Прејди на содржината

Барски змии

Од Википедија — слободната енциклопедија
Барски змии
Белоушка
(Natrix natrix)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Потколено: ’Рбетници
Класа: Влекачи
Ред: Лушпари
Подред: Змии
Семејство: Смокови
Потсемејство: Барски змии
Род: Барски змии
Laurenti, 1768

Барските змии (науч. Natrix) се род на змии од фамилијата на смоковите (Colubridae). Опфаќа 3-4 вида, понекогаш збирно наречени „водни змии“.

Видови: