Бела капела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Белата капела на Сенусрет I
Северната фасада на Белата капела
Северната фасада на Белата капела
Изградено: 1971 п.н.е. до 1926 п.н.е. (Сенусрет)[1]
Урнато: 1390 п.н.е. до 1352 п.н.е. (Аменхотеп III)[1]

Белата капела на фараонот Сенусрет I, позната и како Јубилејна капела на Сенусрет I, била изградена за време на Средноегипетско Кралство. За време на Новото Кралство била срушена и користена како материјал за Третиот столб во храмот на Амун-Ре во Карнак.[2]

Во 1927 година, демонтираните парчиња биле пронајдени во Третиот столб на главниот храм, конструиран во времето на Аменхотеп III, кај Карнак, а помеѓу 1927 и 1930 година сите парчиња биле внимателно отстранети. Овие парчиња потоа биле собрани во зградата што се гледа денес во Музејот на отворено во Карнак.[3]

Белата капела била изработена од варовник. Неговите столбови имаат релјефи со многу висок квалитет, кои тешко се гледаат на друго место во Карнак, и го прикажуваат фараонот Сенусрет како е крунисан и прегрнат од Амон, Хор, Мин и Птах.

По целата должина на основата на надворешните ѕидови има низа релјефи што ги прикажуваат амблемите и боговите на номите или покраините на Египет. На западната страна се наоѓаат домовите на Горниот Египет, а од источната се наоѓаат домовите на Долен Египет.

Слики од Белата капела[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „White Chapel of Senusret I“. Madain Project. Посетено на 31 јануари 2021.
  2. Blyth, Elizabeth (2006). Karnak: Evolution of a Temple. London: Routledge. стр. 15.
  3. Lacau & Chevrier 1969

Надворешни врски[уреди | уреди извор]