Беипиаосаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Беипиаосаурус
Beipiaosaurus
Период: Рана креда, фосилни остатоци
Компоненти на примерокот на холотип (пред повторното ископување на каудалните пршлени)
Научна класификација
Типски вид
Предлошка:ИсчезнатBeipiaosaurus inexpectus
Ксу . 1999

Беипиаосаурус (Beipiaosaurus) род на теропод од групата на целуросаури, основниот член на натсемејството Теризинозауроиди (Теризинозоуроидеа). Неговото име значи „гуштер од бепиао“.

Живеел во раната ера (пред околу 125 милиони години) во денешна Азија. Неговите остатоци беа пронајдени во провинцијата Љаонинг во Кина.[1].

Опис и име[уреди | уреди извор]

Беипиаосаурус бил еден од најголемите пернати диносауруси. Тој бил долг околу 2,2 метри, висок 88 см од колкот и тежок околу 85 кг. Предните нозе имале особено добро развиени пердуви. Тој имал големи прсти, исполнети со канџи , како и другите теризиносауроиди. Веројатно бил вегетаријанец особено овошје, виткајќи ги големите гранки на овошните дрвја. Должината на примерокот на холотип е 65% од фемурот; Ова укажува на тоа дека, во споредба со другите теризинозоуроиди, бепиаосаурусот имал пропорционално поголем череп [2].

Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

Заедно со забната коска на примерокот на холотип, зачувани се заби кои личат на заби на проторхеоптериксот; авторите на описот на бепиаосаурусот, заснован на бројот на зачувани заби во забната коска, проценуваат дека имало повеќе од 37 заби . Другите теризинозоуроиди имале заби слични на обликот на оние на прозауроподите, што во комбинација со одликите на диносаурусите со птичји-карличен кош, го отежнувало класифицирањето на теризиносауроидите. Откривањето на траги од пердуви кај Бепиаосаурус, сепак, докажале дека теризиносауроидите не се птичји тероподи. Ксу и соработниците. (1999) сугерираат дека пердувите на Бепиаосаурус се средна форма помеѓу пердувите на Синосауропетрикс и птичјите. Во 2008 година биле откриени фосили на два остатоци, многу поцелосни и подобро зачувани од холотипот[3].

Класификација[уреди | уреди извор]

Шематска споредба на илиум на "Беипиаосаурус " (во Б) и други сродни теризиносауруси

Кладограмот подолу е резултат на извршената филогенетска анализа на Теризинозауријата од Хартман и сор. 2019 година, што во голема мера се заснова на податоците дадени со ревизијата на Зано во 2010 година.

Therizinosauria

Falcarius
Jianchangosaurus


Therizinosauroidea


Beipiaosaurus
"Chilantaisaurus" zheziangensisEnigmosaurusAlxasaurusTherizinosauridaeНаводи[уреди | уреди извор]

  1. Beipiaosaurus pictures and facts
  2. „Beipiaosaurus“. Архивирано од изворникот на 2020-10-21. Посетено на 2021-02-26.
  3. „Beipiaosaurus“. Архивирано од изворникот на 2021-02-13. Посетено на 2021-02-26.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]