Бауц-Морганова класификација

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бауц-Морганова класификација — систем на класификација на галактичките јата според нивната морфологија разработен во 1970 г. од Лора П. Бауц и Вилијам Вилсон Морган.[1] Ги дели јатата на три типа: I, II и III. Допуштени се и меѓутипови (I-II, II-III). Првочно постоел чевтрти тип, но истиот бил отфрлен пред конечното објавување на трудот.[2]

Класификација[уреди | уреди извор]

  • тип I — јато во кое главна улога има сјајна суперџиновска елиптична галаксија (тип cD); на пр. Ејбел 2029 и Ејбел 2199.
  • тип II — јато што содржи елиптични галаксии чија сјајност во однос на јатото е меѓу онаа на типот I и типот III. Ваков пример е Береникина Коса
  • тип III — јато без забележителни галаксии, како на пр. Девица. Се дели на тип IIIE и тип IIIS
    • тип IIIE — јато без поголем број на џиновски спирални галаксии
    • тип IIIS — јато со голем број џиновски спирални галаксии
  • Отфрлениот тип IV бил наменет за јата чии најсјајни галаксии се претежно од спирален вид.[2]

Примери[уреди | уреди извор]

Слика Пример Тип
Ејбел 2199 I
Ејбел S740 I-II
Береникина Коса II
Ејбел 1689 II-III
Девица III
IIIS
IIIE

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bautz, L. P.; Morgan, W. W. (декември 1970). „On the Classification of the Forms of Clusters of Galaxies“ (PDF). Astrophysical Journal. 162: L149. Bibcode:1970ApJ...162L.149B. doi:10.1086/180643. A&AA ID. AAA004.160.015. Посетено на 10 март 2012.
  2. 2,0 2,1 Bautz, Laura P.; Morgan, W. W. (септември 1970). „Preliminary Classification of Clusters of Galaxies“ (PDF). Bulletin of the American Astronomical Society. 2: 294. Bibcode:1970BAAS....2R.294B. A&AA ID. AAA004.160.006. Посетено на 10 март 2012.