Прејди на содржината

Бахчисарајската чешма

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прво објавување
Александар Пушкин во палатата Бахчисарај. Сликарство од Grigory Chernetsov

Фонтана на Бахчисарај (руски: «Бахчисарайский фонтан», Bakhchisaraiskiy fontan) е песна на Александар Пушкин, напишана во периодот од 1821 до 1823 година.

Пушкин започнал да ја пишува The Fountain of Bakhchisaray во пролетта 1821 година, откако ја посетил Фонтаната of Tears во палатата Кан (Khan Palace) во Бахчисарај во 1820 година. Најголемиот дел од песната била напишана во 1822 година. Во пролетта 1823 година, нацртот за влез бил завршен. Во текот на есента 1823 година, песната го добила своето конечно завршување и била подготвена за печатење. Првото издание на Фонтаната на Бахчисарај било објавено на 10 март 1824 година.

Песната инспирирала повеќе дела. Во 1899 година, композиторот Anton Arensky напишал кантата од петте дела, вклучувајќи арија на Zarema. Во 1909-1910 година, краток филм базиран на песната била создадена од Yakov Protazanovо. Во 1934 година, Boris Asafyev создал истоимен балет, исто така инспириран од работата на Пушкин, а Alexander Ilynsky компонирал опера (1911) базирана на песната. Операта Sarema на Alexander von Zemlinsky од 1897 година го добил своето име од ликот во песната и се базира на неа.

 

Понатамошно читање

[уреди | уреди извор]