Дождосвирни

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Бекасови)
Прејди на: содржини, барај
Дождосвирни
Дождосвирни
Период: доцна креда-холоцен, пр. 75-0 мг
Маскирана калуѓерка (Vanellus miles)
Научна класификација [ у ]
Класа: Птици
Поткласа: Нови птици
Ред: Дождосвирни
Huxley, 1867
Семејства

во текстот.

Дождосвирни птици (науч. Charadriiformes) — ред од мали до средно големи птици кој вклучува околу 350 вида, а се распространети низ целиот свет. Повеќето од видовите живеат крај вода и се хранат со без’рбетници или други ситни животни. Во тежина варираат од 19 гр. до 2 кг. Многу од видовите имаат долги нозе со три прста, а често и подвижен четврти прст. Обично се гнездат на земја, но некои прават гнездо и на дрво. Пилињата се веднаш способни сами да се хранат. Овие птици се долговечни, а живеат во мочвари и на бреговите од езерата и морињата, некои од нив живеат во пустински делови и шуми.

Систематизација[уреди | уреди извор]

Подредови[уреди | уреди извор]

Редот на дождосвирни се дели на 3 подреда:

 • Дождосвирци (Charadrii): типични крајбрежни птици;
 • Галеби (Lari): ова се малку поголеми видови кои ловат риба од морето, или се хранат од остатоци од брегот, грабат од други помали видови и се адаптирале на живот и на копно;
 • Норки, алки (Alcae): крајбрежни птици што гнездат на морски гребени и „летаат“ под вода во лов на риба.

Семејства[уреди | уреди извор]

 • подред Scolopaci
  • семејство Scolopacidae
 • подред Thinocori
  • семејство Rostratulidae
  • семејство Jacanidae
  • семејство Thinocoridae
  • семејство Pedionomidae
 • подред Lari
  • семејство Laridae
  • семејство Rhynchopidae
  • семејство Sternidae
  • семејство Alcidae
  • семејство Stercorariidae
  • семејство Glareolidae
  • семејство Dromadidae
 • подред Turnici
  • семејство Turnicidae
 • подред Chionidi
  • семејство Burhinidae
  • семејство Chionididae
  • семејство Pluvianellidae
 • подред Charadrii
  • семејство Ibidorhynchidae
  • семејство Recurvirostridae
  • семејство Haematopodidae
  • семејство Charadriidae

Литература[уреди | уреди извор]

 • Bourdon, Estelle
Документација[создај]

</noinclude> (2006): L'avifaune du Paléogène des phosphates du Maroc et du Togo: diversité, systématique et apports à la connaissance de la diversification des oiseaux modernes (Neornithes) ["Paleogene avifauna of phosphates of Morocco and Togo: diversity, systematics and contributions to the knowledge of the diversification of the Neornithes"]. Doctoral thesis, Muséum national d'histoire naturelle [in French]. HTML abstract

 • Ericson, Per G.P.; Envall, I.; Irestedt, M. & Norman, J.A.
Документација[создај]

</noinclude> (2003): Inter-familial relationships of the shorebirds (Aves: Charadriiformes) based on nuclear DNA sequence data. BMC Evol. Biol. 3: 16. doi:10.1186/1471-2148-3-16 PDF fulltext

 • Fain, Matthew G. & Houde, Peter
Документација[создај]

</noinclude> (2004): Parallel radiations in the primary clades of birds. Evolution 58(11): 2558-2573. doi:10.1554/04-235 PMID 15612298 PDF fulltext

 • Gál, Erika; Hír, János; Kessler, Eugén & Kókay, József
Документација[создај]

</noinclude> (1998–99): Középsõ-miocén õsmaradványok, a Mátraszõlõs, Rákóczi-kápolna alatti útbevágásból. I. A Mátraszõlõs 1. lelõhely [Middle Miocene fossils from the sections at the Rákóczi chapel at Mátraszőlős. Locality Mátraszõlõs I.]. Folia Historico Naturalia Musei Matraensis 23: 33-78. [Hungarian with English abstract] PDF fulltext

 • Paton, Tara A. & Baker, Allan J.
Документација[создај]

</noinclude> (2006): Sequences from 14 mitochondrial genes provide a well-supported phylogeny of the Charadriiform birds congruent with the nuclear RAG-1 tree. Mol. Phylogenet. Evol. 39(3): 657–667. doi:10.1016/j.ympev.2006.01.011 PMID 16531074 (HTML abstract)

 • Paton, T.A.; Baker, A.J.; Groth, J.G. & Barrowclough, G.F.
Документација[создај]

</noinclude> (2003): RAG-1 sequences resolve phylogenetic relationships within charadriiform birds. Mol. Phylogenet. Evol. 29: 268-278. doi:10.1016/S1055-7903(03)00098-8 PMID 13678682 (HTML abstract)

 • Thomas, Gavin H.; Wills, Matthew A. & Székely, Tamás
Документација[создај]

</noinclude> (2004a): Phylogeny of shorebirds, gulls, and alcids (Aves: Charadrii) from the cytochrome-b gene: parsimony, Bayesian inference, minimum evolution, and quartet puzzling. Mol. Phylogenet. Evol. 30(3): 516-526. doi:10.1016/S1055-7903(03)00222-7 (HTML abstract)

 • Thomas, Gavin H.; Wills, Matthew A. & Székely, Tamás
Документација[создај]

</noinclude> (2004): A supertree approach to shorebird phylogeny. BMC Evol. Biol. 4: 28. doi:10.1186/1471-2148-4-28 PMID 15329156 PDF fulltext Supplementary Material

 • van Tuinen, Marcel; Waterhouse, David & Dyke, Gareth J.
Документација[создај]

</noinclude> (2004): Avian molecular systematics on the rebound: a fresh look at modern shorebird phylogenetic relationships. J. Avian Biol. 35(3): 191-194. doi:10.1111/j.0908-8857.2004.03362.x PDF fulltext

Документација[создај]

</noinclude> (2007): Miocene waterfowl and other birds from central Otago, New Zealand. J. Syst. Palaeontol. 5(1): 1-39. doi:10.1017/S1477201906001957 (HTML)