Безделништво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Idle Woman, нацртана од Даниел Ернандес Морило

Под безделништво или денгуба се подразбира време што не е поминато на задолжителни активности како работа, образование, деловно работење или домашни задачи. Оваа дефиниција не е строга заради тоа што неопходноста на одредена активноста се разликува од еден до друг човек. Во построга смисла, денгубата се поимува како залудно трошење на времето.[1]

Времето може да се помине на два главни вида безделништво:

  • Активно безделништво: активна рекреација, одмор, спорт (џогирање, спорт за забава место за натпревар). Овој вид на безделништво ретко води кон досада.
  • Пасивно безделништво: спиење, вид на одмор близок до спиење, „трошење време“. Овој вид на безделништво често води кон досада. Одредени морални кодови го осудуваат овој тип на безделништво додека други го слават.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „денгуба“ - Дигитален речник на македонскиот јазик