Прејди на содржината

Бездомништво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бездомник во Париз

Бездомништвото е познато како состојба на недостаток на стабилно, безбедно и функционално домување. Општата категорија вклучува различни ситуации, како што се живеење на улица, движење помеѓу привремено сместување како што се семејството или пријателите, живеење во пансиони без обезбедување на мандатот,[1] и луѓе кои ги напуштаат своите живеалишта поради граѓански конфликт и се бегалци во рамките на нивната земја.

Правниот статус на бездомниците варира од место до место.[2] Студиите за попишување на бездомниците на владата на Соединетите Американски Држави [3] исто така вклучуваат луѓе кои спијат на јавно или приватно место, кое не е предвидено или наменето за употреба како редовно сместување за спиење за човечки суштества.[4][5] Бездомништвото и сиромаштијата се меѓусебно поврзани.[1] Не постои методолошки консензус за пребројување на бездомниците и идентификување на нивните потреби, затоа, во повеќето градови се познати само проценетите популации на бездомници.[6]  Примарна бездомност (или без покрив). Оваа категорија ги вклучува лицата кои живеат на улица без засолниште кое би спаѓало во опсегот на станбени простории.Секундарно бездомништвово оваа категорија се лица без вообичаено место на живеење кои често се движат помеѓу различни типови на сместување (вклучувајќи живеалишта, засолништа и институции за бездомници или други станбени простории). Оваа категорија вклучува лица кои живеат во приватни живеалишта, но не пријавиле вообичаена адреса на нивниот пописен формулар.

КЕС признава дека горенаведениот пристап не дава целосна дефиниција за „бездомниците“.[7]

Во 2005 година, околу 100 милиони луѓе ширум светот биле бездомници, а дури една милијарда луѓе (во тоа време еден од 6,5) живеат како сквотери, бегалци или во привремени засолништа.[8][9][10] Лицата кои немале дом и постојано се селеле од место во место во минатото биле нарекувани скитници.

Дефиниција на Обединетите нации

[уреди | уреди извор]

Во 2004 година, секторот за економски и социјални прашања на Обединетите нации го дефинирале домаќинството бездомник како оние домаќинства без засолниште кои би биле во опсегот на станбени простории поради недостаток на постојан приход. Засегнатите луѓе го носат својот малку имот со себе, спијат на улиците, на вратите или на столбовите или на друг простор, на повеќе или помалку случајна основа.[11]

Во 2009 година, на Конференцијата на европските статистичари на Економската комисија на Обединетите нации за Европа (КЕС), Групата експерти за пописи на населението и домувањето го дефинирале бездомништвото како:

Во своите препораки за пописите на населението и домувањето, КЕС ги идентификува бездомниците во две широки групи:

Секој има право на животен стандард соодветен за здравјето и благосостојбата на него и на неговото семејство, вклучувајќи храна, облека, домување и медицинска нега и неопходни социјални услуги, како и право на сигурност во случај на невработеност, болест, инвалидитет, вдовица, старост или друг недостаток на средства за живот во околности кои се надвор од негова контрола.[12]


Членот 25 од Универзалната декларација за човекови права, усвоен на 10 декември 1948 година од Генералното собрание на ООН, го содржи овој текст во врска со домувањето и квалитетот на живеење:

Секој има право на животен стандард соодветен за здравјето и благосостојбата на него и на неговото семејство, вклучувајќи храна, облека, домување и медицинска нега и неопходни социјални услуги, како и право на сигурност во случај на невработеност, болест, инвалидитет, вдовица, старост или друг недостаток на средства за живот во околности кои се надвор од негова контрола.[12]


Типологијата на бездомништвото и исклучувањето од домувањето била развиена како средство за подобрување на разбирањето и мерењето на бездомништвото во Европа и за да се обезбеди заеднички „јазик“ за транснационални размени за бездомништвото. Пристапот (ETHOS) вели дека бездомништвото е процес (наместо статичен феномен) кој влијае на многу ранливи домаќинства во различни периоди од нивниот живот.[13]

Типологијата била лансирана во 2005 година и се користи за различни цели: како рамка за дебата,[14] за цели на собирање податоци, цели на политики, цели за следење и во медиумите. Оваа типологија е отворена вежба која прави апстракција на постоечките правни дефиниции во земјите-членки на ЕУ. Постои во 25 јазични верзии, а преводите се обезбедуваат главно од преведувачи волонтери.

Многу земји и поединци не го сметаат домувањето како човеково право. Поранешниот американски претседател Џими Картер се осврнал на ова прашање во интервју од 2017 година, велејќи: „Многу луѓе не гледаат на домувањето како човеково право, но тоа е“. Неговиот став бил во спротивност со многу Американци кои не веруваат дека домувањето е основно човеково право.[15]

Други термини

[уреди | уреди извор]

Многу студии за попишување на бездомниците објавени во 2010-тите па наваму го користат терминот незаштитен бездомник.[16][17][18][19] Вообичаениот разговорен термин „луѓе на улица“ не ги опфаќа целосно сите незаштитени луѓе, бидејќи многу такви лица не го поминуваат своето време во урбани улични средини. Многумина избегнуваат такви места, бидејќи бездомниците во урбаните средини може да се соочат со ризик да бидат ограбени или нападнати. Некои луѓе конвертираат ненаселени или напуштени згради („ сквотирање“) или населуваат планински области или, почесто, низински ливади, брегови на потоци и плажи.[20]

Многу јурисдикции имаат развиено програми за обезбедување краткорочно засолниште за итни случаи за време на особено студени периоди, често во цркви или други институционални имоти. Наречени се центри за затоплување и нивните застапници ги сметаат како спасувачи на животи.[21]

Историја

[уреди | уреди извор]

Раната историја до 19 век

[уреди | уреди извор]
Мисијата Бовери во Њујорк, ок. 1800s
Германска илустрација на мајка бездомник и нејзините деца на улица, пред 1883 година
Бездомник кој живее во канализација, Виена, Австрија, ок. 1900
Споменик на бездомниците во Торонто, Канада

Обединето Кралство

[уреди | уреди извор]

По бунтот на селаните, англиските полицајци биле овластени според англиските закони од 1383 година да ги држат скитниците и да ги принудуваат да покажат поддршка, ако не можеле, казната била затвор.[22] Во 1530 година, било додадено и нивно камшикување. Претпоставката била дека скитниците се нелиценцирани питачи.[22] Во 1547 година, бил донесен предлог-закон со кој скитниците биле подложни на повеќе одредби од кривичниот закон, имено две години работа и означување со „В“ како казна за првото дело и смрт за второто. Многу скитници биле меѓу осудените транспортирани во американските колонии во 18 век.[23]

Во текот на 16 век во Англија, државата најпрво се обидела да им даде станови на скитниците наместо да ги казнува, со тоа што воведување невести да земат скитници и да ги обучуваат за професија. Во 17 и 18 век, овие биле заменети со работни куќи, но тие биле наменети да го обесхрабрат преголемото потпирање на државната помош.

Соединетите Држави

[уреди | уреди извор]

Во Антебелумскиот југ, достапноста на поробена работна сила им отежнала на сиромашните бели луѓе да најдат работа. За да ги спречат да соработуваат со поробените црни луѓе, робовладетелите ги држеле сиромашните белци со закони за скитници.

По Американската граѓанска војна, голем број (од стотици или илјадници) бездомници биле дел од контракултурата позната како „хобохемија“ низ Соединетите држави. Во помалите градови, скитниците привремено живееле во близина на железничките пруги и скокале на возовите да отидат до различни дестинации.[24][25]

Растечкото движење кон социјална грижа го поттикнало развојот на спасувачките мисии, како што е првата спасувачка мисија на САД, Спасувачката мисија во Њујорк, основана во 1872 година од Џери и Марија Меколи.[26][27]

Привремено сместување за оние кои се иселени од нивните станови во Sörnäinen, Хелсинки, Финска во 1924 година
Линија за храна во мисијата на улицата Јонг, улицата Јонг, Торонто, Канада, во 1930-тите

Големата депресија на САД од 1930-тите предизвикала епидемија на сиромаштија, глад и бездомништво во Соединетите држави. Кога Френклин Д. го презел претседателството од Херберт Хувер во 1933 година, тој го потпишал новиот договор, кој ја проширил социјалната заштита, вклучително и обезбедување средства за изградба на јавни станови.[28]

Како живее другата половина и Џек Лондон, „Луѓето од бездната“ (1903) разговарале за бездомништвото и ја подигнале јавната свест, што предизвикало одредени промени во градежните кодови и некои социјални услови. Во Англија, домовите за студентски домови наречени „шила“ биле обезбедени од локалните општини. До 1930-тите во Англија, 30.000 луѓе живееле во овие објекти. Во 1933 година, Џорџ Орвел пишувал за сиромаштијата во Лондон и Париз, во својата книга „Долу и надвор во Париз и Лондон“. Општо земено, во повеќето земји, многу градови и населби имале области што ги содржеле сиромашните, минливите и измачените, како што е „пролизгање“. Во Њујорк, на пример, постоела „Бовери“ - традиционално, каде луѓето со нарушување на употребата на алкохол можеле да се видат како спијат на улица, со шише во рака.

Во 2001 година стапил во функција Шкотскиот парламент. Било договорено од сите страни дека ќе се спроведе десетгодишен план за искоренување на бездомниците до крајот на 2012 година. Министерот за домување  се состанувал со третиот сектор и локалните власти на секои шест недели, проверувајќи го напредокот, додека консултациите донеле законски промени, заедно со работата за спречување на бездомништвото. Имало врв во апликациите околу 2005 година, но од таму па натаму бројките паѓале од година во година во следните лаосум години. Сепак, со фокус на поширокиот број на луѓе кои се соочуваат со бездомништво, многу луѓе со повисоки нивоа на потреба биле опфатени во системот. Работата од 2017 година започнала да го решава ова, со поставена рамка за да работи кон денот кога секој во Шкотска ќе има дом погоден за задоволување на нивните потреби. 

Во 2002 година, истражувањето покажало дека децата и семејствата се најголемиот растечки сегмент од бездомното население во Соединетите Држави,[29][30] и тоа им претставило нови предизвици на агенциите.

Бездомни деца во САД. Бројот на бездомни деца достигнал рекордно високо ниво во 2011,[31] 2012,[32] и 2013[33] околу три пати повеќе од нивниот број во 1983 година[32]

Во јануари 2024 година, Врховниот суд на Соединетите Американски Држави се согласил да донесе одлука за тоа дали градските закони кои ги казнуваат поединците да го ограничат растот на логорите за бездомници се во спротивност со ограничувањата на Уставот за сурово и невообичаено казнување.[34]

Главните причини за бездомништво вклучуваат:[35][36][37][38][39]

Изнајмување и иселување

[уреди | уреди извор]

Во многу земји, луѓето ги губат своите домови по владини наредби за да направат место за поновите високи високи згради, патишта и други владини потреби.[40] Надоместокот може да биде минимален, во тој случај поранешните станари не можат да најдат соодветно ново домување и стануваат бездомници.

Запленувањата на хипотеки каде што имателите на хипотеки го гледаат најдоброто решение за неисполнување на заемот е да ја земат и продаваат куќата за да го платат долгот, може да ги остават луѓето без покрив над главата.[41] Запленувањето на сопствениците често води до иселување на нивните станари. „Сарасота, Флорида, Хералд Трибјун забележал дека, според некои проценки, повеќе од 311.000 станари ширум земјата се протерани од домовите оваа година откако заемодавците ги презеле имотите“.[35][42]

Регулирањето на киријата, исто така, има мал ефект врз населението на засолништата и улиците.[43] Ова во голема мера се должи на контролата на киријата што го намалува квалитетот и квантитетот на домувањето. На пример, една студија од 2019 година покажала дека законите за контрола на киријата во Сан Франциско го намалуваат раселувањето на закупците од единиците контролирани од киријата на краток рок, но резултираа со тоа што станоиздавачите отстрануваат триесет проценти од единиците контролирани од киријата од пазарот за изнајмување, (со конверзија во станови) што довеле до петнаесет процентно намалување на целиот град на вкупните единици за изнајмување и седум проценти зголемување на кириите низ градот.[44]

Економија

[уреди | уреди извор]

Недостатокот на работни места со кои се исплаќаат дневници, недостатокот на прифатливи станови и недостатокот на здравствени и социјални услуги може да доведат до сиромаштија и бездомништво.[45] Факторите кои можат да доведат до економска борба вклучуваат гентрификација на соседството (како што било претходно дискутирано), губење на работа, долгови, губење на пари или имот поради развод, смрт на брачниот другар кој ја обезбедува храната, да му се одбијат работни места поради дискриминација и многу други.

Покрај тоа, отсуството на достапни здравствени и социјални услуги дополнително ја зголемува економската борба за многумина. Несоодветната здравствена заштита може да доведе до нетретирани болести, им отежнува на поединците да го задржат вработувањето, овековечувајќи го циклусот на сиромаштија. Социјалните услуги, вклучително и поддршка за ментално здравје и третман на зависности, се од суштинско значење за решавање на основните причини за економските тешкотии. Меѓутоа, ограничениот пристап или воопшто немање на пристап до овие услуги ги остава ранливите популациите без потребните системи за поддршка, што ја попречува нивната способност да избегаат од сиромаштијата.[46]

Сиромаштија

[уреди | уреди извор]

Сиромаштијата е значаен фактор за бездомништвото. Како резултат на тоа, ублажувањето на сиромаштијата игра суштинска улога во елиминирањето на бездомништвото. Некои невладини организации (НВО) ги проучувале „безусловните парични трансфери“ (UCTs) до семејства и поединци со ниски приходи за да ја намалат сиромаштијата во земјите во развој. И покрај нивната првична загриженост за потенцијалните негативни ефекти на UCT врз примателите, истражувачите откриле ветувачки резултати. Студијата во Кенија покажала дека помаганите домаќинства ја зголемуваат потрошувачката и заштедите. Додека семејствата трошеле повеќе за нивната храна и безбедноста на храната, тие не направиле никакви трошоци за непотребни добра или услуги.[47] Оваа студија покажува дека правилниот пристап кон сиромаштијата би можел ефикасно да го елиминира овој фактор како дел од решението за бездомништвото. Обезбедувањето пристап до образование и вработување на семејства и поединци со ниски приходи, исто така, мора да се земе предвид за борба против сиромаштијата и спречување на бездомништвото.[48][49]

Физичко и ментално здравје

[уреди | уреди извор]

Бездомништвото е тесно поврзано со падот на физичкото и менталното здравје.[50] Повеќето луѓе кои често користат засолништа за бездомници, се соочуваат со повеќекратни недостатоци, како што се зголемената преваленца на физички и ментални здравствени проблеми, инвалидитет, зависност, сиромаштија и дискриминација.[51]

Дискриминација

[уреди | уреди извор]

Историјата на доживување семејно насилство може да се припише и на бездомништвото. Во споредба со вдомени жени, жените бездомници почесто ги пријавуваат историите на злоупотреба од детството, како и повеќе моментално физичко малтретирање од машки партнери.[52]

Човечки и природни катастрофи

[уреди | уреди извор]

Природните катастрофи, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на земјотреси, урагани, цунами, торнада и вулкански ерупции, може да предизвикаат појава на бездомници. Пример е земјотресот во Атина во 1999 година во Грција, во кој многу луѓе од средната класа станаале бездомници, при што некои од нив живееле во приколици, особено во градот со приколици на преживеаните од земјотресот Неа Јонија обезбеден од владата на Грција. Во повеќето случаи, нивниот единствен имот што го преживеал земјотресот бил нивниот автомобил. Таквите луѓе во Грција се познати како сеизмопатии, што значи погодени од земјотрес.

Згрижување

[уреди | уреди извор]

Транзициите од згрижување и други јавни системи, исто така, може да влијаат на бездомништвото. Младите кои биле вклучени или се дел од системот за згрижување, имаат поголема веројатност да станат бездомници. Повеќето што го напуштаат системот немаат поддршка и немаат приход, што го прави речиси невозможно да го прекинат циклусот и ги принудуваат да живеат на улица. Недостигаат и засолништа за младите во различни засолништа имале строги политики за приемна бездомници.[53]

Иако е неверојатно невообичаено, постојат некои кои избираат да бидат бездомници како личен избор.[54]

Предизвици

[уреди | уреди извор]

Основниот проблем на бездомништвото е потребата од лично засолниште, топлина и безбедност. Други тешкотии вклучуваат:

Бездомници во Рио де Жанеиро, Бразил
 • Хигиенски и санитарни јазли
 • Непријателство од јавноста и закони против урбаното скитање
 • Чистење и сушење на облеката
 • Добивање, подготовка и складирање на храна
 • Одржување контакт со пријателите, семејството и давателите на владини услуги без постојана локација или адреса за пошта
 • Медицински проблеми, вклучително и проблеми предизвикани од бездомната состојба на поединецот (на пр. хипотермија или смрзнатини од спиење надвор на ладно време) или проблеми што се влошуваат со бездомништво поради недостаток на пристап до третман (на пример, ментално здравје и поединецот што нема место за чување лекови на рецепт)
 • Лична безбедност, тишина и приватност, особено за спиење, капење и други хигиенски активности
 • Чување на постелнина, облека и имот, кои можеби ќе треба да се носат во секое време

Луѓето кои се соочуваат со бездомништво се соочуваат со многу проблеми освен недостатокот на безбеден и соодветен дом. Тие често се соочуваат со намален пристап до приватни и јавни услуги и витални потреби:[55]

 • Општо отфрлање или дискриминација од други луѓе
 • Зголемен ризик од страдање од насилство и злоупотреба
 • Ограничен пристап до образование
 • Губење на вообичаените односи со мејнстримот
 • Не се гледаат како погодни за вработување
 • Намален пристап до банкарски услуги
 • Намален пристап до комуникациската технологија
 • Намален пристап до здравствена заштита и стоматолошки услуги
 • Таргетирање од страна на општините за исклучување од јавниот простор[56]
 • Импликација на непријателска архитектура [57]
 • Тешкотии во формирањето доверба со услуги, системи и други луѓе; влошување на веќе постоечките потешкотии за пристап до помош и бегство од бездомништво, особено присутно кај хронично бездомниците.[58] Статистиките од изминатите дваесет години, во Шкотска, покажуваат дека најголемата причина за бездомништво се различните форми на распаѓање на односите.

Прашањето за архитектура против бездомниците излегло на виделина во 2014 година, откако една фотографија покажала непријателски карактеристики (шила на подот) во Лондон и ги зафатила социјалните мрежи. Фотографијата на структура против бездомници била класичен пример на непријателска архитектура, во обид да ги обесхрабри луѓето да се обидат да пристапат или користат јавниот простор на неправилни начини. Сепак, иако неодамна  излегло на виделина, непријателската архитектура постои долго време на многу места. Пример за ова е низок надвозник што бил поставен помеѓу Њујорк Сити и Лонг Ајленд. Роберт Мозес, урбан планер, го дизајнирал на овој начин во обид да спречи јавни автобуси да можат да минуваат низ него.[59]

Здравствена грижа

[уреди | уреди извор]
Студент на медицина на Факултетот за медицински сестри на Универзитетот во Џексонвил го мери крвниот притисок на ветеран бездомник за време на годишната активност „Стани се за бездомништво“ во Савана, Џорџија.

Здравствената грижа за бездомниците е голем предизвик за јавното здравје. Во споредба со општата популација, луѓето кои се бездомници доживуваат повисоки стапки на негативни исходи на физичкото и менталното здравје. Тежината на хроничната болест, респираторните состојби, стапката на ментални здравствени болести и употребата на супстанции се често поголеми кај популацијата бездомник отколку кај општата популација.[60][61] Бездомништвото е исто така поврзано со висок ризик од обиди за самоубиство.[62][63]

Студија од 2011 година предводена од д-р Ребека Т. Браун во Бостон, спроведена од Институтот за истражување на стареење (огранок на Медицинскиот факултет Харвард), Медицинскиот центар Бет Израел Диконес и Бостонската здравствена грижа за бездомниците програма откриле дека постарата популација на бездомници има „повисоки стапки на геријатриски синдроми, вклучувајќи функционален пад, падови, слабост и депресија отколку постарите лица во општата популација, и дека многу од овие состојби може лесно да се третираат доколку се откријат“. Извештајот е објавен во списанието за геријатриска интерна медицина.[64]

Ефект врз очекуваниот животен век

[уреди | уреди извор]

Во 1999 година, д-р Сузан Бароу од Универзитетскиот центар за студии за спречување на бездомништвото во Колумбија објавила во една студија дека „стапките на смртност приспособена според возраста на бездомниците и жените биле четири пати поголема од онаа на општата популација на САД и два до три пати поголема од онаа на општото население на Њујорк“.[65] Извештајот побаран од добротворната организација за бездомници (Crisis) во 2011 година покажал дека во просек, бездомниците во ОК имаат очекуван животен век од 47 години. Тие во просек имале 30 години помалку живот од остатокот од населението.[66]

Здравствените влијанија од екстремните временски настани

[уреди | уреди извор]

Луѓето кои се бездомници се изложени на значително зголемен ризик од ефектите од екстремните временски услови. Таквите временски услови ги вклучуваат екстремна топлина и студ, поплави, бури, обилни дождови и суши. Иако има многу фактори кои придонесуваат за овие настани, климатските промени предизвикуваат зголемена фреквенција и интензитет на овие настани.[67] Бездомното население е значително поранливо на овие временски појави, поради нивните повисоки стапки на хронични болести и понискиот социо-економски статус. И покрај минималниот јаглероден отпечаток, бездомниците, за жал, доживуваат голем товар од ефектите од климатските промени.[68]

Правна документација

[уреди | уреди извор]

На бездомниците може да им биде тешко да го документираат датумот на раѓање или адресата. Бидејќи бездомниците обично немаат каде да го чуваат својот имот, личните документи и тие често ги губат своите работи, вклучувајќи идентификација и други документи, или ги наоѓаат уништени од полицијата или други. Без документ за лична карта со фотографија, бездомниците не можат да добијат работа или да пристапат до многу социјални услуги, вклучително и здравствена заштита. Може да им биде забранет пристапот дури и до најосновната помош какоː плакари за облека, остава за храна, одредени јавни придобивки, а во некои случаи и засолништа за итни случаи. Многу тешко е да добие идентификација бездомник повторно. Без адреса, изводите на родени не може да се испраќаат по пошта. Надоместоците може да бидат штедливи за сиромашните лица. И некои држави нема да издаваат изводи од матичната книга на родените освен ако лицето нема идентификација со фотографија, создавајќи Catch-22.[69] Овој проблем е многу помалку акутен во земјите кои обезбедуваат бесплатна здравствена заштита, како што е ОК, каде болниците се со отворен пристап дење и ноќе и не наплаќаат за лекување. Во САД, клиники за бесплатна грижа за бездомници и други луѓе постојат во големите градови, но честопати привлекуваат поголема побарувачка отколку што можат да ја задоволат.[70]

Виктимизација со насилни злосторства

[уреди | уреди извор]

Бездомниците често се жртви на насилен криминал. Студија од 2007 година покажала дека стапката на насилни злосторства врз бездомниците во САД се зголемувала.[71] Студијата која ја спровеле врз жени ветерани покажала дека бездомништвото е поврзано со семејно насилство, и директно, како резултат на напуштање на насилнички партнер, и индиректно, поради траума, состојби на ментално здравје и злоупотреба на супстанции.[72]

Бездомништво по земја

[уреди | уреди извор]

Бездомништво во Египет е значајно социјално прашање кое влијае на околу 12 милиони луѓе во земјата. Египет има над 1.200 области наменети за неправилни живеалишта кои не се во согласност со стандардните закони за градење, дозволувајќи им на бездомниците да градат бараки и други засолништа за себе или за своето семејство.[73]

Според УНИЦЕФ, има еден милион деца кои живеат на улица во Египет.[74] Други истражувачи проценуваат дека бројот е околу три милиони.[75] Невладините организации за бездомници кои им помагаат на бездомните деца ги вклучуваат оние како што се Hope Village Society,[74] и NAFAS.[76] Други невладини организации, како што е План Интернационал Египет, работат на реинтеграција на бездомните деца во нивните семејства.[77]

Јужна Африка

[уреди | уреди извор]

Бездомништво во Јужна Африка потекнува од периодот на апартхејдот.[78] Зголемената невработеност, недостатокот на достапно домување, социјалната дезинтеграција и социјалните и економските политики се идентификувани како фактори кои придонесуваат за бездомништво.[79] Некои научници тврделе дека решенијата за бездомништвото во Јужна Африка лежат повеќе во приватната сфера отколку во правната и политичката сфера.[80]

Бездомник кој собира материјали за рециклирање во Стеленбош, Јужна Африка

Бездомништво во Египет е значајно социјално прашање кое влијае на околу 12 милиони луѓе во земјата. Египет има над 1.200 области наменети за неправилни живеалишта кои не се во согласност со стандардните закони за градење, дозволувајќи им на бездомниците да градат колиби и други засолништа за себе[81]

Наводно, во Египет, бездомништвото е дефинирано да ги вклучува оние што живеат во маргинални станови.[82] Некои научници изјавија дека не постои договорена дефиниција за бездомништво во Египет поради тешкотиите со кои би се соочила владата доколку се прифати официјална дефиниција.[83]

Според УНИЦЕФ, има еден милион деца кои живеат на улица во Египет.[84] Други истражувачи проценуваат дека бројот е околу три милиони.[85] Невладините организации за бездомници кои им помагаат на децата на улица ги вклучуваат оние како што се Hope Village Society, и NAFAS. Други невладини организации, како што е План Интернационал Египет, работат на реинтеграција на децата од улица во нивните семејства.

Во 2011 година имало приближно 2,41 милиони возрасни бездомници и 179.000 бездомни деца кои живеат во земјата.[86] Сепак, една публикација проценила дека во Кина во 2012 година имало еден милион бездомни деца[87].

Бездомништвото во Кина е високо регулирано со системот ХИКОУ. Ова доведувало до голем број работници мигранти, кој броел 290,77 милиони во 2019 година.[88] Според Хуили и соработниците,[89] овие работници мигранти „живеат во пренатрупани и нехигиенски услови“ и секогаш се изложени на ризик од раселување за да се направи простор за нови случувања во недвижностите. Во 2017 година, владата одговорила на смртоносниот пожар во преполна зграда во Пекинг со сузбивање на густите нелегални заеднички сместувања и иселување на жителите, оставајќи многу работници мигранти без покрив над главата.[90] Ова доаѓало во контекст на поголемите обиди на владата да го ограничат зголемувањето на населението во Пекинг, често таргетирајќи ги работниците мигранти.[91] Сепак, според официјалната владина статистика[88] работниците мигранти во Кина имале просечно многу мал простор за живеење по глава на жител, а огромното мнозинство од работниците мигранти имале основни животни услови како што се греење, капење, фрижидери и машини за перење.

Универзалната декларација за човекови права ги дефинирала „бездомниците“ како оние кои не живеат во редовно живеалиште поради недостаток на соодветно домување, безбедност и достапност.[92] Изјавата на Економско-социјалниот совет на Обединетите нации имала поширока дефиниција за бездомништвото. „Кога зборуваме за домување, не зборуваме само за четири ѕида и покрив. Правото на соодветно домување се однесува на безбедноста на мандатот, достапноста, пристапот до услугите и културната адекватност. Станува збор за заштита од присилно иселување и раселување, борба против бездомништвото, сиромаштијата и исклученоста.[93]

Бездомништво во Индија ги дефинира „бездомниците“ како луѓе кои не живеат во пописни куќи, туку остануваат на тротоари, патишта, железнички платформи, скали, храмови, улици, во канализации или други отворени простори.[92] Има 1,77 милиони бездомници во Индија, или 0,15 отсто од вкупното население на земјата, според пописот од 2011 година, кој се состоел од самохрани мажи, жени, мајки, стари лица и инвалиди.[92][94] Сепак, се тврди дека бројките се многу поголеми отколку што е пресметано со методот на точка во времето. На пример, додека пописот од 2011 година броел 46.724 бездомници во Делхи, Индо-глобалното друштво за социјални услуги ги изброи на 88.410, а друга организација наречена Управата за развој на Делхи ги изброила на 150.000.[93] Понатаму, постоел и висок процент на ментално болни и деца на улица во бездомното население.[95] Имало 18 милиони бездомни деца во Индија, број значително поголем од која било земја во светот, а 11 милиони биле урбани бездомни деца.[96][97] Конечно, повеќе од три милиони мажи и жени се бездомници во главниот град на Индија, Њу Делхи. Ова бездомно население во Канада би сочинувало приближно 30 изборни единици.[98] Семејство од четири члена има во просек по пет генерации бездомници во Индија.[92]

Индонезија

[уреди | уреди извор]

Бездомништво во Индонезија се однесува на прашањето на бездомништво, состојба во која луѓето немаат стабилно и соодветно место за домување. Се проценувало дека бројот на бездомници во Индонезија е до три милиони луѓе во земјата, со над 28.000 само во Џакарта.[99][100] Неколку термини се користат за да се опишат бездомниците во Индонезија, вклучително и тунависма, која ја користи владата и геланданган, што значи „скитник“.[101][102]

Бездомништвото во Иран според гувернерот на Исфахан, се проблем, според ревидираниот член 16 од законот за борба против дрогата. Прекршителите ќе бидат принудени да бидат притворени од три до 6 месеци или од ИРГЦ или од приватен аутсорсинг.[103] Дневниот трошок на едно лице е 28000 Томани (50 центи).[104] Во најдобар случај пет проценти се враќаат во нормален живот.[105] Тие имале можност да добијат стручна обука.[106] Жените ги чувале одвоени. Иран има станбена криза со луѓе кои спијат во гробови наречени жители на гробови, автобуси за 25000 Томани од ноќ, покриви или повеќе семејства изнајмуваат и делат еден единствен стан.[107][108]

Бездомништво во Израел е феномен кој најмногу се развил по средината на 1980-тите.[109]

Бездомништвото се зголемило по бранот на советска имиграција во 1991 година. Дури 70 отсто од бездомниците во Тел Авив се имигранти од поранешниот Советски Сојуз, повеќето мажи. Според основачот на засолништето за бездомници, Гилад Хариш, „кога рецесијата го погодила Израел во раните 1990-ти, принципот „последен влезе, прв излезе“ започнал и многу руски имигранти ги загубиле своите работни места. Бидејќи биле нови во земјата, тие немале силен систем за поддршка на семејството на кој треба да им се врателе како што правеле другите Израелци.

Јапонија

[уреди | уреди извор]

Бездомништво во Јапонија е социјано прашање кое првенствено ги засега средовечните и постарите мажи. Се смета дека бездомништвото го достигнал врвот во 1990-тите како последица на колапсот на јапонскиот балон на цените на средствата и оттогаш во голема мера бележи опаѓање.

Филипини

[уреди | уреди извор]

Бездомништво на Филипините.Се проценува дека има околу 4,5 милиони бездомници на Филипините, од кои околу три милиони се во Манила.[110]

Бездомништво во Европа. Се проценува дека најмалку 895.000 луѓе се бездомници во текот на една ноќ, според Европската федерација на национални организации кои работат со бездомниците (FEANTSA) во истражувањето објавено во септември 2023 година. Ова се засновало на најновите национални статистички податоци во 23 европски земји, регистрирајќи 533.054 луѓе како бездомници и применувајќи го просечниот процент на бездомници во тие земји (0,174%) на вкупната проценета популација на Европа во 2022 година (513 милиони).[111]

Швајцарија

[уреди | уреди извор]

Бездомништво во Швајцарија е познато социјално прашање, меѓутоа, има малку проценки за бројот на погодени Швајцарци.[112] Бездомништвото е помалку видливо во Швајцарија отколку во многу други западни земји. Мнозинството бездомници во Женева се Швајцарци или Французи, со малцинство од други земји.[113]

Обединето Кралство

[уреди | уреди извор]

Бездомништво во ОК е појава, што резултира со различни закони, рамки, па дури и дефиниции, од земја до земја.

Број на бездомници во Англија на 100.000 луѓе, 1998-2014 година

Во 2007 година, официјалните бројки за Англија биле дека во просек 498 луѓе спиеле не соодветно секоја вечер, од кои 248 биле во Лондон.[114]

Соединети Држави

[уреди | уреди извор]
Жена му дава храна на бездомник во Њујорк, САД (2008)

Бездомништво во САД. Во 2015 година, САД објавиле дека има 564.708 бездомници во нивните граници, што е една од повисоките пријавени бројки ширум светот.[115]

Австралија

[уреди | уреди извор]
Засолниште за бездомник под врба во Австралија
Напуштен преоден логор од бездомници во Мосон, АЦТ

Бездомништво во Австралија. Во Австралија, Програмата за помош за поддржано сместување (SAAP) е заедничка програма на Комонвелтот и државната влада која обезбедува финансирање за повеќе од 1.200 организации кои имаат за цел да им помогнат на бездомниците или на оние кои се во опасност да станат бездомници, како и на жените и децата кои бегаат од дома од семејно насилство.[116] Тие им обезбедуваат сместување како што се засолништа, засолништа и куќи на половина пат и нудат низа поддржани услуги.

Нов Зеланд

[уреди | уреди извор]

Бездомништво во Нов Зеланд е поврзано со општото прашање на недостаток на соодветно домување.[117] Популацијата на бездомниците генерално се мери преку пописот на населението во земјата и преку универзитетите и другите академски центри. Во 2009 година, урбаните бездомници биле проценети на помалку од 300, додека руралните бездомници (импровизирани живеалишта) биле проценети помеѓу 500 и 1000. Дополнителни 8.000 – 20.000 луѓе кои живеат во „привремено сместување несоодветно за долгорочно живеење (приколки, кампови, супстандардни станови и пансиони).[118] Бездомништвото во Нов Зеланд се намалува со обезбедување на државно домување, слично на Германија и другите развиени земји.

Бездомништво во Јапонија тоа се проценува на 20.000 – 100.000 (некои бројки велат дека се 200.000 – 400.000).[119] Извештаите покажувале дека бездомништвото е во пораст во Јапонија од средината на 1990-тите.[120] Во Јапонија имало повеќе машка популација на бездомници отколку жени бездомници бидејќи на жените им е обично полесно да се вработат и тие се помалку изолирани од мажите. Исто така, јапонските семејства обично даваат поголема поддршка за жените отколку за мажите.[121]

Бездомно дете на улица во Кенија

Лекување

[уреди | уреди извор]

Со усвојувањето на Законот за заштита на пациентите и пристапна нега во 2010 година може да се обезбедат нови опции за здравствена заштита за бездомниците во Соединетите Држави, особено преку опционалното проширување на Медикеид. А Студијата на Јеил од 2013 година покажала дека значителен дел од хронично бездомното население во Америка ќе може да добие покриеност со Медикеид доколку државите го прошират Медикеид според Законот за пристапна нега.[122]

Домување

[уреди | уреди извор]

Се чини дека интервенциите за трајно поддржувачко домување (PSH) имаат подобрувања во стабилноста на домувањето за луѓето кои живеат како бездомници дури и на долг рок.[123][124]

Организирање во прифатилишта за бездомници

[уреди | уреди извор]

Засолништата за бездомници можат да станат основа за организација на заедницата и регрутирање на бездомници во социјалните движења..Помеѓу прифатилиштето и избраниот претставник од заедницата на бездомници во секое прифатилиште може да послужи како столб на овој тип на иницијатива. Претставникот ги презентира и проследува проблемите, покренува загриженост и дава нови идеи до директорот и персоналот на засолништата. Примери за можни проблеми се начините за справување со нарушувањата на употребата на супстанции од страна на одредени корисници на засолништата и решавањето на меѓучовечките конфликти. SAND, Данската национална организација за бездомници, е еден пример за организација која го користи овој пристап за зајакнување.[125] Прашањата пријавени во засолништата за бездомници потоа се решаваат од SAND на регионално или национално ниво. За да се отвори понатамошен дијалог, SAND организира регионални форуми за дискусија каде што персоналот и лидерите од засолништата, претставниците на бездомниците и локалните власти се среќаваат за да разговараат за прашања и добри практики во засолништата.[126]

Ветерани

[уреди | уреди извор]
Бездомник ветеран во Њујорк, САД

Многу организации за бездомници ги поддржуваат бездомните ветерани, прашање кое најчесто се поставува и гледа во Соединетите држави.[127][128]

Документарни филмови

[уреди | уреди извор]
 • 1978 година. Агонијата на Џими Квинлан е документарен филм на Националниот филмски одбор за бездомните алкохоличари во Монтреал (видео онлајн во целост).
 • 1984 година. Стритвајс — ги следи младите бездомници од Сиетл.
 • 1993 година „Тоа беше прекрасен живот“ ги прикажува животите на шест артикулирани, образовани, „скриени бездомници“ жени додека се борат од ден на ден. Раскажува Џоди Фостер.
 • 1997 година. Улица: Филм со бездомниците за канадските бездомници во Монтреал.[129] ,
 • 2000 година. Темни денови — филм кој ги следи животите на возрасните бездомници кои живеат во тунелите Амтрак во Њујорк.
 • 2001 година. Деца под земја — Следејќи ги животите на бездомните деца во Букурешт, Романија.
 • 2002 година. Бамфајтс — документарна серија критикувана како експлоататорски, мондо филмови
 • 2005 година. Децата на Ленинградски - за бездомните деца во Москва.
 • 2005 година. Превртување на среќата — На бездомник му се даваат 100.000 долари и може слободно да прави што сака со парите.
 • 2006 година. Бездомници — За бездомниците и бездомниците во Англија.
 • 2007 година. Лесна улица — за бездомниците во Санкт Петербург, Флорида.
 • 2008 година. Оаза — документарец за набљудување за млади бездомници во Сиднеј, Австралија, снимен повеќе од две години.
 • 2008 година. Колички на темнината е документарен филм на Мареј Сипл за екстремните трки со колички за пазарење од бездомници. (Видеото на интернет во целост.)
 • 2008 година. - „Центриран на проблематичното пријателство меѓу Роберт и Харви, филмот ги изложува уникатните тешкотии и заедничката хуманост на луѓето кои живеат меѓу нас, но се практично непознати“.[130]
 • 1915 година. „Тие стапала на Чарли Чаплин “ од Едгар Лесли и Арчи Готлер.
 • 1930 година. „Пеење песна за скитници“ од Хари Ричман, Вал Бартон и Сем Месенхајмер.
 • 1987 година. „ Ден-во-ден-аут “ од Дејвид Боуви.[131] Песната е напишана за третманот на бездомниците во САД, а спотот, кој е снимен во Лос Анџелес,[132] бил номиниран за наградата за видео музика на MTV во 1987 година во категоријата „Најдобро машко видео“.[133]
 • 1991 година. Нешто на патот, музика од Нирвана, напишана од Курт Кобејн кога бил млад, бездомник и спиел под мост на петнаесет години.[134]

Популарни музички албуми

[уреди | уреди извор]

ТВ и радио

[уреди | уреди извор]

Документарни филмови

[уреди | уреди извор]
 • 1977 година. Под сводовите, револуционерен документарец продуциран од Овен Спенсер-Томас на ББС Радио Лондон во кој на бездомниците во Лондон им било овозможено да ги раскажат сопствените приказни.
 • 1988 година Дома Слатки бездомници, за мајка и нејзиниот син кои морале да живеат во нивниот автомобил.

Забава и комедија

[уреди | уреди извор]
 • 1951–1971 година. Шоуто на Црвениот скелет го прикажува Фреди Слободниот натоварувач, кој го игра Ред Скелтон.
 • 1951 година. Во епизодата со наслов „Квиз шоу“ на И ја сака Луси се појавува Луси (ја игра Лусил Бол ), која за да освои 1.000 долари мора да го измами својот сопруг, Рики (го игра Деси Арназ), дека има одамна изгубен претходен сопруг. Скитникот Харолд (го игра Џон Емери) Луси го смета актерот за погрешно ангажиран од продуцентите на шоуто за игри.
 • 1961 година. Епизодата со наслов „Скитам пријател на Опи“ од втората сезона на шоуто на Енди Грифит се занимава со пријателството на Опи (го игра Рон Хауард) со неморален бездомник, Дејвид Браун (го игра Бади Ебсен).
 • 1963 година. Во епизодата со наслов „Доброто дело на Бивер“ од шестата сезона на „Остави го тоа на Бивер“ се прикажува Бивер (го игра Џери Метерс) кој се спријателува и се грижи за бездомник, Џеф (го игра Френк Фергусон), додека неговите родители се отсутни.
 • 1972 година. Епизода со наслов „Шоуто мора да продолжи?“ од четвртата сезона на Групата Брејди се појавува мајката Керол (Флоренс Хендерсон) и нејзината ќерка Марсија (Морин Мекормик) глумат двајца бездомници додека ја пеат „Заедно (Каде и да одиме)“.
 • 1977 година. „Велигденското зајаче доаѓа во градот“ ја прикажува Халелуџа Џонс, кој е симпатичен скитник кој се спријателува со Сани и му предлага да ги продаде своите јајца во градот наречен Таун.
 • 1987 година. „Брате, можеш ли да резервираш пара“, од ситкомот, Кејт и Али, Али се заглавува на северниот крај на Менхетен и мора да се врати во Гринич Вилиџ без пари. Во еден момент, Али се прашува каде одат бездомниците во тоалет. Епизодата завршува со специјална почит на бездомниците.
 • 1991 година. „Библиотеката“ на ситкомот, Сајнфелд , се опкружува со поранешниот учител на Џорџ, г-дин Хејман, за кој дознава дека станал бездомник.
 • 2002 година. Објавена во март, епизодата на Сунѓерот Боб Панталоновски“ ,Можете ли да заштедите пара? “ е за привремената состојба на бездомништво и живеење со Сунѓерот Боб додека не си ја врати работата во Крусти Краб.
 • 2007 година. „Ноќ на живите бездомници“ имало епизода која се појавила на Саут Парк на Комеди Централ. Прв пат било емитувано на 18 април 2007 година.

Нефикција

[уреди | уреди извор]

Визуелни уметности

[уреди | уреди извор]
„Стар просјак“ од Луис Дивис, 1916 година

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 1. 1,0 1,1 Hanson-Easey, Scott; Every, Danielle; Tehan, Bridget; Richardson, John; Krackowizer, Antoinette (2016). „Climate change, housing and homelessness: Report on the homelessness and climate change forum (why are climate change and homelessness in the same category?)“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 14 April 2019. Посетено на 18 March 2019.
 2. „Glossary defining homelessness“. Посетено на 17 September 2014.
 3. Gabbard, W. Jay; et al., "Methodological Issues in Enumerating Homeless Individuals", Journal of Social Distress and the Homeless Vol. 16, No. 2 / May 2007 90–103
 4. „Services Research Outcomes Study, 1995-1996: [United States]“. ICPSR Data Holdings. 2000-05-17. Посетено на 2024-06-05.
 5. „United States Code, Title 42, Chapter 119, Subchapter I, § 11302“. Посетено на 17 September 2014.
 6. Alexander, Yonah; Brenner, Edgar H. (2001-01-01). Title 49, United States Code, Chapter 449 - Security Subchapter I - Requirements. Brill | Nijhoff. стр. 74–87. ISBN 978-90-04-48032-2.
 7. Conference of European Statisticians Framework on Waste Statistics. United Nations. 2022-03-16. ISBN 978-92-1-001115-0.
 8. Monte Leach. „A roof is not enough – a look at homelessness worldwide“. Share-International.org. Архивирано од изворникот на 7 December 2017. Посетено на 7 December 2017.
 9. „Global Homelessness Statistics“. HomelessWorlCup.org. Посетено на 7 December 2017.
 10. Young, Lloyd. "Homelessness around the world". The Boston Globe. 14 December 2011.
 11. "United Nations Demographic Yearbook review: National reporting of household characteristics, living arrangements, and homeless households: Implications for international recommendations", United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Statistics Division, Demographic, and Social Statistics Branch, 14 April 2004
 12. 12,0 12,1 "Article 25". Retrieved 17 September 2014.
 13. „ETHOS Typology on Homelessness and Housing Exclusion“. feantsa.org. Посетено на 10 August 2020.
 14. Brändle, Gaspar; García, Olga (2015-12-21). „Measuring housing exclusion using the ETHOS typology“. Housing, Care and Support. 18 (3/4): 113–124. doi:10.1108/hcs-04-2015-0006. ISSN 1460-8790.
 15. Florida, Richard (27 July 2017). „Why Jimmy Carter Believes Housing Is a Basic Human Right“. Bloomberg L.P.
 16. Recent Trends Among the Unsheltered in Three Los Angeles Neighborhoods: An Interim Report on the Los Angeles Longitudinal Enumeration and Demographic Survey (LA LEADS) Project (англиски). RAND Corporation. 2022. doi:10.7249/rra1890-1.
 17. Richards, Jessica; Kuhn, Randall (2023-03-01). „Unsheltered Homelessness and Health: A Literature Review“. AJPM Focus. 2 (1): 100043. doi:10.1016/j.focus.2022.100043. ISSN 2773-0654. PMC 10546518 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 37789936 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 18. Montgomery, Ann Elizabeth; Szymkowiak, Dorota; Marcus, Jessica; Howard, Paul; Culhane, Dennis P. (November 2016). „Homelessness, Unsheltered Status, and Risk Factors for Mortality: Findings From the 100 000 Homes Campaign“. Public Health Reports (англиски). 131 (6): 765–772. doi:10.1177/0033354916667501. ISSN 0033-3549. PMC 5230839. PMID 28123222.
 19. Parsell, Cameron; Tomaszewski, Wojtek; Phillips, Rhonda (June 2014). „Exiting Unsheltered Homelessness and Sustaining Housing: A Human Agency Perspective“. Social Service Review (англиски). 88 (2): 295–321. doi:10.1086/676318. ISSN 0037-7961.
 20. "Inside Straight Edge". Writer: David Shadrack Smith. Directors: Jim Gaffey and David Shadrack Smith. Inside. National Geographic Society. 9 April 2008. Retrieved 28 January 2011.
 21. Svitek, Patrick. „Evanston homeless find warm shelters“. Daily Northwestern. Архивирано од изворникот на 23 March 2011. Посетено на 14 February 2011.
 22. 22,0 22,1 Marjorie Keniston McIntosh (1998). Controlling Misbehavior in England, 1370–1600. Cambridge University Press. ISBN 978-0521894043.
 23. Convict Voyages (1): Overview, by Anthony Vaver, Early American Crime, 6 January 2009
 24. Depastino, Todd, Citizen Hobo: How a Century of Homelessness Shaped America, Chicago : University of Chicago Press, 2003. ISBN 0226143783. (Interview with Todd Depastino)
 25. „Riding the Rails“. PBS. Посетено на 17 September 2014.
 26. „New York City Rescue Mission website“. Посетено на 17 September 2014.
 27. „New York City Rescue Mission“. nycrescue.org. Архивирано од изворникот на 7 November 2011.
 28. Kennedy, David M. "What the New Deal Did." Political Science Quarterly, vol. 124, no. 2, [The Academy of Political Science, Wiley], 2009, pp. 251–268, http://www.jstor.org/stable/25655654.
 29. „FACS, "Homeless Children, Poverty, Faith and Community: Understanding and Reporting the Local Story", March 26, 2002, Akron, Ohio“. Архивирано од изворникот на 28 September 2007.
 30. „Homeless Youth“ (PDF). National Coalition for the Homeless. 2005. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-08-22. Посетено на 2024-06-07. (164 KB)
 31. „Homeless children at record high in US. Can the trend be reversed?“. The Christian Science Monitor. 13 December 2011. Посетено на 17 September 2014.
 32. 32,0 32,1 „State of the Homeless 2012“. 8 June 2012. Посетено на 17 September 2014.
 33. „600 homeless children in D.C., and no one seems to care“. The Washington Post. Архивирано од изворникот на 28 July 2013. Посетено на 17 September 2014.
 34. „Supreme Court to look at whether some laws on homeless encampments amount to cruel and unusual punishment“. CNN. January 12, 2024.
 35. 35,0 35,1 „Hunger and Homelessness Survey: A Status Report on Hunger and Homelessness in America's Cities: A 27-City Survey December 2009“ (PDF). United States Conference of Mayors. December 2009. Архивирано од изворникот (PDF) на 10 January 2010.
 36. United States Conference of Mayors, "A Status Report on Hunger and Homelessness in America's Cities: a 27-city survey", December 2001.
 37. United States Conference of Mayors, „US Conference of Mayors/Sodexho Hunger and Homelessness Survey: 2005“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 30 December 2008. (1.19 MB), December 2005, "Main Causes of Homelessness", pp. 63–64. „Survey Cities Say Lack of Federal Commitment to Hurricane Evacuees Will Strain Local Limited Resources“.„U.S. Conference of Mayors – Sodexho, Inc. Hunger and Homelessness Survey 2005“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 28 May 2008. Посетено на 26 October 2009. (62.3 KB) sodexhousa.com Архивирано на 12 ноември 2006 г.
 38. Vanneman, Reeve, "Main Causes of Homelessness" Архивирано на 22 август 2009 г., University of Maryland
 39. Cf. Levinson, Encyclopedia of Homelessness, article entry on "Causes of Homelessness: Overview" by Paul Koegel, pp. 50–58.
 40. Elder, James, "Helping homeless victims of forced evictions in Zimbabwe" Архивирано на 3 септември 2009 г., UNICEF, 20 June 2005
 41. Goodman, Peter S., "Foreclosures Force Ex-Homeowners to Turn to Shelters", The New York Times, 18 October 2009
 42. „Homes Not Handcuffs: The Criminalization of Homelessness in U.S. Cities“ (PDF). Nationalhomeless.org. July 2009. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-21. Посетено на 7 December 2017.
 43. Grimes, Paul (January 1997). „Assessing the Effect of Rent Control on Homelessness“. Journal of Urban Economics. 41: 23–37. doi:10.1006/juec.1996.1085.
 44. Qian, Franklin; McQuade, Tim; Diamond, Rebecca (2019). „The Effects of Rent Control Expansion on Tenants, Landlords, and Inequality: Evidence from San Francisco“. American Economic Review. 109 (9): 3365–3394. doi:10.1257/aer.20181289. ISSN 0002-8282.
 45. Coalition on Homelessness and Housing in Ohio (17 September 2006). Homelessness: The Causes and Facts Архивирано на 18 јуни 2006 г.. Retrieved 10 May 2006.
 46. Norms, Committee on the Science of Changing Behavioral Health Social; Board on Behavioral, Cognitive; Education, Division of Behavioral and Social Sciences and; National Academies of Sciences, Engineering (2016-08-03), „Understanding Stigma of Mental and Substance Use Disorders“, Ending Discrimination Against People with Mental and Substance Use Disorders: The Evidence for Stigma Change (англиски), National Academies Press (US), Посетено на 2023-10-21
 47. Haushofer, J.; Shapiro, J. (2016). „The Short-Term Impact of Unconditional Cash Transfers to the Poor: Experimental Evidence from Kenya“. The Quarterly Journal of Economics. 131 (4): 1973–2042. doi:10.1093/qje/qjw025. PMC 7575201 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 33087990 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 48. „Canada's National Housing Strategy“. Government of Canada: Ministry of Families, Children and Social Development. Посетено на 20 February 2023.
 49. „About Reaching Home: Canada's Homelessness Strategy“. Government of Canada. 31 March 2022. Посетено на 20 February 2023.
 50. Sleet, D. A.; Francescutti, L. H. (6 November 2021). „Homelessness and Public Health: A Focus on Strategies and Solutions“. International Journal of Environmental Research and Public Health. 18 (11660): 11660. doi:10.3390/ijerph182111660. PMC 8583397 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 34770173 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 51. Quirouette, M. (2016). „Managing Multiple Disadvantages: The Regulation of Complex Needs in Emergency Shelters for the Homeless“. Journal of Poverty. 20 (3): 316–339. doi:10.1080/10875549.2015.1094774.
 52. Buckner, John C. (1991). „Pathways into homelessness: An epidemiological analysis“. New Directions for Program Evaluation. 1991 (52): 17–30. doi:10.1002/ev.1591. ISSN 0164-7989.
 53. „Homeless and Runaway Youth“.
 54. Sundeen, Mark (7 March 2012). „Homeless by Choice: How to Live for Free in America“. The Atlantic. Посетено на 29 April 2022.
 55. Amster, Randall (2008). Lost in Space: The Criminalization, Globalization, and Urban Ecology of Homelessness. New York: LFB Scholarly. ISBN 978-1593322977. OCLC 221150739.
 56. Roark, Marc (28 February 2014). „Homelessness at the Cathedral“. Working Paper Series. SSRN 2402925.
 57. „Defensive architecture: keeping poverty unseen and deflecting our guilt“. The Guardian. 18 February 2015.
 58. Pendleton, Lloyd (14 November 2017), The Housing First approach to homelessness, Посетено на 7 December 2017
 59. Joy, Tara (22 September 2017). „Hostile Architecture: A Quiet War Against the Disadvantaged“. The Wesleyan Argus.
 60. Fazel, S; Khosla, V; Doll, H; Geddes, J (2008). „The Prevalence of Mental Disorders among the Homeless in Western Countries: Systematic Review and Meta-Regression Analysis“. PLOS Medicine. 5 (12): e225. doi:10.1371/journal.pmed.0050225. PMC 2592351. PMID 19053169.
 61. Shelton, Katherine; Taylor, Pamela; Bonner, Adrian; van den Bree, Marianne (2009). „Risk Factors for Homelessness: Evidence From a Population-Based Study“. Psychiatric Services. 60 (4): 465–472. doi:10.1176/ps.2009.60.4.465. PMID 19339321.
 62. Molnar, B; Shade, S; Kral, A; и др. (1998). „Suicidal behaviour and sexual/physical abuse among street youth“. Child Abuse and Neglect. 25: 137–148.
 63. For example:
 64. „Boston's Elderly Homeless Sicker Than Others, Research Finds“. ScienceDaily. Посетено на 17 September 2014.
 65. „Mortality among homeless shelter residents in New York City“. Am J Public Health. 89 (4): 529–534. April 1999. doi:10.2105/AJPH.89.4.529. PMC 1508869. PMID 10191796.
 66. „Homeless people die 30 years younger, study suggests“. BBC News. 21 December 2011. Посетено на 17 September 2014.
 67. McMichael, T; Montgomery, H; Costello, A (2012). „Health risks from climate change“. British Medical Journal. 344 (7849): 26–29. doi:10.1136/bmj.e1359. PMID 22431661. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 68. Ramin, B; Svoboda, T (2009). „Health of the Homeless and Climate Change“. Journal of Urban Health. 86 (4): 654–664. doi:10.1007/s11524-009-9354-7. PMC 2704276. PMID 19444615.
 69. National Law Center on Homelessness and Poverty, "Photo Identification Barriers Faced by Homeless Persons" Архивирано на 12 март 2012 г.
 70. Moore, Grace Elizabeth. „No Angels Here: The Closing of the Pine Street Inn Nurses Clinic, 1972–2003“ (PDF). Center for the Study of World Religions, Harvard Divinity School. Архивирано од изворникот (PDF) на 25 May 2011.
 71. Lewan, Todd, "Unprovoked Beatings of Homeless Soaring", Associated Press, 8 April 2007.
 72. Dichter, ME; Wagner, C; Borrero, S; Broyles, L; Montgomery, AE (2017). „Intimate partner violence, unhealthy alcohol use, and housing instability among women veterans in the Veterans Health Administration“. Psychological Services. 14 (2): 246–249. doi:10.1037/ser0000132. PMID 28481611.
 73. „Egypt's large homeless population suffering“. Al Monitor. 25 January 2015.
 74. 74,0 74,1 „A new approach to Egypt's street children“. UNICEF. Архивирано од изворникот на 4 June 2019. Посетено на 28 October 2021.
 75. „Study: 3 million children living on Egypt's streets – Egypt Independent“. 11 August 2011.
 76. „Egypt – Homeless World Cup“. Homeless World Cup.
 77. „Plan Egypt dot Net“. Street Children Program information, Plan Egypt. Архивирано од изворникот на 4 August 2021.
 78. Olufemi, Olusola. "Street homelessness in Johannesburg inner-city: a preliminary survey." Environment and Urbanization 10, no. 2 (1998): 223–234.
 79. Mji, Gubela. "Disability and homelessness: a personal journey from the margins to the centre and back." a south african agenda (2006): 350.
 80. Nussbaum, Martha C. "Introduction to comparative constitutionalism." Chi. J. Int'l L. 3 (2002): 429.
 81. Annacondia, F. (2014-11-13). „Amendments to the VAT systems of EU Member States on 1 January 2015“. International VAT Monitor. 25 (6). doi:10.59403/ffc5xp Проверете ја вредноста |doi= (help). ISSN 2352-9210. line feed character во |title= во положба 63 (help)
 82. 3 The Democratic Bodies of the Homeless World Cup. Penn State University Press. 2018-10-30. стр. 96–125.
 83. Nowicki, Mel (2023-04-27). Temporary is the new permanent: temporary accommodation policy and the rise of family homelessness. Policy Press. стр. 59–79. ISBN 978-1-4473-6185-5.
 84. „New Head Office Building - June 1960-January 1963 - View from Phillip Street side of excavation. Sydney Hospital in background - 20 October 1960“. 2023-03-24. Наводот journal бара |journal= (help)
 85. Shafik, Nargis; Mansour, Yasser; Kamel, Shaimaa; Morcos, Ruby (2021-07-06). „The Impact of the Cairo Streets Development Project on the Independent Mobility of Children: A Field Study on the Streets of Heliopolis, Egypt“. Infrastructures. 6 (7): 98. doi:10.3390/infrastructures6070098. ISSN 2412-3811.
 86. Hammond, Jenny. „Homelessness in China“. GB Times. Архивирано од изворникот на 30 September 2016. Посетено на 15 September 2016.
 87. „There Are One Million Children Living On The Streets In China, And They're Totally Alone“. Business Insider. Посетено на 15 September 2016.
 88. 88,0 88,1 „2019年农民工监测调查报告“. stats.gov.cn (кинески). National Bureau of Statistics. Посетено на 21 June 2020.
 89. He, Huili; Su, Zhihao; Zhao, Jianjun; Pang, Yihui; Wang, Zhihe (16 April 2020). „Homelessness and the Universal Family in China“. American Journal of Economics and Sociology. 79 (2): 453–474. doi:10.1111/ajes.12324. ISSN 1536-7150. Посетено на 21 June 2020.
 90. Pinghui, Zhuang (25 November 2017). „Beijing's migrant workers forced out in deadly fire's aftermath“. South China Morning Post. Посетено на 22 June 2020.
 91. Pinghui, Zhuang (3 October 2017). „Beijing's population set to fall as migrant workers forced out“. South China Morning Post. Посетено на 22 June 2020.
 92. 92,0 92,1 92,2 92,3 Goel, Geetika; Ghosh, Piyali; Ojha, Mohit Kumar; Shukla, Akanksha (2017). „Urban homeless shelters in India: Miseries untold and promises unmet“. Cities. 71: 88–96. doi:10.1016/j.cities.2017.07.006.
 93. 93,0 93,1 Zufferey, Carole, and Nilan Yu. "Faces of Homelessness in the Asia Pacific." Taylor & Francis, Routledge, 20 July 2017, www.taylorfrancis.com/books/e/9781315475257.
 94. Jha, Somesh. „1.77 million people live without shelter, albeit the number decline over a decade“. Business Standard. Посетено на 12 March 2016.
 95. Kelly, BrendanD (1 December 2016). „Mental health, mental illness, and human rights in India and elsewhere: What are we aiming for?“. Indian Journal of Psychiatry. 58 (6): S168–S174. doi:10.4103/0019-5545.196822. PMC 5282611. PMID 28216765.
 96. Nath, Ronita; Sword, Wendy; Georgiades, Kathy; Raina, Parminder; Shannon, Harry (2016). „The impact of drop-in centres on the health of street boys in New Delhi: An interpretive descriptive study“. Children and Youth Services Review. 68: 202–208. doi:10.1016/j.childyouth.2016.07.017.
 97. Mathur, Meena; Rathore, Prachi; Mathur, Monika (2009). „Incidence, type and intensity of abuse in street children in India“. Child Abuse & Neglect. 33 (12): 907–913. doi:10.1016/j.chiabu.2009.01.003. PMID 19897246.
 98. „Reality of New Delhi at Jaffa Mood“. Jaffamood.com. 4 February 2011. Архивирано од изворникот на 25 April 2012.
 99. „Homelessness statistics“. homlessworldcup.org.
 100. Levinson, David. Encyclopedia of homelessness. Vol. 1. Sage, 2004.
 101. Tipple, Graham, and Suzanne Speak. "Attitudes to and interventions in Homelessness: Insights from an International Study." In a paper delivered to International Conference Adequate and Affordable Housing for All, June, pp. 24-27. 2004.
 102. „Badan Pusat Statistik“. bps.go.id. Посетено на 1 October 2021.
 103. „مسئولیت کمپ‌های ماده 16 از بهزیستی گرفته خواهد شد- اخبار تهران - اخبار اجتماعی تسنیم | Tasnim“. خبرگزاری تسنیم | Tasnim (персиски). Посетено на 2023-07-11.
 104. „هزینه ۲۸ هزار تومانی نگهداری روزانه هر معتاد در مراکز ماده ۱۶“. tasnimnews.com (персиски). Посетено на 25 August 2023.
 105. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име auto1.
 106. معتادان متجاهر استان کرمان در کمپ ماده ۱۶ در ۵ رشته آموزش مهارتی می‌بینند tasnimnews.com
 107. „اجاره خانه اشتراکی در تهران افزایش یافت +جدول قیمتی“. اعتمادآنلاین. 11 July 2023.
 108. „سقفی مشترک برای چند خانواده“. شرق. 11 July 2023.
 109. Willem Van Vliet (1990). International Handbook of Housing Policies and Practices. Greenwood Press. стр. 529. ISBN 978-0313254277.
 110. „Manila's homeless set to move into more empty homes if official handover delayed“. Reuters. 28 March 2018.
 111. Overview of Housing Exclusion in Europe 2023 (PDF) (8th. изд.). Brussels: FEANSTA. 2023.
 112. „Global Homelessness Statistics“. Homeless World Cup.
 113. Bond, Kate (22 October 2014). „New cold war: the Geneva fallout bunkers doubling as homeless shelters“. The Guardian.
 114. „Homelessness Statistics September 2007 and Rough Sleeping – 10 Years on from the Target“. Department for Communities and Local Government. Архивирано од изворникот на 1 October 2007. Посетено на 28 December 2015.
 115. OECD Affordable Housing Database (2017). „HC3.1 Homeless Population“ (PDF).
 116. „Demand for SAAP assistance by homeless people 2003–04 (AIHW)“. Australian Institute of Health and Welfare. Архивирано од изворникот на 26 April 2010. Посетено на 7 December 2017.
 117. „Homelessness 'a national problem'. Radio NZ. 28 March 2016.
 118. „Homelessness in New Zealand“. New Zealand Parliament. 17 July 2014. Посетено на 4 September 2019.
 119. "In pictures: Japan's homeless", BBC News“. Посетено на 17 September 2014.
 120. Ezawa, Aya, "Japan's New Homeless", Journal of Social Distress and the Homeless, Springer Netherlands, Volume 11, Number 4, October 2002, pp. 279–291
 121. „Asia: The Big Issue Japan“. Архивирано од изворникот на 6 July 2010. Посетено на 17 September 2014.
 122. Tsai, Jack; Rosenheck, Robert A.; Culhane, Dennis; Artiga, Samantha (September 2013). „Medicaid expansion: Chronically homeless adults will need targeted enrollment and access to a broad range of services“. Health Affairs. 32 (9): 1552–1559. doi:10.1377/hlthaff.2013.0228. PMID 24019359.
 123. Moledina, Aliza; Magwood, Olivia; Agbata, Eric; Hung, Jui-Hsia; Saad, Ammar; Thavorn, Kednapa; Pottie, Kevin (2021). „A comprehensive review of prioritised interventions to improve the health and wellbeing of persons with lived experience of homelessness“. Campbell Systematic Reviews. 17 (2): e1154. doi:10.1002/cl2.1154. PMC 8356292 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 37131928 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 124. Moledina, Aliza; Magwood, Olivia; Agbata, Eric; Hung, Jui-Hsia; Saad, Ammar; Thavorn, Kednapa; Pottie, Kevin (2021). „A comprehensive review of prioritised interventions to improve the health and wellbeing of persons with lived experience of homelessness“. Campbell Systematic Reviews. 17 (2): e1154. doi:10.1002/cl2.1154. ISSN 1891-1803. PMC 8356292 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 37131928 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 125. „English“. HSandudvalg.dk. Посетено на 7 December 2017.
 126. Anker, J. (1 February 2008). „Organizing homeless people: Exploring the emergence of a user organization in Denmark“. Critical Social Policy. 28 (1): 27–50. doi:10.1177/0261018307085506.
 127. Tsai, J.; Rosenheck, R. A. (2015-01-01). „Risk Factors for Homelessness Among US Veterans“. Epidemiologic Reviews (англиски). 37 (1): 177–195. doi:10.1093/epirev/mxu004. ISSN 0193-936X. PMC 4521393. PMID 25595171.
 128. Health, VHA Office of Mental. „VA.gov | Veterans Affairs“. www.va.gov (англиски). Посетено на 2024-01-28.
 129. Преглед на Њујорк Тајмс
 130. Vennila Films Post-Production page on "We are not Faraway[мртва врска]
 131. The Glass Spider Tour Press Conferences (Stockholm). 
 132. Pegg, Nicholas (October 2016). The Complete David Bowie New Edition: Expanded and Updated. Titan Books.
 133. „MTV Video Music Awards 1987“. MTV. 11 September 1987. Архивирано од изворникот на 2012-06-23. Посетено на 28 October 2013.
 134. „A Walking Tour of... Kurt Cobain's Aberdeen“. The Aberdeen Museum of History. Архивирано од изворникот на 2009-02-11. Посетено на 2008-12-08. Whether Cobain ever slept under this bridge as he claimed is not certain, however, he did spend time beneath the south approach, as did many of the neighborhood kids.
 135. Flynt, Josiah (1907). Tramping with Tramps. New York City: The Century Company.