Барденас Реалес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Барденас Реалес
Bárdenas Reales
Поглед кон пустината.
Површина420 км2
Име
Изворно имеBárdenas Reales
Географија
ЗемјаШпанија
Автономни заедници во ШпанијаНавара

Барденас Реалес (Bárdenas Reales) е полупустински природен регион, или неплоден предел, од околу 42.000 хектари во југоисточниот дел на Навара (Шпанија). Почвите се составени од глина, креда и песочник и се еродирани од вода и ветер создавајќи изненадувачки форми, кањони, висорамнини, табеларни структури и изолирани ридови, наречени кабезо. На Барденас Реалес му недостасуваат урбани области, растителноста е скудна и многу потоци што ја преминуваат територијата имаат сезонски поток, кој е сув во поголемиот дел од годината.

Барденас во Навара.

Локација[уреди | уреди извор]

Барденас е на југоисток од Навара, се граничи со Арагон. Сместен е во средина од вдлабнатината на долината на реката Ебро во подножјето на планините на Југо и регионот Сарагоса во Синко Вилас. Неговата површина е 41.845 хектари. Постојат само шеснаесет општини, од кои тринаесет се во Навара и три во провинцијата Сарагоса.

Барденас е поделен на неколку различни области кои главно вклучуваат две, Црна Бардена и Бела Бардена, но има и други помали области кои се специфични.

Бела Бардена[уреди | уреди извор]

Тоа е централното подрачје со повеќе пустина. Неговиот релјеф се одликува со рамнини и длабоки клисури низ кои течат реки. Оваа Бардена го должи своето име на присуството на бела сол што се протега над површината поради изобилството на гипс во почвата.

Белата Бардена се дели на две, Бела Долна и Бела Горна. Првата е најдепресивна, а втората се протега од Пискера и Егуарас до Каркастиљо.

Црна Бардена[уреди | уреди извор]

Црната Бардена се наоѓа во југоисточниот дел на територијата на границата на Автономната заедница на Арагон. Формирана е од висорамнини на различна надморска височина, и пресечена е од реки што течат на дното на карпите, овој дел од Барденас е покриен со растителност.

Централно плато[уреди | уреди извор]

Постои централно плато што лежи 100 метри над околната област каде што се одгледува пченка. Тоа е формирано од терцијарни и квартерни почви кои се подигнати од притисокот поврзан со создавањето на Пиринеите и планините во Централна Шпанија, што предизвикало колапс на сливот на реката Ебро, формирајќи внатрешно море затворено со каталонскиот крајбрежен систем. Положените седименти еродирале од еоценот наваму. Формирани се од чакал и песочник што останале на врвот, а ситен песок, глина и варовник се наоѓаат во долните падини. Глината останала во центарот, а варовникот и гипсот се формирале на рабовите. Чакалите, песочниците и глината се поврзани со алувијални наслаги. Мешавини од песочник и глина формирале два планински масиви меѓу центарот и периметарот. Пред десет милиони години, сливот се отворил кон Средоземното Море и се исцедил, оставајќи ја реката Ебро. Ефектот на преклопување на ерозијата е предизвикан од наизменичните меки и тврди материјали.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]