Белгиска антарктичка експедиција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Белгиска антарктичка експедиција
Белгиска антарктичка експедиција
ВидНаучна експедиција
Датум16 август 1897 – 5 ноември 1899
Спроведена одАдриен де Жерлаш

Белгиска антарктичка експедиција (француски: L’expédition antarctique belge, исто така „Експедиција на бродот „Белгија“, француски: expédition Belgica) — научна и истражувачка експедиција во Јужниот Океан во периодот од 1897 до 1899 година. За време на патувањето, имало непланирано 386-дневно патување во Белингсхаузеното Море и се случило првото презимување на високите географски широчини на Антарктикот [1]. Со експедицијата на бродот Белгија започнала т.н. „Херојско доба на истражување на Антарктикот“, иако нејзиниот тим не слетал или се презимил директно на брегот на Антарктикот [2].

Водач на експедицијата бил Адриен де Жерлаш, први асистент бил астрономот Жорж Лекоинт, идните познати поларни истражувачи Фредерик Кук (САД) и Роалд Амундсен (Норвешка), Хенрик Арктовски (Полска) и Емил Раковица (Романија) учествувале во меѓународниот тим.

Оригиналниот план за експедицијата вклучувал посета на Јужните Шетландски Острови, истражување на Антарктичкиот Полуостров јужно до островот Александар I и слетување на Викторииината Земја. И покрај доцнењето до Огнената Земја, тимот ги завршил првите испитувања на дното во Дрејковиот Премин, докажувајќи дека тоа претставува длабока вода. Откако го загубил норвешкиот морнар Карл Винке во бура, од 23 јануари до 12 февруари 1898 година, тимот на Белгија направил дваесет слетувања на островите на Антарктикот и го отворил теснецот Жерлаш. На 15 февруари го преминал Јужниот Поларник, по што бродот бил запрен од мраз на 20 милји од Земјата на Александар I. На 3 март на 71°30' С. ш. 85°16'Ш д. започнало непланирано забавување на напредувањето на бродот, за кое ниту бродот ниту екипажот не биле подготвени. Конкретно, на бродот немало доволно керозински светилки и топла облека. Командантот Жерлаш и одбивноста на белгиските морнари кон месото од фоки и пингвини довеле до епидемија на скорбут, како и до огромна депресија на екипажот, предизвикувајќи барем еден морнар да го изгуби разумот. На 5 јуни 1898 година, магнетологот Емил Данко починал од срцев удар. Опстанокот на тимот го обезбедиле американскиот лекар Фредерик Кук и норвешкиот морепловец Роалд Амундсен, кои го започнале ловот и му доставиле свежо месо на тимот. Кук, по почетокот на поларното лето, мобилизирал тим да пресече канал во големото ледено поле во кое замрзнал бродот Белгија. На 14 март 1899 година, бродот влегол во вода на 70°30'S. ш. 103°С [2]

Експедицијата се вратила во Антверпен на 5 ноември 1899 година и била прогласена за успешна. Следеле повеќе од една година циклуси на метеоролошки и магнетни набљудувања, како и сондажи, кои докажале дека бродот поминал преку континенталниот гребен. Откриени биле специфични примероци на флора и фауна на Антарктикот. Адриен де Жерлаш добил многу државни награди, а неговата книга за експедицијата била наградена од Француската академија [2].

Подготовка и опрема[уреди | уреди извор]

Планови и цели[уреди | уреди извор]

Адриен де Жерлаш. Фотографија од предниот дел на описот на белгиската експедиција на Антарктикот (1902)

Семејството Жерлаж е познато во Кнежевството Лиеж од 16 век, а документираното благородништво му било доделено во 1751 година. Претставникот на високиот огранок на кланот бил првиот премиер и креаторот на уставот на независна Белгија - Етјен Константин Жерлаш. Самиот Адриен де Жерлаш де Гомери припаѓал на една од помладите гранки на семејството, именувана по имотот во близина на Виртон. Во иднина, семејството одиграло важна улога во поддршката и лобирањето на проектот за експедиција на Антарктикот [3] [4]. И покрај фактот дека неколку генерации на бароните де Жерлаш биле поврзани со воена служба, Адриен бил заинтересиран за морето, направил неколку долги патувања и изградил кариера во белгиската морнарица. Во 1891 година, 25-годишниот поручник му пишал на шведскиот поларен истражувач Норденскиолд, кој потоа го објавил планот за својата експедиција на Антарктикот, па дури и понудил да организира рекламна кампања во Белгија за да собере средства. Кога неговиот предлог останал неодговорен, а шведскиот проект никогаш не се реализирал, Адриен де Жерлаш презел своја поларна експедиција. Како и многу негови современици, тој се обидел да ја прикрие својата желба за пионерски записи како научна експедиција, што било прифатливо и за пошироката јавност и за потенцијалните инвеститори [4]. Жерлаш, исто така, можел да смета на општо зголемување на статусот на белгиската морнарица, која ја променила одделенската припадност пет пати во првата половина век од постоењето на независна држава [5].

Во услови на колонијална поделба на светот, во која Белгија зела активно учество, апелот до националните достигнувања во поларните региони имал шанса за успех. Де Жерлаш, исто така, сериозно ги сфатил научните достигнувања. Во почетокот на 1894 година, баронот му пристапил на Кралското белгиско географско друштво со детален писмен проект, кој бил примен со големо внимание. Незаменливиот секретар на друштвото, Жан де Фев се заинтересирал за проектот. На 9 октомври 1894 година, Друштвото назначило комисија за проверка на пресметките на Де Жерлаш, во која бил вклучен и потпретседателот на Географското друштво Ежен Гобле и патникот Ж. Леклерк[6].

На 9 јануари 1895 година, 28-годишниот морнар бил поканет на јавна дебата за неговото прашање. Поручникот изјавил дека поларните региони добиваат големо внимание, истакнувајќи дека четири експедиции биле на Арктикот во исто време оваа година, вклучително и онаа на норвешката на чело со Нансен и американската со Пири. Целосната неистраженост на Јужниот Океан гарантирало богат научен резултат, вклучувајќи набљудувања во областа на копнениот магнетизам и поларната светлина, како и климатски, океанографски и биолошки откритија. Програмата вклучувала мапирање на брегот на Антарктикот од Греамовата Земја до Викториината Земја. Според планот, експедицијата требало да се пушти на море во септември 1896 година, да стигне до Антарктикот на почетокот на декември и да следи јужен курс до средината на јануари следната година. По симнувањето на зимувачите во Адеровиот ’Рт, експедицискиот брод требало да ја помине јужната зима во Австралија и да го земе екипажот на брегот следната поларна пролет. Членовите на Географското друштво ја изразиле својата безрезервна поддршка за иницијативата. Се препорачало главната цел да биде да се одреди точката на Јужниот магнетен пол, која требало да биде на 75 ° јужна географска ширина. За возврат, ова им дало сигурност на плановите на Жерлаш: ревидираниот план за експедиција предвидува слетување на четворица на Викториината Земја со цел да се обидат да стигнат до точката на магнетниот пол во пролетта и летото на Антарктикот. Шест месеци подоцна, VI Меѓународен географски конгрес во Лондон одлучил да започне со истражување на Антарктикот уште пред крајот на 19 век [7][4].

Конечниот план бил да се влезе на Јужните Шетландски Острови по меридијанот Сент Џонс. Следно било да се стигне до Бренсфилдовиот Проток и да се истражи заливот Хјуз. Конкретно, требало да се утврди дали има теснец или премин до источниот брег на Греамовата Земја. Понатаму, експедицијата требало да оди во Монтевидео на зимување и да го надополни тимот. Второто лето на Антарктикот требало да биде истражување на теснецот на Греамовата Земја и да се направи обид да се стигне до Веделовото Море, кое се очекувало да има слични својства на Росовото Море. Понатаму, требало да стигне до Адеровиот ’Рт (во западна или источна насока), каде што требало да слетаат зимувачите: де Жерлаш, Амундсен, Данко, Артстовски или Раковице. „Белгија“ под команда на Лекоинт требало да презими во Мелбурн и, откако ќе ги презела зимувачите, да се врати во Европа [7]. Историчарот Тим Боман тврдел дека плановите на експедицијата и нивната постојана промена биле „предмет на шпекулации“ и се повикал на Арктовски, кој тврдел дека водачот на експедицијата воопшто немал развиен план [8].

Финансирање[уреди | уреди извор]

Бродот „Белгија“ во 1899 г

Адриен де Жерлаш се нашол на тешка временска рамка бидејќи морал да се натпреварува со водечките поларни истражувачи во Обединетото Кралство, Германија и Шведска кои ги објавиле своите планови. Белгиското географско друштво не можело да го финансира проектот бидејќи предлагачот буџетирал 250 000 белгиски франци, што било приближно еднакво на 1,8 милиони американски долари за цените во 2021 година. Научните советници сметале дека износот е потценет. Германската антарктичка експедиција (1901-1903) објавена во исто време имала буџет од 950.000 марки. Од овие суми, Жерлаш не можел да потроши повеќе од 30.000 франци за научна работа, додека германските организатори можеле да сметаат на најмалку двојно повеќе. За де Жерлаш, употребата на норвешки брод и норвешки морнари била важен фактор за заштеда, бидејќи нивото на цените во оваа земја бил многу пониско од општите европски, како и стапките на плаќање. Научниот тим првично било планирано да биде регрутиран од волонтери без плата. Обидот да се сврти кон монархот - Леополд II - се покажал како неуспешен, бидејќи кралот сметал дека е приоритет да го проучува новозаробениот Конго. Била изнесена и верзија дека кралот му понудил да учествува во развојот на Конго, но тој одбил. Сепак, нема документарен доказ за ова [5]. Врските на семејството де Жерлаш и неговиот авторитет донекаде ја олесниле потрагата по спонзор. 25 000 франци ги гарантирал хемискиот магнат Ернест Солвеј, кој бил познат по својата поддршка на науката [5] [4].

На крајот, Адриен де Жерлаш потпишал договор со Географското друштво на Белгија, според кој научната опрема е контролирана од Друштвото, а белгиската држава стекнува сопственост на сите материјали и резултати од експедицијата и ја презема одговорноста за нивното објавување [5].

Најголемата ставка на расходи бил експедициониот брод. Поручникот во март 1895 година направил тримесечно патување до Гренланд со китоловиот брод Кастор, кој учествувал во истражувањето на Антарктикот претходната година. Жерлаш се запознал со условите на поларната навигација и ловот на китови и фоки на Арктикот. Во Јан Мајен, тој го посетил рибарскиот брод Патрија, кој цврсто одлучил да го купи, и покрај неподготвеноста на сопственикот. Бродот имал должина од 100 стапки (30 m) и капацитет од 244 тони и бил прилагоден за услови на мраз. Сепак, немало доволно средства, па во јануари 1896 година Белгиското географско друштво објавило национална кампања за претплата, која донела пари во симболични износи. Весниците пишувале како учителката префрлила 1 франк, а поштарот - три. Симпатизерите и пријателите на семејството започнале масовна пропагандна кампања која вклучувала јавни предавања, концерти, велосипедска трка, па дури и возење со балон. До мај 1896 година, имало 2.500 претплатници кои донирале 115.000 франци. Во јуни истата година, белгискиот парламент, на состанокот на двете комори, одобрил субвенција од 100.000 за потребите на националната експедиција. Жерлаш се обратил до белгискиот конзул во Норвешка, Јохан Брајд, за посредување при купувањето на „Патрија“, кој се согласил на сумата од 70.000 франци. Во летото 1896 година, Жерлаш пристигнал во Сандефјорд; На 5 јули се одржало преименување на името на бродот, по што бродот го добил името „Белгија“. Сепак, имало хроничен недостиг на време за опремување и ангажирање на екипа, поради што заминувањето било одложено за следната година. Жерлаш останал во Норвешка. По совет на Ларс Кристенсен, подводниот дел на Белгија бил обложен со тврдо тропско дрво. Станбените простории биле топлински изолирани со филц и смрека и доработени. Според зборовите на новинарот Жулијан Санктон, автор на книга за белгиската експедиција, поранешниот рибарски брод се претворил во „елегантна јахта“. Парниот мотор бил заменет и бил инсталиран отстранлив шраф и уред за управување; две специјализирани научни лаборатории биле опремени на горната палуба [4]. План на горната палуба и надградба „Белгија“. 1. Прозорец на пилотската кабина. 5. Океанографска лабораторија. 6. Биолошка лабораторија. 12. Кабина на командантот. 13-16. Офицерски простории. 17. Фото лабораторија. 18. Котлара. 19. Моторна соба. 21. Офицерски кабинет. 22. Добро за замена на пропелерот и управувачкото пенкало [9] Лакот од предниот дел на Белгија бил врзан со шведско железо. Парниот мотор имал номинална моќност од 35 КС. со 115 вртежи во минута. Завртката била челична, со две сечила, со мал пречник. При движење под едро, требало да се отстрани и да се подигне на палубата преку посебен бунар. Обемот на воланот бил зголемен. Под пареа, бродот развивал 7 јазли, економскиот напредок изнесувал 4 јазли. Потрошувачката на јаглен била 1,8 тони дневно. Парниот котел бил опремен со отсолувач на морска вода. Пловното вооружување првично било како барка, но можело да се помине само со горните едра инсталирани од палубата со специјални макари [7].

Било можно да се достигне декларираната сума од 300.000 франци само до моментот на поаѓање - во август 1897 година. Требало да се отвори опремената Белгија за посета на туристите, на насипот била организирана бесплатна изложба на поларна опрема, а во градскиот парк бил организиран дочек за рекламни цели. Како резултат на тоа, двајца посетители на изложбата донирале, соодветно, шест и седум илјади франци, а општината Антверпен префрлила уште 5.000. Повеќето од донаторите не ги кажале своите имиња, а големите донатори (кои префрлиле повеќе од 1.000 франци) ги застапувале трговски и банкарски кругови, вклучувајќи ја и куќата на Ротшилд. 500 франци донирала Бриселската ложа на шкотскиот обред. Принципот на претплата бил едноставен: во Антверпен, Лиеж, Гент и Лувен биле создадени локални комитети, кои распространувале летоци со објавување на целите на планираната експедиција. За четири месеци успеале да соберат нешто повеќе од сто илјади франци, но ентузијазмот во јавноста почнал да пресушува [5]. Лидерот морал да контактира со владата. Конечно, белгискиот парламент гласал за субвенција од 60 000 франци (што е еквивалентно на 6.400 фунти во тоа време), но поради бирократијата на море, експедицијата заминала со значителен долг [4] [9]. Вкупната цена на експедицијата била, според официјалниот извештај од 1904 година, нешто помалку од 20 000 фунти, но за печатење на целосното издание на научните резултати биле потребни дополнителни 10 800 фунти [7]. Според некои проценки, додека де Жерлаш се вратил во Белгија, експедитивниот фонд имал дефицит од околу 50 000 франци. По исплатата на сите долгови, 60% од трошоците биле на товар на белгиската држава [5].

Тим[уреди | уреди извор]

Емил Раковица во лабораторијата на бродот Белгија. Фотографија на Фредерик Кук

Според Санктон, Жерлаш, поради класните предрасуди и сопственото разбирање на должноста кон нацијата, најмногу се плашел од обесчестување и обвинувања во шовинистичкиот печат. Во исто време, тој не можел да собере „чисто белгиски“ тим, бидејќи земјата имала мала морнарица и немала потребни специјалисти. Првично, некои белгиски научници најавиле учество во тимот, но откако експедицијата била одложена, сите кандидати исчезнале, со исклучок на физичарот и магнетолог Емил Данко. Тој бил личен пријател на Жерлаш, го придружувал во Гренланд и Норвешка. Имајќи големо богатство, Данко одбил плата и самиот донирал значителна сума во експедицискиот фонд. Следниот геолог ангажиран во екипажот бил Полјакот Хенрик Арктовски, кој тогаш работел на Универзитетот во Лиеж. Дури по потпишувањето на договорот се покажало дека тој нема ни диплома за високо образование. Во Париз бил пронајден зоолог - богатиот Романец Емил Раковица, кој студирал право на Сорбона и се етаблирал како сериозен специјалист за морски безрбетници, ја бранел својата теза. Како и Е.Данко, и Емил Раковица се согласил да оди на Антарктикот без плата. Арктовски исто така ја поддржал неговата кандидатура, иако психолошките научници биле спротивни [4].

Првиот офицер Жорж Лекоин. Фотографија од описот на патувањето во 1904 година

Многу проблеми предизвикал и изборот на екипажот на бродот, особено со ангажирањето на Белгијците. Препораката до механичарот Жозеф Дувивие „беше повеќе како предупредување“, но тој сепак бил вклучен во списокот на екипажот. Апликацијата поднел и авантуристот Луис Мишот, кој поминал пет години во Африка во редовите на Легијата на странците, каде што го загубил палецот. Жерлаж го прифатил, а во иднина Мишот покажал многу таленти. Белгијците не биле запознаени со поларните води, па додека бил во Сандефјорд, Жерлаж барал да најде соодветни норвешки морнари. Во јули 1896 година, поручникот добил писмо од 24-годишниот морепловец Роалд Амундсен, кој побарал да биде примен во тимот и укажал на сопственото искуство од две морски патувања и вештините како скијач. Конзулот Брајд на пликот напишал: „Земи го!“. Жерлаж посакал да се сретне со Роалд и го прифатил во тимот, особено затоа што Амундсен бил од богато семејство и ја одбил неговата плата. Тој, исто така, изгледал како добро погоден за патување до магнетниот пол. Иако Амундсен се согласил да оди како морнар (како што било напишано во договорот), му била дадена позицијата помошник командант и му била доделена офицерската соба. Данко во исто време изразил стравување дека ќе биде опасен предводник во сенка на норвешкиот дел од тимот. На бродот Белгија, Амундсен првпат го сретнал Нансен, кој штотуку се вратил од својата експедиција. Жерлаж успеал да најде сигурен заменик два месеци пред заминувањето на Белгија на Антарктикот. Тоа бил колегата на Данко, 28-годишниот Жорж Лекоин, кој имал чин поручник и искуство во француската морнарица. Покрај тоа, тој бил експерт за пловидба и бил назначен за командант на Белгија [10] [4].

По трансферот на Белгија од Норвешка во Антверпен, тимот останал недоволно екипиран, таму во последен момент биле примени случајни луѓе. Морнарот Јан ван Мирло се криел од воена служба, веројатно поради неговите анархосоцијалистички убедувања [11], и давал лажни информации за своето морско искуство (воопшто никогаш не отишол на море). Ангажираниот француски готвач Лемоние бил кавгаџија и имал навика да пие. Главниот инженер, Сомерс, исто така се напивал, а Лекоинт го советувал да биде отпуштен. Во иднина, поради немање подобар кандидат за механичар, Сомерс се вратил на своето место. Наскоро третиот помошник командант Каен и неколку морнари дезертирале. Не можело да се најде лекар за брод, бидејќи кандидатот од Географското друштво, Артур Такен, имал диплома, а Жерлаж се плашел дека ќе се обиде да ги оспори неговите наредби. На крајот, тој бил разрешен на барање на таткото на поларниот истражувач, полковникот Огист де Жерлаш. Еден ден пред пловењето (15 август 1897 година), одобрениот лекар Жил Пуплие одбил да оди на море под изговор дека се грижи за болна сестра. На 19 август, Жерлаж бил принуден да даде согласност на лекар од Бруклин - Американец со германско потекло Фредерик Кук, чија кандидатура тој самиот ја отфрлил неколку недели претходно. Кук дознал за експедицијата од една статија во Сан на 6 август и веднаш се пријавил, откажувајќи се од платата и нудејќи му ја својата екипа од Гренландски кучиња. На крајот, било одлучено Американецот да се качи на Белгија во Рио де Жанеиро, каде што отидел на 20 септември. Двајца Норвежани дале отказ - столар и чамец, затоа што нивните белгиски колеги одбиле да ги следат наредбите. Тие морале да бидат заменети со првите Норвежани кои се пријавиле - Енгелбрет Кнудсен и Лудвиг Јалмар Јохансен. Меѓу белгиските морнари имало организирана група од три лица (Варзи, Дом и ван Дам), кои ги оспорувале наредбите на властите. Буквално во пресрет на заминувањето од Белгија, тие го прифатиле мајсторот Ентони Доброволски, кој бил осуден во Руското Царство на три години прогонство за повикување на полска независност. Тој се согласил да оди без плата за храна, кревет и облека [4].

На крајот во експедицијата учествувале 19 луѓе. Покрај наведените, третиот помошник командант Жил Мелер, вториот инженер Макс ван Риселберг, норвешките морнари Адам Толефсен, Карл-Август Винке, Јохан Корен и белгискиот морнар Густав-Гастон Дуфур [9] [7] отишле во водите на Антарктикот.

Опрема[уреди | уреди извор]

Експедицијата имала три бродски хронометри, збир од сексстанти, теренски теодолит и вештачки хоризонт со жива. За магнетни студии се користеле инклинометар и магнетометар. Метеоролозите имале комплети топломери (по 6), како и два психрометри, два араго актинометри и анемометри. Имале и системски самописец на Ричард, кој вклучувал барометар, влагомер (психрометар и хигрометар) и топломер. За океанографски истражувања, постоеле две места за длабоки води, преносна жица за мерења од чамец, длабокоморски топломери, уреди за одредување на густината на водата и мерење на нејзината проѕирност. Геолошка опрема и реагенси биле обезбедени од Универзитетот во Гент. Алатките вклучувале сет од геолошки чекани, две ледени секири, вреќи за примероци, вреќи за примероци од песок и земја итн. Зоолозите имале четири рибарски трали за собирање примероци од дното. За време на презимувањето, директно на бродот се правеле мрежи, погодни за фрлање низ дупката. Имало и три свилени мрежи за пелагичен риболов и две мрежи за употреба со полна брзина. Имало и два пиштоли харпун, ловечки пушки и двоцевни пушки. Лабораториите биле опремени со маси за дисекција, микроскопи, 330 литри алкохол за зачувување на примероците, стаклени тегли и епрувети. Имало и ботаничка преса и хартија за хербариуми. Библиотеката на бродот била полна со антарктичка литература на англиски и француски јазик, француски насоки за едрење и карти на Британскиот адмиралитет [7].

Набавени биле 220 тони јаглен во брикети за парниот котел, од кои 100 тони биле испорачани предвреме во Пунта Аренас. Покрај тоа, Белгија носела и 40 тони антрацит за загревање на кабините. Зимската база била опремена со две дрвени норвешки куќи, демонтирани за транспорт. Опремата за поларно кампување била дизајнирана само за четворица учесници во зимската група. Секој од нив требало да има комплет крзно и волнена облека. Имало и две санки што ги влечеле луѓе, свилен шатор, комплет скии и чевли за снег, канги во стилот на Сами (ниски чевли од еленска кожа со крзно однадвор), и чизми обложени со фланелен од внатрешната страна. 100 експлозиви (т.н. „тонит“) биле натоварени во штандовите на барката за да се разнесат ледени бариери; за минирање имало осигурувачи и детонатори од фулминат. Имаало и четири пили за мраз [7].

Напредок на експедицијата[уреди | уреди извор]

Белгија го напушта Антверпен на 16 август 1897 година

Норвешка - Белгија - Атлантски Океан[уреди | уреди извор]

Во јуни 1897 година, Белгија сè уште се наоѓала во Норвешка. На бродот биле претседателот на Кралското географско друштво, Сер Клементс Маркам и Фритјоф Нансен (неговата посета се одржала на 19 јуни). На 26 јуни, бродот пловел преку Фридрихшавн до Антверпен, каде што пристигнал на 5 јули [9]. И покрај тешкотиите со екипажот, на бродот било можно навреме да се вчитаат 40 тони резерви спакувани во 10 000 лимени кутии. Жерлаш напишал дека поради малиот обем на складишта, морало да се направат прилагодувања на номенклатурата на залихите. Така, биле земени 16 кутии тестенини, бидејќи тестенините би зафаќале еквивалент на 24 кутии. Главниот товар бил јагленот, кој тежел 140 тони. На 14 јули, членовите на тимот потпишале договор, според кој експедицијата треба да трае две години, но поради непредвидени околности овој период може да се намали или зголеми [9]. Ноќта меѓу 14 и 15 јули, бродот бил префрлен од пристаништето на отворено. Патувањето било планирано да започне во 09:45 часот на 16 јули, во кое време било испукано салво (почесна стрелба) во име на белгискиот клуб за јахти, под чие знаме пловел бродот Белгија [9]. Два дена подоцна, тие морале да се вратат назад во Остенде: кондензаторот на пареа откажал во машинската соба. Во пристаништето веднаш дезертирале уште двајца морнари, кои морале да бараат замена. На 21 јули, Антониј Доброволски [9] се пријавил во тимот.

На палубата на Белгија. Далеку лево (во бродот ) А. де Жерлаш, до него (во бела капа) Фритјоф Нансен

Дури на 23 август експедицијата го напуштила Остенде. На бродот имало 13 Белгијци, 10 странци, меѓу кои и научници, и две мачки по име „Нансен“ и „Свердруп“. Во Бискајскиот залив, бродот наишол на силни бури и пловел со ветрот, при што неискусниот екипаж бил целосно погоден од морска болест. Норвешкиот морнар Карл Аугуст Винке снимил како Жорж Лекоин повраќа кога бил на чело, а ситуацијата на механичарите во машинската соба била уште полоша. На 31 август, првиот другар ја фрлил мачката Свердруп во морето поради измет на палубата. Ова ја зголемило загриженоста на екипажот за наклонетоста кон командантот и дисциплината. Во почетокот на септември, за малку ќе се случила трагедија: бурите не го пуштиле бродот во океанот, можело да се оди само под пареа. Ставен буквално во печка, Ван Миерло, исцрпен од топлината и напорната работа, ја фрлил лопатата и се расплакал. Кога го влечеле на палубата, тој грабнал револвер од ормарот за пиштоли. Амундсен, не знаејќи дали ван Мирло ќе се самоубие или ќе го извади својот гнев врз некого, го фрлил Белгиецот на палубата и го разоружал. Иако Амундсен бил највисокиот и најсилниот член на екипажот, биле потребни напори на пет морнари да го совладаат лудиот. Раковица, кој работел како лекар, сметал дека тоа е последица на прекумерна работа. По неколку дена подоцна Ван Мирло се вратил на работа. Жерлаш се жалел во својот дневник што пропаднал неговиот план за неискусните луѓе да стекнат искуство за време на преминувањето на океанот. Според Жулијан Санктон, софистицираниот интелектуалец Де Жерлаш не бил ниту решителен, како Лекоинт, ниту дисциплинар, како Амундсен. Винк во својот дневник напишал дека говорите на Де Жерлаш за еднаквоста на офицерите и морнарите предизвикале потсмев. Иако бил офицер во морнарицата, тој не можел да примени воени дисциплински санкции (вклучувајќи окови и казнена ќелија), бидејќи експедицијата била цивилна, а Белгија законски се сметала за јахта. Единственото средство за влијание било отказот [4].

Празник на Нептун на бродот Белгија.

Во мултинационалниот тим се насобрале и проблеми од поинаков вид. Белгијците ги малтретирале Норвежаните, самите Белгијци биле поделени на Фламанци кои зборуваат холандски, кои не ги толерирале домородците од Валонија кои зборуваат француски. Францускиот готвач Лемонје воопшто не можел да се разбере со никого. Само Лекоин и Амундсен имале решеност да го задржат тимот под контрола: првиот помошник знаел како да се справи со „бандата“ морнари Варзи, Дом и ван Дам, а Роале бил врската меѓу властите и Норвежаните полојални кон него. На 10 септември, бродот пристигнал во Мадејра, каде што екипажот можел малку да се одмори. По тридневен престој започнало поминувањето низ зоната на трговски ветрови под едро. Парната машина била исклучена, но екипажот се соочил со последиците од тропските горештини. Бакарните делови на горната палуба морале да бидат завиткани во платно за да не изгорат. Топлинската изолација на кабините ги направила гасна комора: температурата можела да достигне 130 °F (54 °C). На горната палуба требало да се испружат хамакови за спиење [4]. Екваторот бил преминат на 6 октомври, организирајќи го празникот на Нептун. Улогата на богот на морињата ја играл морнарот вознемирувач Морис Варзи. Амундсен бил првиот што примил морско крштевање. На 22 октомври „Белгија“ стигнала до заливот Гванабара, на овој ден врнело и дожд. Фредерик Кук дотогаш го чекал пристигнувањето на белгиската експедиција две недели, откако се сместил во резиденцијата на белгискиот амбасадор во Петрополис. Кога докторот пристигнал на бродот, Лекоинт го сретнал, но Американецот не зборувал ниту збор француски. Од Белгијците, само де Жерлаш течно зборувал англиски, додека Данко, Амундсен, Раковица и Арктовски можеле да комуницираат со Кук на германски. Во Рио де Жанеиро, тимот уживал во ентузијастички прием, де Жерлаш бил одликуван во Бразилскиот историско-географски институт. Свеченото обраќање докторот му го прочитал Алфред Насименту , кој ја споредил кочијата на Жерлаш со романтичните херои на Жил Верн. Жерлаш ја цене верновата „Антарктичка мистерија“, а неговата сестра Луиз, додека ги пакувала божиќните подароци на тимот, му ја дала Авантурите на Артур Гордон Пим. Амундсен бил подготвен и со „Исландски рибар“ од Пјер Лоти и, навистина, норвешкиот морепловец нашол многу заедничко со главниот лик, бретанскиот рибар Јан Гаос [12].

Монтевидео[уреди | уреди извор]

Заминувањето од Бразил останало во сенка на епизодата со механичарот Дувивије, кој пијан ја навредувал бразилската војска, па дури и се обидел да грабне оружје. Амундсен го разоружал и му пријавил на Лекоин. За време на инцидентот, Де Жерлаш бил со амбасадорот во Петрополис и претпочитал да се преправа дека ништо не се случува. Дисциплинската криза дошла на 11 ноември во Монтевидео. Причината било тоа што значителен дел од тимот се опијанил, а во уругвајскиот печат бил објавен напис во кој се тврдело дека на флегматичните Норвежани повеќе им одговараат на Антарктикот отколку на жешките Белгијци. Ова нагло ги влошило односите на бродот. Неформалниот водач на белгиските морнари Франс Дом сакал да се пресмета со странците и на крајот го нападнал готвачот Лемоние. Во тепачката се приклучил и Јан ван Дам, уште еден проблематичен во пилотската кабина. На тепачката како сведок бил Доброволски, кој оставил опис во својот дневник. Ван Дам му го скршил лицето на Лемоние, а тој успеал да побегне и да истрча кон офицерското одделение. Останатите членови на тимот решиле да му дадат ултиматум на капитенот и, за да прослават, имале борба за пиење што траела до три часот наутро. Лекоинт ја започнал истрагата утрото, но дотогаш пилотската кабина била веќе исчистена и средена. Секој морнар бил интервјуиран во кабината на првиот другар еден на еден, но дури и Норвежаните тврделе дека Французинот ја започнал борбата, а не Дом со ван Дам. Лекоинт решил да го исфрли Лемоније на брегот, а неговото место на крајот го зазел самиот Ван Дам [4].

Огнена Земја[уреди | уреди извор]

Жена од народот Она со дете. Илустрација од извештајот на Лекоинт

На 27 ноември, Белгија наишла на силни ветрови, додека Жерлаш ги покажал своите лидерски квалитети, а екипажот успеал да работи заедно со едра. Немало потреба да се менува курсот бидејќи ураганот завршил сам. Извонредна морска способност покажала и бродот, кој успешно ги совладал океанските бранови, спречувајќи ги да се прелеат на палубата. Фредерик Кук забележал во својот дневник дека екипажот го третирал како „куќен коњ“. По отказот на Лемоние, благосостојбата на тимот се подобрила, имало помалку препукувања меѓу Норвежаните и Белгијците. На 1 декември експедицијата пристигнала во Пунта Аренас [4].

Престојот на пристаништето се покажало катастрофален. Градот бил полн со бордели и барови кои станале мета на гаучосите и рударите за злато. На 4 декември се опијаниле и направиле скандал на бродот Сомерс и Варси. На 5 декември, Сомерс повторно се борел; Норвежанецот Толефсен се вратил од брегот многу пијан, а Мишот останал во градот. На 6 декември, Варзи се заборавил себеси до тој степен што одбил да ја послуша наредбата на Де Жерлаш. Овој случај не бил единствениот. На 9 декември ван Дам побарал аванс од командантот за да може да излезе на брегот. Жерлаш смирено најавил дека нема да даде дозвола, додавајќи дека веќе потрошил повеќе од платата. Ван Дам одговорил со закана дека ќе се откаже. Жерлаш, не сакајќи да изгуби авторитетен белгиски морнар и добар готвач, попуштил и овојпат. Меѓутоа, Ван Дам со себе зел уште четворица Белгијци и Лудвиг Јохансен, а кога следното утро бродот бил испратен по нив, морнарите рекле дека сè уште не сакаат да се вратат. За да ги вратат луѓето на бродот, Жерлаш, Лекоинт и Амундсен лично излегле на брегот. Ван Дам сам се вратил и веднаш почнал да си ги пакува работите. Де Жерлаш побарал морнарот да ја остави униформата со амблемите на бродот. Тој одбил со крајно груби зборови, јасно предизвикувајќи го командантот. Како одговор, началникот му наредил на Лекоинт да подигне црвено знаме на главниот јарбол, предупредувајќи ја градската администрација за бунт, но Чилеанците воопшто не реагирале. На зајдисонце, Жерлаш заминал за локалната поморска команда, потпирајќи се само на Лекоинт и Амундсен. Наскоро Варзе запловил на брод, кого Лекоинт го врзал и го фрлил во крмата. Дури на полноќ, Жерлаш се вратил со чилеански воен тим. Варзи и ван Дам му ја покажале содржината на градите на Лекоинт, но ван Дам одеднаш грабнал револвер и се упатил кон капетанската кабина. Таму покажал дневник во кој наводно запишал сè што се случувало на бродот и се заканил дека ќе го објави во Белгија. Лекоинт го држел Ван Дам под закана и, со помош на Чилеанците, го натоварил заедно со Варзи на брод. Командантот, од некоја непозната причина, на секој од бунтовниците му дал паричка во вредност од една фунта. Дури по полноќ бил вратен редот. На морнарот Дом, кој останал сам, му било понудено да поднесе оставка, а исто така добил 1 фунта. По враќањето во Белгија, тој дал злобно интервју во кое изјавил дека Жерлаш ги отпишал сите Белгијци. На 10 декември бил отпуштен и механичарот Дувивије. Имало повеќе странци отколку Белгијци, освен тоа, тимот останал без готвач. Оваа позиција Жерлаш му ја доверил на Мишот. На крајот, тимот се намалил на 19 луѓе, во кои командантот можел да биде повеќе или помалку сигурен.

Белгија“, поплавена од невреме. Илустрација од извештајот на Жерлаш

Понатаму, експедицијата се преселила во Ушуаја, каде што пристигнале на 21 декември. Патувањето отишло подалеку од однапред планираната временска рамка, што го направило проблематично да се истражи Греамовата Земја и да се стигне до Викториината Земја во истата сезона. Жерлаш преговарал за серија јаглен, што било поддржано од аргентински функционер, но градските власти немале поим за ова. Сепак, Жерлаш продолжил од фактот дека научните задачи се најважни, а Раковица и Артстовски нашле огромно поле на активност на Огнената Земја. Раковица би можел да инсистира на дневен престој заради истражување на претходно непознати полжави или алги. Амундсен го искористил застојот за да се искачи на карпите и ледниците, додека Фредерик Кук се потопил во фугејската етнографија. Тој бил заинтересиран за домородните народи: Алакалуфи, Јагани (кои се нарекувале Јамана) и Она (кои се нарекувале Селкнами). Имал огромно искуство со Ескимите од Гренланд. Кук бил придружуван од Артстовски, додека бродот заминал во Лапатаја, каде на експедициите им биле гарантирани 40 тони гориво. Американецот и Полјакот застанале на мисијата на англискиот проповедник Џон Лоренс, кој долго време се занимавал со Фугејаните. На Бадник Артстовски отишол во Белгија. Жерлаш го прославил Божиќ со особена свеченост. Била поставена новогодишна елка на замокот, бродот бил свечено осветлен и украсен со знамиња. Секој член на тимот добил подароци; грог бил донесен на масата. 30 декември се вратил во Ушуаја за Кук. Тој го зел Лоренс со себе, кој сакал да вози до станицата на мисионерот Томас Бриџис, која се наоѓала на 35 милји југоисточно. Ноќта на 1 јануари 1898 година, против неговите сопствени правила, Жерлаш не се закотвил, туку седнал на врвот на карпа, чиј врв бил на длабочина од четири метри. Овде имало силна струја, од која командантот заклучил дека при плима кората ќе се ослободи без многу труд. За да го олеснат бродот, сите четири чамци биле спуштени во водата, а Кук, Лекуант и Артстовски ја измериле висината на плимата од брегот. Поради плимата и осеката во утринските часови, Белгија котирала десно, постоел страв дека бродот ќе легне на страна и ќе биде поплавен. Лукас Бриџис - синот на Томас - ја забележал работата на брегот и се понудил да помогне во растоварувањето на столовите пред вечерната плима. Заедно со Кук донеле дваесет Фуегијци кои работеле на ранчот на Бриџис. Тие истовариле околу 30 тони јаглен, што било направено навреме: ветерот направил брановите да ги поплават отворите на горната палуба. Кога плимата почнала да опаѓа, де Жерлаш наредил да ги разделат паровите и да ги исцедат резервите на свежа вода. Меѓутоа, за време на следната плима, бродот се свртел кон пристаништето, но бродот не се помрднал. Невремето се засилило, заканувајќи се да го уништи бродот. Жерлаш бил целосно деморализиран и плачел на средбата со Лекоинт и Амундсен. На Арктовски и Данко им било наредено да го подигнат најголемото белгиско знаме на бродот. После тоа, паровите повторно се развеле, а тимот бил ставен на едрење; по 22 часа напорна работа, бродот бил ослободен. Додека екипажот го средувал бродот, Кук го фотографирал племето Она, чиј камп се наоѓал веднаш до ранчот [4].

На 7 јануари 1898 година требало да се продолжи со патувањето на „Белгија“. Пред да замине, Кук понудил да го однесе во Америка јагано-англискиот речник, кој го составил Томас Бриџис. Тој тврдел дека во Њујорк има издавачки куќи кои можат да го репродуцираат системот за транскрипција. Сепак, сопствениците на ракописот не се осмелиле да му го дадат резултатот од триесетгодишната работа на лекар кој отишол на Антарктикот [13]. Бидејќи на бродот немало снабдување со свежа вода, тие морале да заминат во Исла де лос Естадос, која тогаш имала колонија за напорна работа. „Белгија“ бил првиот брод во последните 18 месеци што влегол во пристаништето Сан Хуан де Салваменто. На 14 јануари експедицијата тргнала кон водите на Антарктикот [4].

Антарктички Полуостров[уреди | уреди извор]

Смртта на Карл Август Винке[уреди | уреди извор]

Карл Август Винке

Времето во јануари 1898 година било повторно бурно, тимот повторно страдал од морска болест. На 19 јануари била забележана фатаморгана - одраз на снежните Јужни Шетландски Острови, кои биле подалеку од хоризонтот. Истиот ден, Белгија ја поминала првата санта на која наишла. Тие претставувале значителна опасност кога маглата се згустила ноќта. Истиот ден, кондензаторот во моторната просторија повторно откажал, што го принудило Сомерс да го намали притисокот во парниот котел; моторот не правел повеќе од 75 вртежи во минута. Под едро, не било можно да се избегне судир со подводниот дел од ледениот брег, парчиња дрво испливале на површината. После тоа, поручникот де Жерлаш лично го презел кормилото. На 22 јануари кормилар бил 20-годишниот Норвежанец Карл Август Винке, кој бил унапреден по бунтот во Пунта Аренас. Околу пладне, се појавил наплив на ураганска сила, Винк со голема тешкотија го задржал баркот на патеката, избегнувајќи судар со санта. Наскоро снегот почнал да паѓа, брановите ја зафатиле палубата и го поплавиле главното место низ голем отвор. Амундсен го повикал својот сонародник (брикетите од јаглен ги затнале палубата) и тој му го предал кормилото на белгискиот морнар Густав-Гастон Дуфур. Избегнувајќи ја сантата мраз, Белгија легнала на друга табла, по што Винке бил однесен од океанското окно. Фредерик Кук почнал да го влече морнарот, кој бил многу слаб поради хипотермија (температурата тој ден била -1,9 степени ). Лекоинт се завиткал во јаже и успеал да го зграпчи Винке, кој сè уште можел да се пробие. Јохансен (го држеле Амундсен и Данко) го фатил Винке за левата рака, но во тој момент Белгија се занишала, а Норвежанецот бил однесен од следната морска шахта, по што другарите беспомошно гледале како се дави. Лекоинт доживел нервен слом и плачел во очај дека не можел да го задржи својот подреден. Де Жерлаш повторно застанал на кормилото и ја спуштил барката на земја. Судејќи според британските насоки за едрење, тоа се случило на Лоу - најјужниот од Јужните Шетландски Острови. Ветерот сега дувал назад, што овозможило да се закотви во мирен залив. Моралот на тимот бил крајно депримиран, како што во нивните дневници сведочат Раковица (кој не бил директен сведок на инцидентот) и Амундсен. Роал го пофалил починатиот сонародник, но забележал дека тој не се приврзал за осигурувачот, и покрај упатствата на неговите претпоставени [4].

Прво слетување на копно[уреди | уреди извор]

Карта на теснецот Жерлаш од извештајот на експедицијата

Во пет часот попладне на 23 јануари, Белгија навлегла во заливот Хјуз на северозападниот брег на Греамовата Земја. Овде се откриени многу острови; еден бил избран за слетување, именуван како Жерлаш во чест на неговиот татко Огист. Во чамецот влегле Де Жерлаш, Кук, Артстовски, Раковица и Данко. Поминале околу еден час на копно, собирајќи примероци од карпи, лишаи, мов и алги; Данко фатил два пингвина кои ги влечел под раце. Кук и Жерлаш останале во чамецот за да не биде скршен од сурфањето и ги осигурале своите другари, гледајќи ги низ двоглед; Нешто пред полноќ се вратиле. На 24 јануари се преселиле во потрага по теснец во Веделовото Море; геолошката структура на областа се чинело дека овозможило да се открие. Така и се случило: на почетокот, Де Жерлаш го именувал теснецот по својот брод, но современите географи го именувале по самиот поручник [12]. На 25 јануари излегло сонцето, што овозможило да се утврдат точните координати и да се фотографира крајбрежјето. На дваесет и шестиот, Амундсен направил скијање на новооткриениот остров Хемок [14]. Тоа бил и првиот личен пионерски рекорд на идниот освојувач на Јужниот пол [12]. Утрото на 27 јануари, де Жерлаш го придвижил својот брод во правец на југозапад, и покрај густата магла [4].

На 1 февруари, на островот Кувервил, Раковица бил во сериозна опасност. Забележувајќи еден куп растечка трева во пукнатината на една чиста карпа, тој тргнал да ја земе за да ја проучи. Додека се качувал, бил нападнат од две поморници, кои имале гнездо во близина. Романецот морал да возврати, но на крајот ги добил биолошките примероци. Тоа било најјужното цветно растение во светот, Deschampsia antarctica. Имало и други откритија, особено мушичката Belgica antarctica. Токму Раковица забележал дека сите екосистеми на Антарктикот се директно или индиректно поврзани со морето. Проучувајќи ги пингвините, тој не избегнал да ги антропоморфизира овие птици, уверувајќи дека нивните различни видови се носители на различни идеологии. Според него, подантарктичките пингвини имаат многу силни социјални врски, додека антарктичкитепингвини се строги индивидуалисти кои бесно се бореле за местата за гнездење. Тој го споредил нивното однесување со „рибопродавачите кои се сомневаат во свежината на добрата еден на друг“. На бродот Белгија биле донесени три подантарктички пингвини; два брзо починале, а третиот се населил на палубата и станал миленик на целиот тим. Раковица и неговиот помошник Норвежанецот Јохан Корен вредно се занимавале со подготовка на биолошки примероци, нивна подготовка и зачувување. За само три недели, натуралистот собрал примероци од повеќе од 400 биолошки видови, од микроскопски дијатоми до големи ’рбетници, од кои 110 биле претходно непознати [4].

Смртта на Емил Данко, епидемија на скорбут[уреди | уреди извор]

Кампување на островот Брабант

Географските студии биле многу потешки, бидејќи поради постојана облачност и магла, Лекоинт успеал точно да ги одреди координатите на само пет точки. За мапирање, потребно било да се заобиколат сите земји што се среќаваат и да се искачат за да се триаголираат на врвовите на карпите, понекогаш ризикувајќи ги нивните животи. На 30 јануари избувнало силно невреме при кое бил откриен островот Брабант. Било одлучено да се вежба идното презимување: на островот се наоѓале де Жерлаш, Кук, Амундсен, Данко и Артстовски, кои требало да се искачат на највисокиот врв и да направат мерења користејќи теодолит. За секој случај земале резерви за две недели, иако очекувале да се снајдат за осум дена. Слетувањето го извршиле Лекоинт и морнарите Толефсен и Кнудсен, кои се вратиле во Белгија. И покрај сурфањето, успеале да испорачат неколку натоварени санки, кои биле влечени по падина од четириесет степени покриена со лабав снег. Рамното тло било пронајдено на надморска височина од 1100 стапки, за што биле потребни четири часа напорно патување. Ветерот се засилил, па ископале дупка во снегот, на чие дно ставиле свилен шатор. Доктор Кук истакнал дека за ненавикнатите луѓе, поставувањето шатор во невреме е тешка задача. Искачувањето продолжило на 31 јануари во густа магла, која била заменета со дожд. Сепак, се покажало дека длабоката пукнатина не дозволува движење по избраната рута. Жерлаш и Данко, кои научиле да скијаат во Норвешка, тргнале да истражуваат, по што Данко паднал во процепот скриен покрај снежен мост. Жерлаш, врзан за него, се фатил за неговите долги скии и го извлекол на другарот. По многу обиди да се достигне врвот, теодолитот морал да се постави на пристапна карпеста област на околу 1000 стапки над морето [4].

На 4 февруари, Кук и Амундсен решиле да го освојат врвот на островот, без да земат навигациски инструменти. Кук почнал да сече скала на ледената падина, Амундсен бил врзан за него со јаже. Тој бил потежок од Американецот, што создало одреден ризик. Сепак, поларните истражувачи го совладале опасниот леден гребен и се искачиле на плато недостапно за санки и скијачи. Кук забележал снежен мост погоден за преминување и отишол на извидување. На Амундсен му било исечено седиштето во мразот, во случај снежниот мост да се урне и Кук да биде извлечен од бездната. Мостот издржал, а патниците продолжиле по својот пат. Кога се вратиле, ураганскиот ветер и дожд го погодиле кампот. Ѕидот на шаторот, направен од гумирана свила, не можел да го издржи притисокот на ветрот, а обидот да се прицврсти со иглички бил неуспешен. Луѓето страдале од висока влажност: капело од таванот на шаторот, натопени биле вреќите за спиење, а снегот се стопил под нив. До утрото дождот само се засилил. Кога малку се расчистило, се покажало дека Белгија е на повидок, по што поларните истражувачи дале сигнал и во пет часот навечер биле земени од Лекоинт. Слетувањето на островот Брабант било крајно неуспешно: топографското истражување не дало резултати, а луѓето биле целосно исцрпени. Неуспешна била и опремата за кампување. Амундсен и Кук, врз основа на резултатите од кампањата, дошле до заклучок дека е потребен конусен шатор, кој ќе тече околу протокот на воздух, како и вреќа за спиење со качулка која е затегната околу лицето. Норвежанецот во својот дневник напишал: „... треба да користите најлесна облека, секогаш да имате кибритчиња во водоотпорно пакување и очила за сонце и секогаш да комуницирате во парови[12] [4].

Белингсхаузеново Море[уреди | уреди извор]

Белгија влегува во ледените полиња

На 12 февруари имало слетување на Ренардовиот ’Рт - дваесетто по ред за време на експедицијата, што било повеќе отколку во сите претходни патувања на Антарктикот заедно. Во тоа време, поларниот ден веќе бил завршен, а темното време од денот постојано се зголемувало. Жерлаш бил загрижен дека експедицијата е целосно зад распоредот и можеби нема да стигне до Викториината Земја во истата сезона. Откако го заокружил ртот, Белгија се движела по непознат теснец со стрмни карпести ѕидови и влегол во океанот, иако на хоризонтот биле забележани стотици ледени брегови. Бродот можел да се движи само по работ на мразот, иако ветровите што преовладувале дуваа во јужен правец. Веќе утрото на 13 февруари се спуштила густа магла, но Амундсен, кој бил на должност, забележал дека кората се оддалечува кон гребените. Благодарение на моменталната реакција на Жерлаш, Белгија поминала буквално на шест метри од подводните карпи. Експедицијата поминала ледени брегови од двесте метри седејќи во плитка вода, што норвешкиот морепловец ги споредил со „триумфални порти“. Тогаш се отворила можноста да навлезат во Белингсхаузеното Море по југозападен тек. Иако небото било облачно, Лекоинт утврдил дека го преминале Јужниот Поларник на 15 февруари. Ледените полиња станувале сè поблиски, командантот морал постојано да седи во „гнездото на врана“, барајќи ги најмалите премини, постојано менувајќи се во зависност од ветерот, струите и температурата на воздухот. На југоисток имало постојан одраз од преполните ледени полиња на облаците. На 20 февруари, барката за прв пат била исцедена помеѓу ледените масиви, но по час или два се ослободила; се појавиле сите најдобри одлики на дизајнот на ледениот сад. На 21 февруари, де Жерлаш опишал во својот дневник извонредна фатаморгана која личела на град покрај море. На 23 февруари, де Жерлаш и Кук ризикувале да се спуштат на мразот, како резултат на тоа, поручникот кој не знаел да плива паднал во дупка покриена со слој снег одозгора, но Американецот го фатил за хаубата и го повлекол на тврда површина. Температурата тој ден била 6 °F (−14 °C). Жерлаш инсистирал да го продолжи патувањето, бидејќи Белгијците не стигнале ни до најјужната точка до која стигнал Кук во 1774 година (71 ° 10 ′ S), иако никој не се спуштил на такви јужни ширини во Белингсхаузеновото Море. Сепак, на југ можело да се види „водното небо“ (одраз на отворени води на ниски облаци), а командантот ја водел експедицијата понатаму. Сепак, вечерта на 23 февруари, Де Жерлаш го поставил прашањето во кабинетот за тоа како офицерите и научниците ќе реагираат на можноста за презимување во мразот. Во дневникот на Кук е забележано дека сите зборувале недвосмислено негативно. Тој самиот, имајќи искуство од Гренланд, исто така верувал дека дрифтот е бескорисен, бидејќи експедицијата не била подготвена за такви услови и бродот можел да се изгуби. Амундсен во својот дневник напишал и дека научниците биле „исплашени“. Норвежанецот, напротив, се обидел да ги достигне максималните јужни широчини и ги осудил Раковица и Арктовски, кои, според него, требало да се обидат да откријат непознати земји. Невремето на 28 февруари ги скршило ледените полиња и го отворил патот кон југ, дозволувајќи им да ја надминат седумдесеттата географска ширина [4].

Ветровите со ураганска сила барале или враќање на север или продлабочување во тесно поврзани ледени полиња. Според Џ. Сенктон, Жерлаш намерно ги одложувал роковите, бидејќи знаел дека експедицискиот фонд во тоа време имал 16.000 франци, што немало да дозволи да се одржи втора сезона следната година. Покрај тоа, тој бил убеден дека дури и да презимува во Аргентина или Чиле, ова ќе значи полно дезертирање на поголемиот дел од тимот. Постигнатите резултати не биле доволни за сензација што ќе му се исплати на претпријатието во морална смисла, првото презимување во Јужниот Поларник само по себе ќе биде извонредно достигнување, што ќе ја направи идната експедиција извештај за настан и, веројатно, профитабилна за објавување. Лекоинт целосно го поддржал својот командант. На 1 март, небото станало целосно ведро на 360 °, но ледените полиња брзо се затвориле. Движењето станало целосно невозможно до 2 март, а исто така било невозможно да се врати на север: младиот мраз брзо пораснал. На 5 март, Жерлаш напишал во својот дневник дека наредил да се расплетат сите едра, но Белгија не се помрднувала. Имало и леден нанос во атмосферата на поларната ноќ [4].

Ледено заробеништво[уреди | уреди извор]

Подготовки[уреди | уреди извор]

врска=//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a7/Au pays des manchots (Page 7) BHL47098467.jpg/220px-Au pays des manchots (Page 7) BHL47098467.jpg

На 6 март небото повторно се расчистило. Ова му овозможило на Лекоинт да утврди дека за една недела експедицијата поминала 100 милји и дека Белгија е околу петстотини милји од Греамовата Земја. Достапните карти не дозволувале да се утврди дали има земјиште јужно од нивната сегашна положба. Во кабинетот дошло до голем конфликт. Фредерик Кук буквално го молел де Жерлаш да се обиде да се пробие на север, бидејќи сметал дека наносот на бродот е речиси осуден на пропаст. Научниците го обвиниле командантот за „предавство“, Артстовски потсетил на усните договори да не ја поминуваат зимата во мраз. За да го увери екипажот, Лекоинт изјавил дека лебдењето се движи кон север и за само два дена бродот преминал географска минутна ширина. Сепак, приватно, тој му кажал на Амундсен дека ова е чиста лага, бидејќи, откако почнал да лебди на точката 71 ° 19′ С. на 8 март Белгија била на 71°26'S. ш., правејќи три милји дневно во југозападен правец. Меѓутоа, Жерлаш се преправал дека сè е во ред, па дури и наредил да се задржи огнот во стокер-куќата за веднаш да се рашират испарувањата кога ќе стигнат до работ на мразот. Сепак, „воденото небо“ било забележано во јужниот правец, а Жерлаш и Лекоинт можеле да сметаат на поголем напредок во јужниот правец. Меѓутоа, токму на 8 март, „водното небо“ исчезнало, а мразот целосно замрзнал [10] [4].

Тимот се навикнал на потребата за зимување речиси една недела. Расположението не било подобрено со фактот дека на 5 март, подантарктичкиот пингвин, наречен Бебе, починало во агонија; морнарите го сфатиле ова како лош знак. Повеќето од членовите на екипажот сметале дека имаат право да ги обвинат властите за намерно замрзнување на бродот во мраз. Во исто време, Лекоинт изјавил дека тој и Жерлаш искрено се обиделе да се вратат на север, но лично на првиот офицер му било „драго на неуспехот на овој обид“. Поларната ноќ требала да започне во мај и да трае, според пресметките на Лекоинт, три месеци, па остатокот од март и април биле посветени на подготовките за презимување. Едрата биле исушени и отстранети, пропелерот бил изваден од бунарот кај крмата, а парната машина била запалена. Кук предложил да се сруши снежната шахта околу трупот на барката, која стигнала до бедемот. Во март, надворешните температури биле во просек −5 °F (−21 °C), а менувачот целосно замрзнал. Понатамошните врнежи од снег целосно ја покриле горната палуба, која не била исчистена, бидејќи снежната изолација овозможила одржување на 50 °F (10 °C) во станбените простории; Фредерик Кук сметал дека оваа температура е „удобна“. На 15 март, во три часот по полноќ, докторот отишол на мразот за да ја набљудува поларната светлина. Со себе зел вреќа за спиење. Случајно, ова се совпаднало со тестот на хронометрите на бродот на затемнувањето на сателитите на Јупитер, што го извршил Лекоинт. Гледајќи преку телескоп, тој го видел Кук, завиткан во вреќата за спиење, со печат и не пукал само затоа што немало доволно светлина. 16 март Жерлаш, Лекоинт и Мелер почнале да вршат ревизија на набавките. Држачите морале да бидат осветлени со свеќи. Се испоставило дека како последица на невремето и невниманието на готвачот, сите кутии биле измешани. Исто така, се покажало дека експлозивни брикети и патрони биле расфрлани во задниот дел. Жерлаш наредил да се одржи постојана ледена дупка на горната страна на Белгија во случај на пожар [4] [15].

Зимски живот[уреди | уреди извор]

Механичарот ван Риселберг го топи мразот за да добие вода за пиење
„Белгија“ во мразот. Фотографија на Фредерик Кук

Жерлаш напишал дека Белгија престанала да биде брод и се претворила во затвор. Подреденоста продолжила да се одржува. Приватните морепловци останале во пилотската кабина, леглата им биле прикачени по страните. Заедничката маса се наоѓала под светларникот. Единственото средство за забава било хармониката на Јохансен и кларинетот на Ван Мирло. Собата на морнарите била во непосредна близина на галијата, до која имала бања. Резервите на гориво овозможиле да се организира ден за бања и перење еднаш неделно. Користејќи материјали подготвени за презимувачката основа, на горната палуба во март била подигната настрешница, под која поставиле ковач и браварска работилница, како и канти за топење на свеж мраз. Кук и ван Риселберг почнале да ловат фоки за да мешаат јаглен со масти за да заштедат гориво. Мастите од фока имале лут мирис на кој луѓето брзо се навикнале. Офицерската соба се наоѓала на крајот од надградбата на палубата на страната на пристаништето. Имало механички орган, на ѕидовите биле обесени со насликани погледи на Белгија и фотографија од враќањето на Нансен во Норвешка. Библиотеката на бродот исто така се чувала во кабинетот, а Кук, кој бил воспитан од методист, бил огорчен што на целиот брод има единствена Библија и ниту една молитвена книга. Иако сите Белгијци (и Полјаци) биле католици, а останатите протестанти, Жерлаш не бил религиозен и не се трудел да одржува црковни служби. Жерлаш и Лекоинт живееле во индивидуални кабини, командантот дури имал и сопствен тоалет. Амундсен делел една соба со Мелер и брзо се скарал со него; на крајот, Белгиецот се преселил кај морнарите на форкалето, оставајќи ја кабината на Норвежанецот. Артстовски, Данко, Кук и Раковица тешко можеле да се вклопат во заедничка кабина. Патот меѓу леглата бил исклучително тесен и било невозможно да се седне на горните кревети без да се удри главата во таванот. На Кук толку му здосадило тоа што се ослободил од душекот и креветот, а користел само вреќа за спиење направена од крзно од елен, само за да издлаби неколку сантиметри над главата. Атмосферата во кабината на научниците била задушувачка, бидејќи Кук не сакал да се капе и да пере алишта, а Данко непрестајно пушел луле. Докторот поголемиот дел од времето го поминувал во фотолабораторијата, каде водел и дневник. Американецот најмногу го интересирало како луѓето ќе реагираат на изолација, студ, стрес и страв. И покрај секојдневната нечистотија, Фредерик Кук станал најпопуларниот член на експедицијата, кој можел да најде заеднички јазик со сите [4].

На мразот биле изградени две бараки за магнетни и метеоролошки набљудувања. Данко и неговиот помошник Дуфур ја поставиле магнетната опсерваторија подалеку од бродот со цел да внесат минимално изобличување во читањата на инструментите. На почетокот, тимот бил активен, обидувајќи се да го исполни денот со работа и да се ослободи од блузот. Најмногу време се одземало на отстранувањето на инструменталните индикатори на секои два часа и испорака на мраз за да се добие свежа вода. Со текот на времето, мразот морал да се сече подалеку и подалеку од Белгија, бидејќи непосредната околина била загадена со јагленова згура и прашина, ѓубре и остатоци од заробени фоки и пингвини. Раковица ја искористил огнената дупка за да лови морски организми, собирајќи примероци од планктони, дијатоми, па дури и открил три нови видови риби: Racovitzia glacialis, Gerlachea australis и Nematonurus lecointei. Амундсен доброволно му помогнал во тоа. Арктовски ги измерил длабочините на морето, утврдил дека бродот лебди преку работ на континенталниот гребен и правилно претпоставил дека Антарктикот е копно [4]. Длабочините на овие места понекогаш надминувале 1500 m, така што парцелата не допирала до дното [14].

Бурите од март-април многу ги комплицирале набљудувањата надвор од бродот. Данко и Лекоинт биле првите кои настрадале од смрзнатини за време на навигациските и астрономските мерења: физичарот имал смрзнатини на ногата и откорнал парче кожа од очниот отвор, со кој окуларот бил во контакт на студ. Лекоинт, откако ги изгубил трепките, почнал да користи фланелна маска за да работи со секстантот. Наскоро станало невозможно да се користат влагомери и вештачки хоризонт, во кој живата замрзнувала. На крајот, Кук, Амундсен, Толефсен и Јохансен ги поврзале набљудувачките кабини со телеграфска линија со кабината на астрономот Лекоинт. Кога требало да се провери напредокот на хронометрите, Доброволски работел во воздухот со телескоп и испратил телеграми до капетанот. Системот работел во текот на целата поларна ноќ. Жерлаш забранил да се оддалечи од Белгија подалеку од видното поле. Самиот доброволно скијал до најблиската [4].

Поларна ноќ[уреди | уреди извор]

Белгија“ во текот на поларната ноќ. Фотогравира базирана на фотографија на Ф. Кук, направена со час и половина експозиција на 3 јуни 1898 година [4]

Како што паднала темнината, екипажот потонал во депресија. Жерлаш се потпирал на искуството на д-р Кук, кој доброволно и опширно комуницирал со морнарите, прашувајќи што предизвикува непријатност кај сите. Тој, исто така, открил што му недостига на секој човек најмногу од сè, и кои заплети најчесто се појавуваат во соништата; одговорите биле снимени. Кук открил дека главните извори на депресија се недостатокот на женско друштво и лошо хранење. Основата на храната била конзервирана храна купена во Норвешка, но нивниот асортиман успеал да стане досаден по половина година пловање. Покрај тоа, Мишот, кој се однесувал како готвач, бил лош готвач кој успеал да ги расипе дури и готовите јадења, како што се норвешките ќофтиња (kjøttboller). Дури и Лекоинт се пожалил дека готвењето на Мишот ги прави сите јадења подеднакво без вкус. Поради ова, заедничките оброци, кои традиционално биле една од главните забави и извор на добро расположение на поларните експедиции, се претвориле во тортура. Кога морнарите барале да се готви свежо месо од фоки и пингвини, Мишот создал еден вид чорба, што потсетува на вкус (како што напишал Кук во својот дневник) „нешто помеѓу говедско и патка“. Во исто време, командантот, кој посветил многу време и труд на развојот на дажбата на бродот, се почувствувал навреден; Данко исто така изјавил дека повеќе би сакал да умре отколку повторно да земе месо од пингвин во устата [4].

Жерлаш се трудел да ги расположи луѓето на секој можен начин. Празниците се организирале речиси неделно, дури и Први мај. Ова предизвикало криви коментари во дневникот на Амундсен за „социјалистите“: Норвежанецот го очекувал 17 мај [10]. Празничните оброци биле секогаш придружени со либации. За офицерскиот неред, Раковица почнал да црта дневен весник, кој, според Жулијан Санктон, е единствен извор: „нефилтрирана слика на животот на Белгија“. Таму има многу непристојности, на пример, состојбата на грбот на Артстовски во различни временски услови (се надува на ветрот, попушта на дождот, се намалува на суво време и отекува за време на бура). Во издание на „Задоволствата на Мехелен“ била прикажана карикатура на Данко, прикажана како лежи во ров и гледа на здолништето на жена. Скатолошките теми биле исто така доволни: Арктовски им проповедал на пингвините кои го полеваат со гуано, или врз него се истура гуано за време на набљудувањата. Само Кук (кој никогаш не се навредил за возврат), Амундсен, кој бил склон кон аскетизам и вечно сериозниот Артстовски, кој бил главна цел на шеги, не сакале непристојни работи. Еден ден Раковица на масата наместо путер му намачкал леб со вазелин. Кук, бидејќи бил лекар, не ги одобрувал сексуалните разговори, сметајќи дека е нездраво да се концентрира на предмети кои би биле недостапни долго време. Тој сметал дека апстиненцијата е многу корисна. Лекоинт, како одговор, побарал во својата кабина збир на илустрирано списание - подарок од покровител на уметноста од Антверпен, на кој имало многу фотографии од париски социјалисти, глумици и уметници од кабаре. Првиот асистент дошол на идеја за „конкурс за убавина во кореспонденција“. Работата во гардеробата била во полн ек: биле избрани околу петстотини женски слики, кои биле класифицирани според држењето на телото, облеката, па дури и по делови од телото („убавина на рацете“, „уста“, половината, нозете). Изборот траел цели три дена и завршил на 10 април. Клео де Мероде и Американката Клара Ворд се пласирале во финалето Лекоинт, обожавател на Ворд, сакал да го придобие Кук, на кого му бил даден одлучувачкиот глас, а Артстовски бил назначен за главен судија. На крајот, Клара Вард победила. Лекоинт бил толку воодушевен што ја ставил перфорираната лента со белгиската химна наназад во оргулите. Сепак, се покажало дека ова е еден од последните среќни празници на бродот [12] [14] [4].

Во пилотската кабина на тимот

Жерлаш инсистирал дека најдобриот лек за депресија е редовната работа. Работниот ден траел од осум наутро до пет попладне. Неговата главна содржина била да се воспостави ред во складиштата и станбените простории, како и вадењето и топењето на мразот и ловот. Во вечерните часови, луѓето обично се забавувале (читајќи или играјќи карти), поправајќи облека и чевли. Доколку имало ведри месечеви ноќи, се организирало активности на отворено, на што инсистирал Кук. За време на празници и недели, на тимот му се приготвувал грог и му давале 150 грама црвено вино од Бордо. Според резултатите, ако де Жерлаш бил задоволен од чистотата на просторијата, бил даден дополнителен бонус во форма на чаша вино. Надвор од овие случаи, алкохолот не бил дозволен. Сепак, веќе од почетокот на мај, дел од морнарите почнале да ги игнорираат наредбите и одбивале да ја напуштат топлата пилотска кабина, се повеќе поплаки предизвикувале квалитетот на храната. Лекоинт напишал во својот дневник дека бил зачуден од тоа како де Жерлаш опсесивно зборувал за тоа што точно ќе напише печатот по неговото враќање за одредени негови постапки [4]. На 17 мај започнала поларната ноќ, која траела до 23 јули - седумдесет дена без Сонцето [4].

Ослободување[уреди | уреди извор]

Мачка Нансен. Скица од дневникот на морнарот Јохан Корен

По стемнувањето дошло до нагло влошување на здравствената состојба на тимот. Речиси сите страдале од дијареа, вртоглавица и главоболки, на ова било додадена и несоницата. Многумина спиеле по девет часа или повеќе, но се жалеле на летаргија и неможност за работа. Кук сведочел дека случајно избраните луѓе се многу уморни еден од друг, а самотијата би била најдобриот лек. Склонет кон депресија, Жерлаш се појавувал само за време на оброците, го слушал утринскиот извештај на бродот и повторно се заклучувал во кабината. Убаво се чувствувале само Кук и навигаторот Амундсен, кои во својот дневник на 30 мај напишале дека се обидел да се тестира во такви услови и воопшто не жали за својот избор. Најлошо од сите бил Данко, кај кој Кук дијагностицирал болест на срцевите залистоци, која брзо напредувала. Лекарот напишал во својот дневник дека се плаши од срцев удар во текот на следниот месец [4]. На 4 јуни дошло до нагло влошување на состојбата на 28-годишниот научник. Тој веќе не можел да јаде, имал силно отежнато дишење. На 5 јуни, Кук бил принуден да му вбризга морфиум за да го заспие Данко и го предупредил командантот дека го очекува крајот. Во седум часот навечер, Емил Данко умрел тивко на софата во кабинетот, опкружен со колеги: Лекоин му бил соученик во воената академија, а командантот му бил најблизок пријател. Жерлаш наредил да се покрие телото со белгиско знаме, самиот командант, Лекоинт и Амундсен го одржале ноќното бдение. Поради хигиенски причини, шпоретот бил изгаснат, а светларникот се отворил, бидејќи телото брзо се распаѓало. Следниот ден била прогласена жалост, а морнарот Кнудсен го сошил телото во платнена обвивка. Ван Риселберг на градите на починатиот ставил исушен грозд цвеќиња, дадени од мајка му како талисман. Телото било погребано според морски обичаи во новоотворените полиња [4]. На 26 јуни, Кук напишал во својот дневник дека мачката Нансен умрела пред ден или два, покажувајќи ги сите симптоми на акутна ментална болест: истовремена летаргија и агресија. Овие симптоми биле повеќе или помалку изложени од сите живи суштества на бродот [4].

Портрет на Емил Данко од извештајот на Де Жерлаш

Додека ја истражувал благосостојбата на луѓето и се обидувал да практикува светлосна терапија, Фредерик Кук неочекувано открил дека целиот тим е погоден од скорбут. Од негова гледна точка, тоа било мистерија, бидејќи конзервираната храна била квалитетна, а на тимот му било дадено доволно сок од лимон. Имајќи искуство со живеење на Арктикот, тој ги препишал тимските пингвин и фока, ако не сурови, тогаш со минимална топлинска обработка. Амундсен бил првиот што го послушал неговиот совет и изел сиров пингвин што го уловил, а кој го споредил со вкусот со масно пилешко. Неговата состојба се подобрила речиси веднаш; Кук не можел да го објасни механизмот на овој феномен. Дури по откривањето на витамините, се покажало дека земената конзервирана храна практично не содржи витамин Ц, а не бил во сокот од лимон што бил подложен на топлинска обработка. Сепак, искуството на навигаторот дошло во конфликт со мислењето на тимот и лично на Де Жерлаш. Белгијците биле згрозени од вкусот и мирисот на месото од фоки и пингвини. Кук се обидел да објасни дека сокот од лимон е бескорисен, дека неговите квалитети се уништуваат со процесот на конзервирање. И покрај позицијата на Де Жерлаш, Кук и Амундсен ловеле секој ден, собирајќи свежо месо, сфаќајќи дека на тимот наскоро ќе му треба во големи количини [4]. На мерењето, Амундсен поставил рекорд на бордот со 87,5 килограми. Норвежанецот во текот на поларната ноќ многу се зближил со Американецот. Тие биле поврзани со поларните амбиции и желбата најдобро да се прилагодат на средината на поларните земји. Кук и Амундсен, откако ги тестирале оделата од волчја кожа на Нансен, обилно се испотиле и сфатија дека облеката на абориџините Ескими, исто така, придонесува за вентилација. Во дневникот на Амундсен се зачувани скици на вреќи за спиење со различен дизајн со коментари на Кук.

На 10 јули, Лекоинт открил кај себе и Де Жерлаш оток на екстремитетите, карактеристичен за скорбут. Плашејќи се за својот живот, тој на Амундсен му дал информации како да го отвори сефот со експедициска документација, а на своите роднини оставил во аманет сандак со писма кои треба да бидат испратени по неговото враќање. Поручникот Жерлаш бил крајно незадоволен, бидејќи само Белгиец можел да командува со белгиската експедиција според договорот. Кук сепак го принудил првиот асистент да јаде стек од пингвин. Откако му дијагностицирал тахикардија на Лекоинт, Кук го ставил на диета со сурово месо и топла вода и му препишал трипати дневно фототерапија во галија (лицето се ставало на отворен оган, заменувајжи ја сончевата светлина). Спротивно на очекувањата на лекарот, Лекоинт можел да се врати на своите обврски до 18 јули. Дотогаш, самите Де Жерлаш, Раковиц, Артстовски и Доброволски биле многу лоши, морнарот Кнудсен имал тежок едем, а пулсот на Мелер достигнал 150 отчукувања во минута. Кук ги префрлил сите на сурово месо. Кога човек станал доволно силен, докторот го принудувал на физичка активност. Де Жерлаш можел да јаде само месо пржено до кора па екстремно бавно закрепнувал. Докторот сметал само на крајот на поларната ноќ [4].

Антарктичка пролет[уреди | уреди извор]

Ледениот брег во близина на Белгија

На 22 јули, искористувајќи го ведрото време, Кук, Жерлаш, Лекоинт и Амундсен се искачиле на врвот на најблиската санта, гледајќи ја зората. Командантот бил во најлоша физичка форма и едвај ја преживеал турнејата. Последователно, тој тврдел дека сонцето изгрело на 21 јули - денот на стапувањето на престолот на кралот Леополд [4]. Денот брзо пристигнал, што му овозможило на екипажот да се врати на нормалните активности: Сомерс минувал денови во ковачница, научниците се вратиле на мерењата. Јули и август биле зимски месеци и на тимот му била потребна облека на отворено. Амундсен предложил да се шие од црвени волнени ќебиња, кои биле достапни во изобилство на бродот. Веднаш се започнало со работа. Се користеле и волчји кожи, од кои некои Кук ги донел со себе од Арктикот. Амундсен ја сметал светлата боја на наметките на позадината на мразот за естетска [16] [4]. Здравствената состојба на луѓето генерално се подобрила, но морнарот Кнудсен и самиот де Жерлаш останале во тешка ситуација. Во близина на бродот немало пингвини или фоки, а требало да се користат само залихи од дивеч собрани во претходните месеци. На 31 јули, Кук го замолил командантот да оди на патување од 17 милји до сантата видлива на хоризонтот: да бара дупки за фоки и кампови за пингвини. Ова било веројатно првото патување низ мразот на Антарктикот. Амундсен и Лекоинт заминале со докторот. Планирано било да поминат најмалку два дена на пат а во исто време да ги тестираат изменетите едра за санки и конусен шатор сошиен според искуството стекнато на островот Брабант. Патниците се прогласиле себеси за „Витези од редот на пингвините“, а ван Риселберг ги отсекол медалите со профил на пингвин од лименки за витезите да ги носат околу вратот [4].

Качувањето се покажало тешко. Дури и Кук и Амундсен ја изгубиле својата физичка форма во текот на зимата, обилно потејќи се во своите нови поларни одела и престанале да земат здив. Брзината на движење била исклучително бавна, Кук постојано ја нагласувал неефикасноста на патувањето, во кое луѓето влечат санки со опрема. Ова било силен контраст со гренландските санки за кучиња. Едрото го помогнало движењето: тврдата кора била рамномерна, а тешкиот товар на санки обезбедил стабилност. Набрзо се покажало дека мразот е претежно скршен, а визуелната близина на сантата е оптичка мамка. Конечно, полето со млад мраз не подебело од три инчи го блокирал патот. Патниците се осмелиле да го згазат и стигнале до огромна дупка, преполна со фоки, пингвини, па дури и китови. За лов бил потребен чамец или барем кајак. Било неопходно да се најде решение низ старите ледени полиња. Кук, Амундсен и Лекоинт пешачеле седум милји првиот ден. Се покажало дека шаторот е премногу тесен за нас тројцата, па морало наизменично да се пресоблекуваат за ноќ. Биле потребни шест часа за да се стопи мразот и да се готви вечера на шпорет со алкохол. Во текот на ноќта се појавил силен ветар, структурата на шаторот се одржала, мразот бил таков што часовниците на сите тројца запреле. Следниот ден, патниците тргнале да ја истражуваат светлината, но не можеле да најдат пригоден пат до сантата. Температурата паднала на −31 °F (−35 °C), така што Лекоинт бил оставен да готви топла храна, додека Кук и Амундсен решиле да изградат иглу. И покрај тоа што Фредерик работел главно, тој и Норвежанецот успеале да го направат тоа за три часа. Засолништето на ескимите неспоредливо било поудобно од шатор: било пространо, суво, не паѓала кондензација од покривот, светлината на свеќата се рефлектирала од ледените ѕидови. Амундсен открил дека може да пополнува дневник без ракавици. Било одлучено да се одолжи ден или два додека полињаите не замрзнат. Луѓето се чувствувале удобно и го поминувале времето играјќи карти. На 3 август се спуштила густа магла, во која патниците ја загубиле од вид Белгија. Било одлучено да се вратат назад. Лекоинт бил загрижен дека ако земат погрешно лежиште за компас, несовпаѓање од половина милја ќе биде доволно за никогаш да не се вратат на бродот. Во текот на ноќта, мразот почнал да се поткопува и со тешкотии било можно да се најде рамномерна ледена лента со пречник не повеќе од дваесет метри. Ноќе морало да се менуваат на должност. Следниот ден, транзициите биле сведени на префрлање на санки од една скршена ледена плоча во друга. Конечно, на 4 август била идентификувана сантата, од која патниците ја набљудувале поларната зора. Набргу во маглата се појавл и Белгија, на мразот ги пречекале Мирло и Толефсен. Сепак, Мирло паднал во ледената пукнатина што настанала, па било одлучено да ја помине ноќта во шатор. На 5 август групата на Кук била однесена далеку, така што едвај се гледале јарболите. Само промената на насоката на ветрот ги вратило патниците на бродот; веќе им снемало гориво и храна. Кампањата на групата на Кук го влошила расположението на бродот, бидејќи докажала дека би било невозможно да се напушти бродот [4].

Горната палуба на Белгија, преполна со снег

На 7 август Мирло бил донесен кај доктор Кук, бидејќи првиот со белешка ги известил другарите дека ништо не слуша и не може да зборува. Докторот дијагностицирал „хистерична криза“ која може да напредува. Третман не постоел, имало деноноќен надзор на пациентот. Една недела подоцна, Мирло можел да зборува, но кога се здобил со дарба на зборови, најавил дека ќе го убие механичарот Сомерс. Лудилото на Мирло ги исплашило морнарите. Жерлаш страдал од силни главоболки, кои Кук ги припишува на „поларна анемија“, нозете на Јохансен и Кнудсен повторно отекле и била забележана тахикардија (150 отчукувања во минута), додека срцето на Арктовски чукало само 46 пати во минута. Толефсен почнал да бара самотија и покажал голем страв при најмало тресење на бродските структури. Мразот не стивнувал. Најстудената температура, имено -43 степени, била измерена на 8 септември во четири часот наутро. Во таков мраз луѓето повторно биле затворени во загреани простории. Кук забележал во својот дневник дека доколку Белгија не биде ослободена во поларното лето, експедицијата ќе загине со полна сила. Тој успеал да ја пренесе својата загриженост на Лекоинт, кој решил да го тестира експлозивот и да го уништи компресивниот чешел. Се испоставило дека „тонитот“ (кој се рекламираше дека е супериорен по сила во однос на динамитот), спакуван во восочни цилиндри, се распаѓа од топлина и влага при преминувањето низ тропските предели. На крајот на септември, животните започнале да се враќаат. За да ги охрабри луѓето да ловат, Кук на 20 септември објавил дека Мелер, Мишот и самиот Де Жерлаш биле болни од скорбут во тешка фаза. Ова ја влошило депресијата на командантот, кој се обвинувал себеси за несоодветната опрема на експедицијата [4].

На 22 септември, Жерлаш одржал формален состанок во кабинетот со цел да развие план за понатамошна акција. Претходно, на 15 и 16 август, Лекоинт, врз основа на резултатите од неговото патување со Кук и Амундсен, понудил да ја помине зимата во Француска Полинезија по ослободувањето на Белгија и да нарача кучиња со санки за транспорт во Австралија. Следниот чекор бил да се спушти тимот на Орденот на пингвините со 100-дневно снабдување со резерви на Гаусовиот ’Рт со цел да се стигне до Јужниот магнетен пол на скии и санки и безбедно да се врати. Овој план му припаѓал на Кук, кој го поставил прашањето за неговата изводливост. Жерлаш предложил да се гласа дали научниците и службениците се согласиле да работат на Антарктикот пред 1900 година. Раковица и Арктовски биле воздржани, Лекоинт, Кук и Амундсен биле за, а самиот Де Жерлаш конечно застанал на нивна страна. На 23 септември, де Жерлаш побарал Лекоинт да го препише записникот од состанокот, но тој бил одбиен [4]. Помеѓу 24 и 26 октомври, Жерлаш и Лекоинт размениле официјални писма. Командантот, очигледно во депресивна состојба, инсистирал да се врати во Европа. Ако Лекоинт сакал да го освои магнетниот пол, Жерлаш понудил да нарача мала шунка во Њујорк што ќе го однесе со Кук и Амундсен во Викториината Земја. Финансирањето било предложено да се договори преку австралискиот печат. На ова, Лекоинт искрено изјавил дека Жерлаш „го изгубил умот“. Ова ги завршува дискусиите. Во октомври започнало нагло затоплување, кое донело 25-дневни врнежи од снег, целосно блокирајќи го бродот [4].

Ноември - декември. Бунтот на Амундсен и лудилото на Толефсен[уреди | уреди извор]

Навигаторот Амундсен на скии со пингвини што ги фатил
Д-р Кук во поларно одело на ескими на чевли за снег. Фотографија од извештајот на Лекоинт

Средбата во кабинетот на 13 ноември била одбележана со два скандали. Арктовски протестирал против барањето на Жерлаш да му бидат предадени сите метеоролошки податоци за доставување до белгиската метеоролошка служба. Бидејќи Полјакот немал високо образование, се плашел дека нема да може да ги искористи податоците што самиот ги добил, а кои ќе овозможат да се прослави во науката. Тогаш Арктовски и де Жерлаш комуницирале преку кореспонденција, чиј тон постепено се зголемувал. Артстовски никогаш не ги предал своите тетратки. На истиот состанок, Амундсен за прв пат го прочитал договорот што Де Жерлаш и Лекоинт го потпишале со Кралското белгиско географско друштво. Во неговиот петти напис експлицитно било наведено дека експедицијата, и покрај сите околности, мора да остане под команда на кој било белгиски офицер или научник. Со други зборови, во случај на смрт на Жерлаш или Лекоинт, командант станувал Мелер, со кого Амундсен не комуницирал. Чувствувајќи се „бескрајно понижен“, Норвежанецот побарал аудиенција кај командантот. Разговорот се одржал на 15 ноември: Амундсен решително му рекол на Жерлаш дека „веќе не постои белгиска експедиција за него“. Но, тој направил констатација дека сега Белгија не ја смета за услужен брод, туку за најобичен брод, па затоа негова должност е да ја извади од мразот. По совет на Кук, Роалд напишал долго писмо на норвешки јазик, каде детално ја објаснил својата позиција [10] [4]. Во својата автобиографија, објавена четвртина век подоцна, Амундсен накратко напишал дека тој го презел раководството на експедицијата и никогаш не го спомнал [17] по име. Според биографот на Амундсен, Тор Буман-Ларсен, индивидуалниот бунт имал двојна - лична и национална - позадина. Амундсен сфатил дека без Норвежаните белгиската експедиција воопшто не би била возможна и отворено изјавил дека Скандинавците и Белгијците не можат да постигнат разбирање. Тоа не било емоционална реакција, туку длабоко обмислена рационална одлука [10].

На 20 ноември се случила компресија на мраз. Лакот на бродот бил заглавен во мразот, додека крмата била во отворена вода. Поради огромната маса на снег, трупот потонал низ полето со мраз до нивото на бедемот, а како резултат на тоа, моторната соба била поплавена преку горниот отвор, што му се заканувало на целиот брод. Амундсен ги предводел морнарите, и како резултат на тоа, тие испумпале вода за шест часа, а потоа почнале да го ослободуваат бродот од наслаги на мраз и снег. Иако поларниот ден започнал на 16 ноември, тимот го видел Сонцето дури на 27 ноември. Била организирана голема прослава, де Жерлаш, и покрај неговата болест, му дал на тимот шампањ да се напие; ова било единствениот момент од експедицијата кога класните и националните бариери привремено исчезнале. Сепак, брзо станало јасно дека поларниот ден на луѓето не им дава помала вознемиреност од непрестајната ноќ. Дури и во облачно време, да се биде на отворено без очила за сонце предизвикувало снежно слепило. На 28 ноември, Толефсен доживеал психотичен напад: прашал дали навистина е на Белгија и изјавил дека не се сеќава како се регрутирал. Тој развил силно сомневање, се уверил дека неговите другари ќе го убијат (никогаш не научил француски) и заминал да спие во замрзнато место, нападнато со стаорци што ја преживеале поларната ноќ. Ван Мирло, кој едвај се опоравил од невротичен напад, се обврзал да му биде медицински персонал на Толефсен. Тој, исто така, му рекол на Кук дека необичностите во однесувањето започнале и по смртта на Данко. Состојбата на Толефсен брзо се влошила. На 12 декември, кога Кук и Амундсен сепак решиле да стигнат до сантата мраз до која не стигнале во август, наишле на Толефсен, кој бесцелно талкал и решиле да го земат со себе. Патниците немале ни залихи. Кога Кук ја застрелал фоката на која наишол, Толефсен се повлекол во себе. Меѓутоа, Американецот и двајцата Норвежани скијале до ледената планина и дури успеале да се искачат на нејзиниот врв. Амундсен тврдел дека навистина можете да се ужива на сонце. На враќање, патниците, веќе многу гладни, паднале во магла што многу го исплашило Толефсен. Наскоро, Амундсен и Кук ја отсекле главата на една фока и ја земале со себе. Кога патниците се вратиле во Белгија, Толефсен влегол во кабината на Лекоинт без дозвола и рекол дека докторот и навигаторот сакале да го отрујат: Амундсен му полил шери ракија и му дал шолја топло чоколадо [4].

Божиќ на бродот Белгија поминал во мрачна атмосфера. Кук во својот дневник го запишал „исцрпувањето на општествениот ентузијазам“. Мрачноста била олеснета и од фактот што на хоризонтот активно се случувало уништување на ледени полиња, додека бродот бил замрзнат. На Бадник, Артстовски дупчел мраз долж гребенот, одредувајќи ја неговата дебелина на 8 метри. Ниту една од ледените санти што ја опколиле Белгија не биле дебели помалку од еден метар. Офицерите почнале да се плашат од второ презимување. Жерлаш го запишал во едно списание влошувањето на менталната состојба на Толефсен, кој јасно покажувал прогонителна заблуда. Откако исчезнал, а целиот тим морал да се подигне во потрага: тој бил пронајден зад ледениот рид. На 31 декември сите заминале рано, Раковица и Лекоинт легнале во единаесет навечер, Артстовски се затворил во лабораторијата, каде имал големи прозорци, додека Кук исчезнал во кабината за фотографии. Потоа Амундсен упаднал кај Артстовски со шише коњак, набрзо тие биле придружувани од Кук и Лекоинт. Понатаму, навигаторот се понудил да му честита на екипажот, Лекоинт однел освежување и неколку шишиња вино, а празникот поминал во атмосфера на духовно воздигнување [4].

Страницата со извештај на Лекоинт ја прикажува шемата за сечење мраз
Експлозија на Лекоин.

На 1 јануари 1899 година, Белгија се наоѓала на 70°03′ С. ш. и 85°10′. Од февруари претходната година, мразот го носел бродот на растојание од 1.300 наутички милји. Кук, откако дошол до заклучок дека екипажот нема да го преживее второто презимување, сметал дека Хипократовата заклетва го обврзува да го извлече бродот од леденото заробеништво. На состанокот на 4 јануари, Кук не ги задржал емоциите, шокирајќи ги офицерите. Сепак, тој инсистирал на санкцијата на Жерлаш. Планот на докторот бил следен: да се пробијат два метри долги ровови во форма на латинската буква V во леденото поле со стапови и шипки, кои би се затвориле на околу 400 метри од лакот на Белгија. Тој верувал дека топената вода поефикасно ќе ја апсорбира сончевата топлина, што ќе го забрза распаѓањето на леденото поле. Правото невреме ќе ја заврши работата. Иако Жерлаш и Лекоинт целосно ја отфрлиле физиката на Кук, тие се согласиле дека физичката активност, па дури и привидот на надеж ќе има моќен терапевтски ефект врз екипажот. Работата требало да започне на 7 јануари, но на овој ден тимот бил отруен од црниот дроб на фоката. Додека се опоравувал, Лекоинт се обидел да употреби експлозив. Успеал да пронајде неоштетени тонитни бомби и успешно ги активирал. Потоа, постариот асистент, Амундсен, Јохансен и Мелер ја започнале изградбата на „пеколната машина“: 535 биле ставени во празно буре со керозин, кое било натоварено во бунар од мраз на околу 200 метри од бродот. Поставени биле и 25 детонатори. Лекант се надевал дека експлозијата ќе создаде бран во дебелината на мразот што ќе го подели полето. Експлозијата успеала да го разнесе бурето, ударниот бран се почувствувал на Белгија. Меѓутоа, „пеколната машина“ создала десетметарски полиња. Ниту една пукнатина не се појавила. На 9 јануари, Фредерик Кук започнал со работа, но по три дена сфатил дека тоа е слично на подвигот на Сизиф: сончевата светлина била толку слаба што немало време да го стопи слојот млад мраз што пораснал во каналите. Сепак, тимот и лично Де Жерлаш се ослободиле од пасивното чекање [4].

Назад на 11 јануари, де Жерлаш предложил да се користат достапните пили за мраз и да се отсече полноправниот канал што води до најблиските полиња. Каналот требало да биде широк 40 метри и исечен на парчиња, во триаголни делови. Ако Кук работел од лакот на Белгија, тогаш поручникот наредил да започне од крмата, каде што имало особено силни мразови. Дупчењето на Артстовски потврдило дека вистинската дебелина на леденото поле не надминува два метри, а почесто не е ни еден. Од 14 јануари започнала работа во две смени. Жерлаш, Мелер, Раковица, ван Мирло, Јохансен, ван Риселберг и Толефсен работеле од осум наутро до шест навечер. Од седум навечер до четири часот наутро Лекоинт, Кук, Амундсен, Артстовски, Сомерс и Дуфур. Мишот бил ослободен од работа на отворено, за возврат морал да обезбедува топли оброци, пијалоци и сува облека деноноќно. Сомерс ги заварувал сечилата на пилата, што овозможило да се работи со мраз дебел седум метри. За голема пила биле потребни тројца работници, две мали биле заменети по пет минути (иако силите на Артстовски биле доволни за десет до петнаесет минути). На првиот ден, тимот напредувал 40 метри.Тие успеале да поделат неколку ледени санти, секоја половина со големина на фудбалско игралиште. Тие очигледно тежеле повеќе од „Белгија“: Доброволски, кога се обидувал да го помести леденото поле, пеел „ Еј, ајде да одиме “.

Во просек, каналот растел за 60 метри на ден, половина од маршрутата до стационарната полиња била завршена до 20 јануари. Благосостојбата на луѓето се подобрила, како поради физичката активност во атмосфера на инспирација, така и поради исхраната на д-р Кук: фоката и пингвинот се готвела седум пати на ден. Доброволски во својот дневник напишал дека почнал да јаде „двапати повеќе од порано“. Во девет часот навечер на 20 јануари, Толефсен ненадејно излегол од пилотската кабина и заминал некаде (следело наредба, но долго време не комуницирал со никого). Кога не се вратил три часа подоцна, морал да започне да бара, но околу два часот по полноќ одвлекол три мртви пингвини. На 21 јануари, поларниот ден завршил: деветнеделната ноќна смена била откажана. Амундсен бил песимист и верувал дека ќе мора да оди до работ на мразот со чамци. Утрото на 30 јануари, компресија на мраз го поделило полето на глутницата, но се заканило со смрт на Белгија, чиј труп бил замрзнат преку раседот. [4]. Планот на Амундсен се покажал неостварлив, и поради условите на мраз и затоа што стаорците ја уништиле зимската облека. Бидејќи имало тримесечна понуда на резерви, де Жерлаш најпрво вовел рационализирање (околу 150 g маснотии и 150 g печива дневно), што теоретски би овозможило да се одржи за втора зима [4].

Во три часот по полноќ на 12 февруари ненадејно се отворил канал во мразот, а на Белгија почнале да се чувствуваат океански бранови. На Сомерс му било наредено да ја подготви парната машина и да направи пареа што е можно поскоро, а Лекоинт пресметал серија експлозии за конечно да го ослободи бродот. На 13 февруари успеал, а преминот сè уште бил јасен. Сепак, бродот се наоѓал наспроти отворената вода, додека ширината на каналот не дозволувала да се сврти. При обидот да го повлече бродот со ледено сидро, тој се заглавил меѓу два брега на мраз. Главниот притисок на мразот бил на предниот дел и на горната страна. Наскоро мразот се распаднал. Жерлаш наредил да ја земе морската вода како баласт, по што бродот успеал да го пробие носот во ледена бариера долга 400 метри и да ја здроби со трупот. До 1 март, Белгија се наоѓала на само пет милји од отворен океан. Главната закана сега била поединечните ледени санти, кои во бурното време буквално ги зафатиле страните на барката. На 5 март возбудата донекаде се смирила, но потоа плимниот бран го погодил бродот, кој за малку ќе ги однесе Кук и Амундсен во океанот, кои тргнале на ледено извидување од две милји. Ураган на 13 март го однел бродот на север. Утрото на 14 март се чинело дека нема да може да се избегне судир со санта мраз, но, благодарение на уметноста на Сомерс и навигациските вештини на Жерлаш, тие успеале неповредени да излезат од ледените полиња [4].

Карта на патувањето на „Белгија“

Враќање[уреди | уреди извор]

Втората сезона на експедицијата била невозможна, како поради недостаток на пари, така и поради моралната и физичката состојба на тимот. На патот кон Огнената Земја, Жерлаш продолжил да ги именува островите и теснецот новооткриени од експедицијата: претходно само најголемите географски објекти добивале соодветни имиња. Островот Винке бил првиот именуван во чест на починатиот Норвежанец, Амундсен исто така предложил да се почитува споменот на Ејвин Аструп. Експедицијата била во опасност да го изгуби својот тек (небото било постојано облачно), па Жерлаш во последен момент решил да помине низ Магелановиот Проток. На 26 март, бродот се наоѓал на триста милји западно отколку што Лекоинт верувал според пресметките. Во текот на ноќта се кренал ураган, најсилниот од целата експедиција. Доброволски го споредил она што го видел во својот дневник со „Хаотичните пејзажи на Тарнер “. Жерлаш решил да го жртвува сидрото и да ги подигне едрата и успешно ги поминал островите Фури. На 28 март, бродот влегол во Пунта Аренас [10] [4].

Во градот, се покажало дека целата пошта била препратена во Мелбурн. Откако прочитал за експериментите на Маркони, Жерлаш веднаш напишал во својот дневник дека безжичната комуникација ќе биде првенствено корисна за поларните истражувачи. Толефсен не останал на бродот и си направил дувло некаде надвор од градот. Понекогаш барал пари од Жерлаш за храна и повторно исчезнувал. Д-р Кук и Амундсен се надевале дека тој на крајот ќе закрепне како ван Мирло. Сепак, Адам Толефсен не сакал да се врати во Белгија ниту за своите работи. Водел дневник, но норвежаните се ужаснале од содржината и го запалиле, за што Лекоинт зажалил. Во април, Жерлаш официјално го објавил крајот на експедицијата. Изворите содржат несогласувања за неговиот однос со Амундсен. Во белгискиот извештај и во дневникот на командантот се наведува дека навигаторот бил замолен да го придружува Толефсен до неговата татковина. Биографот Тор Буман-Ларсен тврди дека Амундсен прогласил „раскин со целото белгиско кралство“. Лекуант, Раковица, Арктовски и Доброволски решиле да останат во Јужна Америка за да реализираат свои научни проекти и сами отпатувале во Европа. Кук дознал за смртта на неговата свршеница, Ана Форбс, и избрал да се врати за да го заврши своето истражување за Фуегијците. Без пари Жерлаш едвај успеал да ја престигне Белгија во Монтевидео, каде и се приклучил на тимот. Варзи се вратил на бродот, не можејќи да најде друга работа. Експедицискиот фонд немал пари ни за јаглен, пловењето до Антверпен траело два и пол месеци. Бродот влегол во устието на Шелда на 5 ноември 1899 година [10] [4].

Експедиционерите ја пречекале кралската јахта „Клементина“, на која имало членови на владата и пратеници на парламентот, претставници на Кралското белгиско географско друштво. Премиерот најавил доделување на офицери и научници со Орден на Леополд I (за ова бил издаден указ на 15 октомври), додека неговата мајка ги прикачила на градите на Жерлаш, а тој самиот го сторил истото со својот прв помошник [3]. Жерлаш и Лекоинт, исто така, добиле златни медали од Географското друштво и општините Антверпен и Брисел (нивните награди биле испратени до Кук и Амундсен). Експедицијата била официјално прогласена за успешна. Сепак, новинарите спомнале дека учесниците на патувањето изгледале исцрпени и „нерасположени“ од сета оваа возбуда. Макс ван Риселберг изгубил свест и паднал со напад на тахикардија токму за време на прославата. Печатот понекогаш правел алузии за судбината на хероите на „Капетан Хатерас“. Адам Толефсен никогаш не закрепнал од неговата психоза и бил сместен во колонија за ментално болни во Лиер, каде што живеел до неговата смрт во 1943 година [18]. Три месеци по враќањето починал и 24-годишниот морнар Кнудсен. На самиот Жерлаш му требало една година престој на француската ривиера за да си го врати здравјето. Жулијан Санктон верувал дека дел од симптомите на Жерлаш и неговиот тим може да се објаснат со труење со цијановодородна киселина, која ја користеле Кук во темната лабораторија и Раковица за зачувување на биолошките примероци [4]. Сепак, порано Роберт Брајс ја отфрлил оваа верзија, иако била претставена во необјавените мемоари на Фредерик Кук [13].

По експедицијата[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Првиот обид да се состави библиографија за експедицијата на Де Жерлаш бил направен во 1966 година. Таа останала необјавена; вкупно биле опфатени 313 библиографски единици. По меѓународната конференција во 1998 година, започнало составувањето на нова листа, која во изданието од 2001 година изнесувала 801 ставки; вклучувајќи 269 научни трудови објавени од членови на експедицијата на Белгија [5].

Материјалите доставени од белгиската експедиција биле обработени од голем научен тим и биле објавени од Белгиската комисија (која вклучувала 80 научници, меѓу кои Арстовски, Доброволски и Раковица) во девет тома, составени од одделни изданија (вкупно 65). Во исто време, било планирано да се објават 109 научни статии во десет тома, но како резултат на тоа биле објавени 92 статии, од кои 64 посветени на биолошки прашања (1892 страници биолошки материјали наспроти 980 географски, геолошки, астрономски, физички). За споредба, извештајот на експедицијата на „Јужниот крст“, кој зимувал за прв пат на брегот на Антарктикот, вклучувал 344 страници. Конечната обработка на научните податоци траела повеќе од 40 години, последниот број на научни резултати бил објавен во 1949 година. По прераната смрт на Лекоинт во 1929 година, Комитетот за издаваштво го предводел Доброволски [19].

Вкупно, има шест описи на патувањето, создадени од членовите на експедицијата [3]. Првиот што бил објавен е извештајот на д-р Кук, објавен на делови во Њујорк Хералд, почнувајќи од 2 јули 1899 година. Покрај тоа, списанието Century понудило да објавува литографии во боја, кои, според Роберт Брајс, се покажале како „глупави“, иако на јавноста и се допаднале. Тиражот на публикации во периодичните списанија му овозможило на Фредерик Кук да бара хонорар од 20% од Doubleday. Во есента 1900 година била објавена книгата Низ првата антарктичка ноќ, базирана на дневниците на докторот. Тој ги контролирал сите аспекти на илустрацијата и дизајнот, кои се покажале како многу ефективни и ги привлекувале критичарите и читателите. На враќање во Огненаѕа Земја, Кук сепак успеал да го добие од Лукас Бриџис ракописот на речник на јазикот Јаган, на кој неговиот татко работел 37 години. Многу простор во нивната кореспонденција била окупирана од прашањето за транскрипција, бидејќи Кук инсистирал на вообичаениот англиски систем [13]. Во 1901 година, Фредерик Кук бил поканет во Европа како член на Комисијата на Белгија. Во Париз живеел во куќата на Раковица, а во Лиеж престојувал во куќата на Арктовски, а потоа во Лекоинт [13]. Во Брисел, Кук лично ја добил ѕвездата на Орденот на Леополд I. Во интервју дадено во Њујорк по неговото враќање, тој ги најавил напорите да се објави Јаганскиот речник од 30 000 лексички единици [13]. Меѓутоа, по скандалите поради сомнежите за освојувањето на планината Мекинли од страна на Кук во 1906 година и големиот спор со Роберт Пири за приматот во достигнувањето на Северниот пол, приказната со речникот продолжила. Њујорк Тајмс, во извештај од 21 мај 1910 година, го обвинил Кук за проневера на авторство. Речиси веднаш, Арктичкиот клуб Пири го прашал шефот на Комисијата на Белгија, Лекоинт, за авторството на речникот, на што добиле одговор дека Лукас Бриџис ги дал сите потребни дозволи. Проспектот за објавување на десеттиот том на „Научни резултати“ (насловен „Антропологија“) вклучувал медицински извештај и антрополошки опис на племето Она од Ф. Кук и англо-јагански речник и граматика од Томас Бриџис, уредена од Фредерик Кук. Тоа го потврдуваат и материјалите од архивата на лекарите. На крајот, десеттиот том од научниот извештај никогаш не бил објавен [7] [13]. Зачуван е пробен типографски отпечаток на граматиката од 69 страници, но работата никогаш не била завршена [5].

Текот на експедицијата бил опишан од Жерлаш во Петнаесет месеци на Антарктикот (Quinze Mois dans l’Antarctique, 1901), награден со наградата Marcellin Guérin на Француската академија во 1902 година. Предговорот го напишала Елиза Реклус. Извештајот на Де Жерлаш предизвикал буквално ентузијастички одговор, бидејќи ги комбинирал доблестите на научната работа и фасцинантната авантуристичка приказна која истовремено го поттикнува читателот „на научна љубопитност и филозофско размислување“. Во 1976 година, авторот на „Biographie nationale de Belgique“ ја нарекол книгата на Де Жерлаш „една од најголемите“ и во светската и во белгиската национална литература, а не само за патувањата. Исто така, француските критичари го пофалиле книжевниот стил што ја привлекло Академијата. Според Ј. Пелсенер, споредбата на текстот „Петнаесет месеци на Антарктикот“ со Антарктичкиот дневник на авторот покажува дека многу пасуси биле вклучени во печатениот текст без никакви промени [3]. Француските изданија на Петнаесет месеци се појавиле во 1943 и 1960 година, а во 2000 година книгата била препечатена на факсимил во Брисел. Исто така во 1945 и 1958 година биле објавени преводи на холандски [3] [11]. За стогодишнината од белгиската експедиција биле повторно објавени неколку примарни извори. Во 1998 година, за прв пат, книгата на Де Жерлаш била преведена на англиски јазик. Рецензентот Мајк Хојер смета дека книгата е добро прифатена сто години откако е напишана и, покрај тоа што е важен извор, е сосема погодна за просечниот читател, вклучувајќи ги и младите [20]. Во својот преглед, Паркер Калкин (Универзитет во Колорадо) забележал дека предговорот на изданието од 1998 година е заснован на извештајот на Кук, а самата книга ја задржува вредноста на примарен извор за специјалисти и читатели кои не знаат француски [20].

Во 1999 година, за прв пат бил објавен дневникот што Роалд Амундсен го водел додека патувал на Белгија. Научен уредник бил Иго Деклер, кој во својот предговор ја истакнал сериозноста на достигнувањата на белгиската експедиција (на пример, доказот за континенталната природа на Антарктикот и првите точни карти на Греамовата Земја). Текстот на дневникот уредникот го поделил на поглавја и го коментирал. Рецензентот - Ијан Хигинсон (Универзитет во Кент) - нагласил дека дневникот е важен и за разбирање на личноста на Амундсен, кој воопшто не бил туѓ на земните радости, имал саркастична смисла за хумор, но бил и длабоко религиозна личност и побожен патриот на Норвешка. Многу простор во дневникот заземаат записите за комуникација со Фредерик Кук, кој го спасил абориџинското дете во Огнената Земја, бил одличен музичар и, воопшто, модел и предмет на восхит за Амундсен. Во принцип, Хигинсон тврдел дека објавувањето на толку важен примарен извор е чин на „демитологизирање на херојското доба на истражувањето на Антарктикот[20].

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Магидович 1985.
 2. 2,0 2,1 2,2 Mills 2003.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Pelseneer 1976.
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 4,19 4,20 4,21 4,22 4,23 4,24 4,25 4,26 4,27 4,28 4,29 4,30 4,31 4,32 4,33 4,34 4,35 4,36 4,37 4,38 4,39 4,40 4,41 4,42 4,43 4,44 4,45 4,46 4,47 4,48 4,49 4,50 4,51 4,52 4,53 Sancton 2021.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 The Belgica Expedition centennial 2001.
 6. The Belgica Expedition centennial 2001, стр. 84, Anne Cabay. The funding of the Belgian Antarctic expedition 1897—1899.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 Summary report 1904.
 8. Baughman 1994.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 Gerlache 1902.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 Буманн-Ларсен 2005.
 11. 11,0 11,1 Muller 2008.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Хантфорд 2012.
 13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 Bryce 1997.
 14. 14,0 14,1 14,2 Корякин 2002.
 15. Cook 1900.
 16. Яковлев 1957.
 17. Амундсен5 1937.
 18. „Adam Tollefsen“ (норвешки). Roald Amundsens Hjem. Архивирано од изворникот на 2022-01-28. Посетено на 2022-05-22. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 19. Deckker 2018.
 20. 20,0 20,1 20,2 . стр. /. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help); Отсутно или празно |title= (help)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]