Барби (кукла)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Барби
Логото на Барби
Прво појавувањемарт 9, 1959; пред 64 години (1959-03-09)
СоздавачРут Хендлер
Информации
ПрекарБарби

Барби или барбика — најпродаваната кукла на светот. Првпат се појавила во 1959 година, како како производ на компанијата Мател, Инц. Американската стопанственичка Рут Хендлер се смета за творец на Барби, чиј дизајн бил бил испириран од германската кукла позната како Билд Лили. Барби е еден од најпродаваните производи во индустријата за играчки скоро 50 години. Често била предмет за исмејување, поради нејзиниот изглед и начинот на живот кој го протежирал нејѕиниот лик. Подоцна биле измислени анимирани филмови за неа.

Кога Барбара била дете таа повеќе би сакалa да си игра со кукли од хартија кукли, па нејзината мајка создала кукла Барби.За овие информации се мислеше дека е неточно како мајка Барбара беше оспорен од страна на некој што живее во близина на неа, дека таа има создадено многу слични кукли. Како што не постои доказ, Барби остана.

Рут Хендлер беше творецот на Барби. Нејзините родители биле полски еврејски имигранти. Нејзиниот сопруг, Елиот Хендлер беше основач на Мател во 1945 година, која е најголема компанија за играчки во светот. Таа првично сакаше да ја именува куклатa "Барбара", по нејзината ќерка, или "Баб" по прекарот на својата ќерка.Тие имиња сепак, се заштитени со авторски права.

Анимирани серии[уреди | уреди извор]

Анимирани филмови[уреди | уреди извор]

Филм Година Режисер
Barbie and the Rockers: Out of This World 1987 Bernard Deyriès
Barbie and the Sensations: Rockin' Back to Earth 1987 Bernard Deyriès
Barbie in the Nutcracker 2001 Овен Харли
Barbie as Rapunzel 2002 Овен Харли
Barbie of Swan Lake 2003 Овен Харли
Barbie as the Princess and the Pauper 2004 Вилијам Лау
Barbie: Fairytopia 2005 Валтер П. Мартишиус
Barbie and the Magic of Pegasus 2005 Грег Ричардсон
Barbie Fairytopia: Mermaidia 2006 Вилијам Лау, Валтер П. Мартишиус
The Barbie Diaries 2006 Ерик Фогел
Barbie in the 12 Dancing Princesses 2006 Грег Ричардсон
Barbie Fairytopia: Magic of the Rainbow 2007 Вилијам Лау
Barbie as the Island Princess 2007 Грег Ричардсон
Barbie: Mariposa 2008 Конрад Хелтен
Barbie & the Diamond Castle 2008 Џино Никел
Barbie in A Christmas Carol 2008 Вилијам Лау
Barbie Presents: Thumbelina 2009 Конрад Хелтен
Barbie and the Three Musketeers 2009 Вилијам Лау
Barbie in A Mermaid Tale 2010 Адам Л.Вуд
Barbie: A Fashion Fairytale 2010 Вилијам Лау
Barbie: A Fairy Secret 2011 Вилијам Лау
Barbie: Princess Charm School 2011 Езекиел Нортон
Barbie: A Perfect Christmas 2011 Марк Балдо
Barbie in A Mermaid Tale 2 2012 Вилијам Лау
Barbie: The Princess & the Popstar 2012 Езекиел Нортон
Barbie in the Pink Shoes 2013 Овен Харли
Barbie: Mariposa & the Fairy Princess 2013 Вилијам Лау
Barbie & Her Sisters in A Pony Tale 2013 Киран Кели
Barbie: The Pearl Princess 2014 Езекиел Нортон
Barbie and the Secret Door 2014 Карен Ј.Лојд
Barbie in Princess Power 2015 Езекиел Нортон
Barbie in Rock'n Royals 2015 Карен Ј.Лојд,Michael Goguen
Barbie & Her Sisters in The Great Puppy Adventure 2015 Ендрју Тан
Barbie: Spy Squad 2016 Кондрад Хелтен
Barbie: Star Light Adventure 2016 Ендрју Тан
Barbie & Her Sisters in A Puppy Chase 2016 Кондрад Хелтен
Barbie: Video Game Hero 2017 Кондрад Хелтен,Зек Нортон
Barbie: Dolphin Magic 2017 Кондрад Хелтен
Barbie: Princess Adventure 2020 Кондрад Хелтен
Barbie & Chelsea: The Lost Birthday 2021 Cassandra Mackay
Barbie: Big City, Big Dreams 2021 Scott Pleydell-Pearce
Barbie: Mermaid Power 2022 Ron Myrick
Barbie: Epic Road Trip 2022 Кондрад Хелтен
Barbie: Skipper and the Big Babysitting Adventure 2023
Barbie: Stacie to the Rescue 2024
Barbie: Passport to Adventure 2024

Играни филмови[уреди | уреди извор]

Филм Година Режисер
Barbie 2023 Грета Гервиг

Наводи[уреди | уреди извор]