Батенова болест

Од Википедија — слободната енциклопедија
Батенова болест
СпецијалностЕндокринологија
Вообичаена појаваОд 5 до 10 годин.[1]
ПричинителиГенетска [1]
Честота3 во100,000 раѓања [1]

Батеновата болест (Batten disease) — фатална болест на нервниот систем која обично започнува во детството. Почетокот на симптомите е обично помеѓу 5 и 10 години. Честопати, тоа е автономно рецесивно. Тоа е најчестата форма на група на нарушувања наречена невронски цероидни липофусцинози (NCL).

Иако Батеновата болест обично се смета за малолетничка форма на NCL (или „тип 3“), некои лекари го користат терминот Батенова болест за да ги опишат сите форми на NCL. Историски, NCLs беа класифицирани според возраста на почетокот на болеста како инфантилна NCL (INCL), доцна инфантилна NCL (LINCL), малолетничка NCL (JNCL) или возрасни NCL (ANCL).[2] Најмалку 20 гени се идентификувани во асоцијација со Батеновата болест, но малолетникот NCL, најраспространетата форма на Батенова болест, е поврзана со мутации во генот CLN3.[3][4]

Првпат беше опишан во 1903 година.

Знаци и симптоми[уреди | уреди извор]

Раните знаци и симптоми на нарушување обично се појавуваат на возраст од 2-10 години, со постепено појавување на проблеми со видот или напади. Раните знаци можат да бидат суптилни промени во личноста и однесувањето, бавно учење или регресија, повторлив говор или ехолалија, несмасност или сопнување. Може да се појави забавување на растот на главата во инфантилна форма, слаба циркулација во долните екстремитети (нозе и стапала), намалена телесна маст и мускулна маса, искривување на ’рбетот, хипервентилација и / или магии за задржување на здивот, мелење на забите и запек.

Со текот на времето, погодените деца страдаат од ментално оштетување, се влошуваат напади и прогресивно губење на видот, говорот и моторните вештини. Батеновата болест е терминална болест; животниот век варира во зависност од видот или варијацијата.

Жените со малолетничка Батенова болест ги покажуваат првите симптоми една година подоцна од машките, но во просек умираат една година порано.[5]

Причина[уреди | уреди извор]

NCLs се семејство на болести кои се наследуваат соавтосомна рецесивност. Колективно се нарекува Батенова болест, NCLs се одговорни за повеќето детски невродегенеративни заболувања. Специфичниот тип на NCL се одликува со возраста на симптоматскиот почеток и вклучената генетска мутација. Во моментов, се верува дека мутациите во десет гени доведуваат до развој на БатеноваТА болест; „инциденцата е голема како една од 12.500 живородени деца“.[6]

БатеноваТА болест има автозомно рецесивен образец на наследство.

Болести на NCL[уреди | уреди извор]

 • Инфантилен невронски цероид (INCL): CLN1 кодира за белковината PPT1 која функционира како лизозомски ензим.[7]
 • Доцна инфантилна NCL (LINCL): CLN2 кодира за белковината TPP1 кој служи како лизозомски ензим. Животниот век е меѓу осум и дванаесет години.[8]
 • Малолетничка NCL (JNCL): CLN3 кодира за CLN3, лизозомски трансмембранска белковина.
 • Возрасни NCL: CLN4 нема познат поврзан белковина.
 • Финска варијанта на доцна инфантилна NCL (fLINCL): CLN5 коди за CLN5, растворлив лизозомска белковина.
 • Варијанта на доцната инфантилна NCL: CLN6 кодира за белковината CLN6, кој служи како трансмембранска белковина на ендоплазматскиот ретикулум.
 • Турска варијанта на доцна инфантилна NCL: CLN7 или MFSD8, кодира за MFSD8, која функционира како лизозомски трансмембранска белковина.
 • Северна епилепсија: CLN8 кодира за CLN8, трансмембранозен белковина на ендоплазматски ретикулум.
 • Доцната инфантилна NCL: CLN10 или CTSD кодира за CTSD, што е лизозомска белковина која има различни функции.
 • Инфантилна остеопетроза: CLCN7 кодира за CLCN7.

Малолетничка NCL: мутација на CLN3[уреди | уреди извор]

CLN3 генот се наоѓа на кратката рака на хромозомот 16 на генската позиција 12.1 (16p12.1), а мутациите во рамките на овој ген се најголема причина за малолетничка NCL. Поконкретно, 73% од случаите на Батеновата болест се должат на бришење на 1.02-kb во рамките на овој ген, CLN3, што предизвикува рамка, што произведува скратен ген-производ на мутанти со само 181 аминокиселини во должина, кога се споредува со генот за диви видови во должина од 438 аминокиселини. Нормално функционирање CLN3 кодира за хидрофобен трансмембранозен белковина кој главно е локализиран во лизозомот; сепак, 181 аминокиселински мутантен ген производ беше откриен првенствено локализиран во ендоплазматскиот ретикулум и Golgi апаратот. Прецизната функција на ген-производот CLN3 останува непозната.[6]

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Батеновата болест е ретка; погрешната дијагностика може да доведе до зголемени медицински трошоци, стрес во семејството и можност за употреба на неправилни форми на лекување, што може да ја влоши состојбата на пациентот. Како и да е, Батеновата болест може да се дијагностицира ако е правилно откриено. Оштетување на видот е најчестиот видлив симптом на болеста. Појавите кај децата се поприсутни од појавите кај адолесцентите или возрасните. деца или возрасни осомничени за Батеновата болест на почетокот треба да се види офталмолог или оптометрист. Се врши фундаузен преглед на очите што помага при откривање на абнормалности на оштетување на видот, како што е грануларност на епител на питален пигмент во централната макула. И покрај тоа што се гледа и во разни други болести, губење на окуларна клетки е предупредувачки знак на Батеновата болест. Ако оваа болест е сомнителна дијагноза, се спроведуваат различни тестови за да помогнат точно да се потврди дијагнозата, вклучувајќи:

 • Тестовите на крв или урина можат да помогнат во откривање на абнормалности што можат да укажат на Батеновата болест. На пример, покачено ниво на долихол во урината е пронајдено кај многу лица со NCL. Присуството на вакуолирани лимфоцити - бели крвни клетки кои содржат дупки или шуплини (забележани со микроскопска анализа на крвни тестови) - кога се комбинираат со други наоди што укажуваат на NCL, е сугестивно за малолетничката форма предизвикана од мутациите на CLN3.[9]
 • Земањето примероци од кожа или ткиво се врши со вадење на мало парче ткиво, кое потоа се испитува под микроскоп на електрони. Ова може да им овозможи на лекарите да детектираат типични наслаги на NCL. Овие наслаги се вообичаени во ткивата како што се кожата, мускулите, конјунктивата и ректумот.[9] Оваа дијагностичка техника е корисна, но другите инвазивни тестови се посигурни за дијагностицирање на Батеновата болест.
 • Електроенцефалограм (ЕЕГ) е техника што користи специјални сонди прикачени на скалпот на поединецот. Ги запишува електричните струи / сигнали, кои им овозможуваат на медицинските експерти да ја анализираат електричната активност на мозокот. ЕЕГ помага во набудување дали пациентот има напади.[9]
 • Се користат електрични студии на очите, бидејќи, како што споменавме, губењето на видот е најчестата одлика на Батеновата болест. Одговорите што се јавиле преку визуелно и електроретинограмите се ефективни тестови за откривање на разни состојби на очите кои се вообичаени во детските NCL.
 • Компјутерската томографија (КТ) или магнетната резонанца (МРИ) се тестови за дијагностичко снимање, кои им овозможуваат на лекарите подобро да го визуелизираат изгледот на мозокот. Тестот за сликање МРИ користи магнетни полиња и радио бранови за да помогне во создавање слики од мозокот. КТ-скенирањето користи рендгенски зраци и компјутери за да создаде детална слика за ткивата и структурите на мозокот. Двата тест за дијагностичко снимање можат да помогнат во откривањето на области на мозок што се распаѓаат или се атрофични кај лица со NCL.[9]
 • Мерењето на ензимската активност специфична за болеста Батнен може да помогне да се потврдат одредени дијагнози предизвикани од различни мутации. Зголемено ниво на палмитоил-белковина тиоестаза е вклучено во CLN1. Киселата протеаза е вклучена во CLN2. Катепсин Д е вклучен во CLN10.[9]
 • ДНК-анализа може да се користи за да се потврди дијагнозата на Батеновата болест. Кога мутацијата е позната, ДНК-анализа може да се користи и за откривање на непогодени носители на оваа состојба за генетско советување. Ако семејната мутација претходно не е идентификувана или ако вообичаените мутации не се присутни, неодамнешните молекуларни достигнувања овозможија да се следат сите познати гени на NCL, зголемувајќи ги шансите да се најде одговорна мутација(и).[9]

Третман[уреди | уреди извор]

Батеновата болест е терминална болест; ФДА ја одобри Бринура (церлипоназа алфа) како третман за специфична форма на Батеновата болест. Бринура е првиот одобрен од ФДА третман со кој се забавува губењето на способноста при одење (амбилација) кај симптоматски педијатриски пациенти на возраст од 3 години и постари со доцно инфантилна неврона цероидна липофусциноза тип 2 (CLN2), позната и како триппетидил пептидаза-1 (TPP1) недостаток.. Палијативниот третман е симптоматски и поддржувачки. Еден лек, антисенс олигонуклеотид, миласен [10], опишан во Englandујорк Journalурнал журнал [11], се верува дека е првиот „обичен“ третман за генетска болест. Именуван е по единствениот пациент што некогаш ќе го земе, Мила Маковец.

Историја[уреди | уреди извор]

Оваа болест е именувана по британскиот педијатар Фредерик Батен, кој прв го опиша во 1903 година.[12] Батеновата болест е најчестата форма на група на нарушувања наречена неврона цероидна липофусциноза (NCL). Иако болеста обично се смета за малолетничка форма на NCL, некои лекари го користат терминот Батеновата болест за да ги опишат сите форми на NCL.

Истражување[уреди | уреди извор]

Спомен-скулптура во Прогрес Французинот Беј Ист Парк, Пикиринг, Онтарио, Канада, посветена на децата кои ги загубија или ќе ги загубат своите животи од Батеновата болест.

Во јуни 1987 година, клиничкото испитување на фаза I започна на Медицинскиот колеџ Вај Корнел од Универзитетот Корнел за да проучи метод на генска терапија за третман на знаците и симптомите на ЛИНЦЛ. Експерименталниот лек работи со доставување на вектор за пренесување на гени наречен AAV2CUhCLN2 на мозокот. Иако судењето не е соодветно, рандомизирано или заслепено и немаше современа контролна група на плацебо / сам, проценката на примарната променлива на исходот укажува на забавување на прогресијата на LINCL кај третираните деца.[13]

Истражувачите веруваат дека невролошките дефицити вообичаени во JNCL може да бидат резултат на прекумерно активни рецептори на АМПА во малиот мозок. За да ја тестираат оваа хипотеза, истражувачите администрирале антагонистички лекови АМПА кај погодени глувци. Моторните вештини на погодените глувци покажаа значително подобрување по антагонистичкиот третман, што ја поддржа хипотезата дека невролошките дефицити во JNCL се резултат на прекумерно активни рецептори на AMPA. Ова истражување на крајот би можело да помогне да се ублажат невролошките дефицити на JNCL кај луѓето.[14]

Во ноември 2006 година, откако добија дозвола за FDA, неврохирургот Натан Селден, педијатарот Боб Штајнер и колегите од детската болница Доернбехер од Универзитетот за здравство и наука во Орегон започнаа клиничка студија во која прочистените нервни матични клетки се вбризгуваа во мозокот на Даниел Кернер, шест -годишно дете со болест Батен, кое изгуби можност да оди и да зборува. Овој пациент бил првиот од шестмината што добил инјекција на производ од матични клетки од StemCells Inc., компанија за биотехника Пало Алто. За овие се верува дека се првите пресадувања на фетални матични клетки во мозокот на човекот. До почетокот на декември, детето се опорави доволно добро за да се врати дома и беа пријавени некои знаци на враќање на говорот.[15][16] Сепак, главната цел на клиничките студии од фаза I беше да се испита безбедноста на пресадувањето. Севкупно, податоците од фаза I покажаа дека високи дози на човечки нервни матични клетки, испорачани со директна постапка за пресадување на повеќе места во мозокот, проследени со 12 месеци имуносупресија, се добро толерирани од страна на сите шест пациенти запишани на испитувањето. Медицинските, невролошките и невропсихолошките состојби на пациентите, по пресадувањето, се појавија во согласност со нормалниот тек на болеста. Даниел Кернер почина на 20.08.2009 година.

Во 2010 година, Чери и Jimим Флорес донираа 2 милиони американски долари, најголем подарок во историјата на истражување на оваа болест, а Фондацијата Бејонд Батен Дел придонесе 500,000 американски долари за формирање лаборатории за италијански истражувачи Др. Балабио, Сардиело и нивните колеги во Институтот за невролошки истражувања Јан и Дан Данкан од детската болница во Тексас. [14]

Во текот на 2011 година, започнаа првите контролирани клинички испитувања со Универзитетот во Рочестер за третман на Батеновата болест. [15] Судскиот процес вклучи 30 пациенти кои доживеаја знаци на болест со надеж дека ќе го забават нејзиниот напредок.

Во ноември 2013 година, Медицинскиот колеџ Вил од Универзитетот Корнел започна со регрутирање на учесници за студија за безбедност на вектор за трансфер на гени, [16] опишан како не-рандомизиран тест за безбедност и ефикасност. Како дел од испитувањето започна од Универзитетот во Рочестер во март 2014 година, Микофенолат мофетил се тестира за да се утврди нејзината ефикасност и безбедност со помош на вектор за трансфер на гени.

Во комплексни болести како што е Батеновата бокест, терапиите кои се однесуваат на повеќе аспекти на болеста во исто време имаат потенцијал за поголемо влијание од оние што се фокусираат на еден аспект. „Употребата на неколку стратегии за третман може да им понуди дополнителни придобивки на пациентите со невродегенеративно заболување, но придобивките од овој пристап мора внимателно да се мерат во однос на дополнителните негативни ефекти што може да ги донесат комбинираните третмани“, напишаа истражувачите. Медицинскиот тим исто така истакна дека „во текот на изминатите две децении, научници и клиничари во заедницата за заболувања од Батеновата болест работеа за да обезбедат постоење на алатки за да се овозможи напредок кон ефективни третмани со невидено темпо. „Неодамнешниот напредок во истражувањето на болестите во Батен нуди надеж дека наскоро ќе бидат достапни ефикасни и насочени терапии, велат истражувачите, истакнувајќи дека„ заедницата за истражување на Батеновата болест “станува модел за тоа како ефикасно, ефикасно истражување на ретки болести може да се постигне со заедничко работење.“

Еден лек, антисенс олигонуклеотид, се верува дека е првиот „обичен“ третман за генетска болест. Именуван е по пациентот за кого е дизајниран и единствената личност која некогаш ќе ја земе, Мила Маковец, која има Батенова болест CLN7. Повеќе за оваа приказна можете да најдете на мрежната страница на Фондацијата Мила за чудо.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Заболувања на лизозомско складирање

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 „Batten Disease Fact Sheet“. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Посетено на 9 November 2017.
 2. „Neuronal ceroid lipofuscinoses therapeutic strategies: past, present and future“. Biochimica et Biophysica Acta. 1762 (10): 945–53. October 2006. doi:10.1016/j.bbadis.2006.08.004. PMID 17049436.
 3. „Juvenile neuronal ceroid-lipofuscinosis (Batten disease): a brief review and update“. Current Molecular Medicine. 7 (6): 603–8. September 2007. doi:10.2174/156652407781695729. PMID 17896996.
 4. Cooper JD (June 2008). „Moving towards therapies for juvenile Batten disease?“. Experimental Neurology. 211 (2): 329–31. doi:10.1016/j.expneurol.2008.02.016. PMID 18400221.
 5. „Females experience a more severe disease course in Batten disease“. Journal of Inherited Metabolic Disease. 35 (3): 549–55. May 2012. doi:10.1007/s10545-011-9421-6. PMC 3320704. PMID 22167274.
 6. 6,0 6,1 Jill M. Weimer; Elizabeth Kriscenski-Perry; Yasser Elshatory; David A. Pearce (2002). „The Neuronal Ceroid Lipofuscinoses: Mutations in Different Proteins Result in Similar Disease“. NeuroMolecular Medicine. 1 (2): 111–124. doi:10.1385/nmm:1:2:111. PMID 12025857.
 7. Jalanko Anu, Braulke Thomas (2009). „Neuronal ceroid lipofuscinoses“. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Cell Research. 1793 (4): 697–709. doi:10.1016/j.bbamcr.2008.11.004. PMID 19084560.
 8. https://www.youtube.com/watch?v=tzkeEJzAGgE
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 „Noah's Hope - Causes and Symptoms of Batten Disease“. www.noahshope.com. Архивирано од изворникот на 2016-11-23. Посетено на 2016-11-22.
 10. https://www.wbur.org/commonhealth/2019/10/11/designer-genetic-drug-therapy-milasen
 11. Kim, Jinkuk; Hu, Chunguang; Moufawad El Achkar, Christelle; Black, Lauren E.; Douville, Julie; Larson, Austin; Pendergast, Mary K.; Goldkind, Sara F.; Lee, Eunjung A. (2019). „Patient-Customized Oligonucleotide Therapy for a Rare Genetic Disease“. New England Journal of Medicine. 381 (17): 1644–1652. doi:10.1056/NEJMoa1813279. PMID 31597037.CS1-одржување: display-автори (link)
 12. Batten FE (1902). „Cerebral degeneration with symmetrical changes in the maculae in two members of a family“. Transactions of the Ophthalmological Societies of the United Kingdom. 23: 386–90.
 13. „Treatment of late infantile neuronal ceroid lipofuscinosis by CNS administration of a serotype 2 adeno-associated virus expressing CLN2 cDNA“. Human Gene Therapy. 19 (5): 463–74. May 2008. CiteSeerX 10.1.1.553.872. doi:10.1089/hum.2008.022. PMID 18473686.
 14. Kovács, Attila D.; Pearce, David A. (2008-01-01). „Attenuation of AMPA receptor activity improves motor skills in a mouse model of juvenile Batten disease“. Experimental Neurology. The Role of α-synuclein in the Pathogenesis of Parkinson's Disease / Gene Therapy for Parkinson's. 209 (1): 288–291. doi:10.1016/j.expneurol.2007.09.012. PMC 4418195. PMID 17963751.
 15. http://www.technologyreview.com/read_article.aspx?id=17888&ch=biotechПредлошка:Full citation needed[мртва врска]
 16. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2015-10-24. Посетено на 2015-09-21.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори