Беконов метод

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Беконовиот метод е истражувачки метод развиен од Френсис Бекон. Тој е предвесник на научниот метод. Методот бил претставен во Беконовата книга Novum Organum, што значи Нов Органон, и тој требало да го замени методот преставен во Аристотеловиот Органон. Тоа е индуктивниот метод, што треба да го замени дедуктивниот.