Барје (езеро)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Барје
Барје -
Барје -
Вид вештачки
Главен дотек Ветерница
Главен истек Ветерница
Земји во сливот  Србија
Најг. должина од 7,1 до 7,5
Најг. ширина око 0,3
Површина 13
Најг. длабочина 25
Водна зафатнина 0,041

Езерото Барје е вештачко езеро во подножјето на планината Кукавица, во близина на селото Вучје, 30 километри низзводно од Лесковац[1] што резултира со изградба на насипна брана со висина 75, со глинено јадро во периодот помеѓу 1984 - 1989 година во клисурата на реката Ветерница, за водоснабдување, наводнување на Лесковац и неговата околина, како и за заштита од поплави.[2]

Максималниот волумен е 40.670.000 3, додека во услови на нормално забавување и корисен волумен на резервоарот за водоснабдување, волуменот е 26.000.000 3. Максималната длабочина на акумулација во нормални услови на забавување е 25. Просечната ширина на резервоарот е околу 300, а должината варира од 7,1 до 7,5 во зависност од полнењето.[2][3]

Природата околу езерото е зачувана, но бреговите се многу непристапни и има малку посетители. Порибено е со костур, платика, бабушка, штука, крап и толстолбик а населени во него, се и клен (кој е автохтон вид), белвица, бодорка, бандар и сончева риба . Има и завидна популација на речен рак.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „УСР Моравица: Језеро Барје“. Архивирано од изворникот на 2011-09-02. Посетено на 2022-01-29.
  2. 2,0 2,1 Хидротехника-Хидроенергетика: Барје 1984—1989, Посетено на 30. 1. 2013.
  3. Реке и језера Архивирано на 29 јануари 2022 г. gradleskovac.org

 

Литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]