Батенте гитара

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гитара Батенте

Гитарата батенте (италијански: chitarra battente) е важен жичен инструмент во италијанската популарна музика. Гитарата батенте е помала отколку класичната гитара, и во денешно време се свири вообичаено со четири или пет жици и се користи воглавно во Калабрија, со цел да ги придружува вокалите.