Бела грива

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бела Грива корица на книгата

„Бела Грива“ (француски: Crin-Blanc) — роман за деца на францускиот писател Рене Гијо.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата се состои од 11 глави:[1]

 • Чергари
 • Грабнување
 • Старецот гардијана Антонио
 • Белиот принц
 • Заробување
 • Кога соништата се остваруваат
 • Пролетни турнири
 • Бела Грива исчезна
 • Свеченоста во Арл
 • Господарот на коњите
 • Како во убав сон

Изданија на македонски јазик[уреди | уреди извор]

Во 2004 година, романот бил објавен од издавачката куќа „Просветно дело“, Редакција „Детска радост“, во библиотеката Лектирни изданија. Преводот на македонски јазик е дело на Велика Ширилова, автор на илустрациите е Диме Илиев Димано, лектурата и коректурата ги извршил Дениз Тесторидес, дизајнот и графичкото уредување го направил Жарко Туниќ, а книгата била испечатена во печатницата „Напредок“ во Тетово. Книгата, со обем од 120 страници и димензии од 20 сантиметри е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-30-612-5.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Рене Гијо, Бела грива. Скопје: Просветно дело, 2004.