Бегова Чешма

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Бегова Чешма (турски: Шопот Адомнул) е локалитет кој се наоѓа во југозападниот дел на Македонија, на Баба планина, на патот од Битола до Хотел Молика, веднаш над селото Магарево. Тука се наоѓа и познатата истоимена чешма, каде истотака има и клупи за седење. Овој дел претставува туристичка атракција и привлекува голем број на туристи во летните месеци и посебно оние кои се искачуваат на Пелистер, како и љубителите на алпинизмот.

Во непосредна близина на локалитетот се наоѓа и Детското одморалиште Пелистер, хотелот Молика, Инфо Центарот, како и Мала и Голема Ливада. Од локалитетот, Битола е оддалечена само 10 километри.