"(3),„Гарпастум"(2),„ Сонце"(3),„Александра (1),„Една и половина соба, или Сентиментално патување до дома “(1),„Хипстери“(1),„Луда помош“(1),„Во сабота“(1),„Некогаш живеела една баба“(2), „Комбинатот Надежда“ (2), „Ангелите на револуцијата“ (1), „Срцето на светот“ (1).

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Заявление Президента Гильдии киноведов и кинокритиков Союза кинематографистов России | Союз кинематографистов Российской Федерации“. unikino.ru. Посетено на 2021-02-25.
 2. Премия российских кинокритиков "Белый слон" объявила своих лауреатов — Российская газета
 3. По 2 премии за 2013 и 2014 гг. Номинации — 2 в первый год и 4 во второй.
 4. 2 номинации за 2000 год и 5 номинаций за 2001 год. Премия получена за 2000 год.
 5. 2 номинации за 2013 год и 4 номинации за 2014 год. Премии — 2 в первый год и 2 во второй.