Балцанова награда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Носителот на Награда Балзан за 2008 Џорџо Наполитано, Претседател на Италија

Балцанова награда — доделена годишно од Меѓународната фондација Балцан на луѓе или организации кои имаат исклчителни достигнувања во областа на општествените и природните науки и културата, како и за исклучителни напори за мир меѓу луѓето.

Секоја година се избираат полиња прифатливи за награда за наредната година и се одредува висината на истата. Од 2001 година, паричната награда изнесува 1 милион швајцарски франци, под услов половина од истите да се искористат за проекти во кои се вклучени млади истражувачи.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]