Прејди на содржината

Балтички Пат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Балтички Пат
Дел од Распеана револуција и Револуции од 1989 година
Балтичкиот пат: Човечки синџир што ги поврзува трите балтички престолнини - Талин, Рига и Вилнус.
Датум23 август 1989; пред 34 години (1989-08-23)
МестоЕстонија, Латвија и Литванија (три земји окупирани од Советскиот Сојуз)
Друг називБалтички синџир на слободата
Причинител50-годишнина од Пакт Рибентроп-Молотов
Учеснициоколу 2 милиони луѓе
ИсходНезависноста на трите земји била повратена до август 1991 година

Балтички Пат (литвански: Baltijos kelias; латвиски: Baltijas ceļš; естонски: Balti kett) или Балтички синџир (исто така „Синџир на слободата“ [1]) — мирна политичка демонстрација што се случила на 23 август 1989 година. Приближно два милиони луѓе ги здружиле рацете за да формираат човечки синџир кој опфаќал 690 километри низ трите балтички држави: Естонија, Летонија и Литванија, кои во тоа време биле окупирани и анектирани од СССР. Централната влада во Москва ги сметала трите балтички земји за конститутивни републики на Советскиот Сојуз.

Демонстрациите потекнуваат од протестите на „Денот на црната лента“ одржани во западните градови во 1980-тите. Ја одбележала 50-годишнината од пактот Молотов-Рибентроп, во кој Полска, Финска, Естонија, Летонија, Литванија и Романија биле (како „сфери на влијание“) поделени меѓу Советскиот Сојуз и Нацистичка Германија. Советско-нацистичкиот пакт довел до избувнување на Втората светска војна во септември 1939 година и советска инвазија и окупација на балтичките земји во јуни 1940 година.

Настанот во 1989 година бил организиран од балтичките движења за независност: Рахварине од Естонија, Таутас фронте од Латвија и Сејудис од Литванија, за да го привлече глобалното внимание преку демонстрирање на популарната желба за независност и покажување солидарност меѓу трите нации. Опишан е како ефикасна кампања за публицитет и емотивно волшебна и визуелно зачудувачки сцена.[2] [3]

Настанот им дал можност на балтичките активисти да го објават советското владеење и да го позиционираат прашањето за независноста на Балтикот не само како политичко, туку и како морално прашање. Советските власти одговориле на настанот со интензивна реторика,[2] но не успеале да преземат никакви конструктивни дејствија што би можеле да го премостат растечкиот јаз помеѓу балтичките републики и остатокот од Советскиот Сојуз. Седум месеци по протестот, Литванија станала првата советска република која прогласила независност.

Пактот Молотов-Рибентроп од 23 август 1939 година ги поделил „балтичките држави (Финска, Естонија, Латвија, Литванија) “ на германска и советска „сфера на влијание“ (германска копија)
Постер кој го осудува пактот Молотов-Рибентроп

По револуциите од 1989 година, 23 август станал официјален ден за сеќавање и во балтичките земји, во Европската Унија и во други земји, познат како Ден на црната лента или како Европски ден на сеќавање на жртвите на сталинизмот и нацизмот.

Позадина

[уреди | уреди извор]

Балтички став

[уреди | уреди извор]

Советскиот Сојуз го негирал постоењето на тајните протоколи на пактот Молотов-Рибентроп, иако тие биле нашироко објавени од западните научници откако се појавиле на површина за време на Нирнбершкиот процес.[4] Советската пропаганда, исто така, тврдела дека нема окупација и дека сите три балтички држави доброволно се приклучиле на Унијата - народните парламенти ја изразиле волјата на народот кога поднеле петиција до Врховниот совет на Советскиот Сојуз да бидат примени во сојузот.[5] Балтичките држави тврделе дека биле насилно и незаконски инкорпорирани во Советскиот Сојуз. Популарното мислење било дека тајните протоколи докажуваат дека окупацијата е нелегална. [6]

Таквото толкување на Пактот имало големи импликации во јавната политика на Балтикот. Доколку балтичките дипломати би можеле да ги поврзат Пактот и окупацијата, тие би можеле да тврдат дека советското владеење во републиките немало правна основа и затоа сите советски закони биле ништовни и неважечки од 1940 година [7] Таквата позиција автоматски би ја прекинала дебатата за реформирање на суверенитетот на Балтикот или за воспоставување автономија во рамките на Советскиот Сојуз - државите никогаш де јуре не и припаѓале на унијата на прво место. [8] Ова би ја отворило можноста за враќање на правниот континуитет на независните држави што постоеле во меѓувоениот период. Тврдењето дека сите советски закони немаат правна моќ на Балтикот, исто така, би ја анулирало потребата да се следи Уставот на Советскиот Сојуз и другите формални процедури за отцепување. [6]

Во пресрет на 50-годишнината од пактот Молотов-Рибентроп, тензиите се зголемувале меѓу Балтикот и Москва. Литванецот Ромуалдас Озолас иницирал собирање на 2 милиони потписи со барање за повлекување на Црвената армија од Литванија. [8] Комунистичката партија на Литванија ја разгледувала можноста за одвојување од Комунистичката партија на Советскиот Сојуз.[9] На 8 август 1989 година, Естонците се обидиле да ги изменат изборните закони за да ги ограничат гласачките права на новите имигранти (најчесто руски работници).[10] Ова предизвикало масовни штрајкови и протести на руските работници. Москва добила можност да ги претстави настаните како „меѓуетнички конфликт[11] – тогаш може да се позиционира како „миротворец“ кој го враќа редот во проблематичната република. [6]

Зголемените тензии во пресрет на протестот поттикнале надежи дека Москва ќе реагира со најава за конструктивни реформи за решавање на барањата на балтичките луѓе. [8] Во исто време се зголемиле стравувањата од насилни мерки. Ерих Хонекер од Источна Германија и Николае Чаушеску од Романија му понудиле на Советскиот Сојуз воена помош во случај да одлучи да употреби сила и да ги прекине демонстрациите.[12]

Советски одговор

[уреди | уреди извор]

На 15 август 1989 година, како одговор на штрајковите на работниците во Естонија, Правда, официјалниот дневен весник на Советскиот Сојуз, објавил остри критики за „хистеријата“ поттикната од „екстремистичките елементи“ кои следат себични „тесни националистички позиции“ против поголема корист од целиот Советски Сојуз.[10] На 17 август, Централниот комитет на Комунистичката партија на Советскиот Сојуз објавил проект за нова политика во однос на синдикалните републики во Правда. Сепак, овој проект понудил неколку нови идеи: го зачувал лидерството на Москва не само во надворешната политика и одбраната, туку и во економијата, науката и културата. [8] Проектот направил неколку претпазливи отстапки: тој им предложил на републиките право да ги оспоруваат националните закони на суд (во тоа време сите три балтички држави ги измениле своите устави давајќи им на нивните Врховни совети право на вето на националните закони) [13] и правото да ги промовираат своите национални јазици на ниво на официјалниот државен јазик (истовремено проектот ја нагласил водечката улога на рускиот јазик). [8] Проектот, исто така, вклучувал закон за забрана на „националистичките и шовинистичките организации“, кои може да се користат за прогон на групите за независност на Балтикот,[13] и предлог за замена на Договорот за создавање на СССР од 1922 година со нов обединувачки договор, кој би бил дел од советскиот устав. [8]

На 18 август Правда објавила опширно интервју со Александар Николаевич Јаковлев,[14] претседател на 26-члена комисија формирана од Конгресот на народните пратеници за да го истражи пактот Молотов-Рибентроп и неговите тајни протоколи.[4] За време на интервјуто, Јаковлев признал дека тајните протоколи се вистински. Тој ги осудил протоколите, но тврдел дека тие немаат никакво влијание врз инкорпорацијата на балтичките држави.[15] Така Москва ја сменила својата долгогодишна позиција дека тајните протоколи не постојат или се фалсификат, но не признала дека настаните од 1940 година претставуваат окупација. Очигледно не било доволно за да се задоволат Балтикот и на 22 август комисијата на Врховниот совет на Литванската ССР објавила дека окупацијата во 1940 година била директен резултат на пактот Молотов-Рибентроп и затоа е незаконски. [6] Тоа било првпат официјално советско тело да ја оспори легитимноста на советската власт.[16][17]

Подготовка

[уреди | уреди извор]

Во светлината на Гласност и Перестројка, уличните демонстрации се повеќе растеле во популарност и поддршка. На 23 август 1986 година, Денот на црната лента, се одржале демонстрации во 21 западен град, вклучувајќи ги Њујорк, Отава, Лондон, Стокхолм, Сиетл, Лос Анџелес, Перт и Вашингтон, за да се привлече светското внимание на кршењето на човековите права од страна на Советскиот Сојуз. Во 1987 година, протестите за Денот на црната лента биле одржани во 36 градови, вклучувајќи го и Вилнус, Литванија. Протести против пактот Молотов Рибентроп биле одржани и во Талин и Рига во 1987 година. Во 1988 година, за прв пат, ваквите протести биле санкционирани од советските власти и не завршиле со апсења.[7] Активистите планирале особено голем протест за 50-годишнината од пактот Молотов-Рибентроп во 1989 година. Не е јасно кога и од кого била изнесена идејата за човечки синџир. Изгледа дека идејата била предложена за време на трилатералниот состанок во Перну на 15 јули. [3] Официјален договор помеѓу балтичките активисти бил потпишан во Цесис на 12 август. [8] Властите на локалната Комунистичка партија го одобриле протестот.[18] Во исто време неколку различни петиции, со кои се осудува советската окупација, собрале стотици илјади потписи.[19]

Организаторите го мапирале синџирот, назначувајќи специфични локации за одредени градови и населени места за да се осигураат дека синџирот ќе биде непрекинат. Биле обезбедени бесплатни автобуски возења за оние кои немаат друг превоз.[20] Подготовките се прошириле низ целата земја, давајќи енергија на претходно неинволвираната рурална популација.[20] Некои работодавци не им дозволувале на работниците да земат слободен ден од работа (23 август паднал во среда), додека други ги спонзорирале возењето со автобус.[20] На денот на настанот, специјални радио преноси помогнале да се координираат напорите.[18] Естонија прогласила државен празник.[21]

Балтичките движења за независност објавиле заедничка декларација до светската и европската заедница во име на протестот. Декларацијата го осудила пактот Молотов-Рибентроп, нарекувајќи го криминален чин и објавувајќи дека декларација е „неважечки од моментот на потпишување“.[22] Во декларацијата се вели дека прашањето за Балтикот е „проблем на неотуѓиви човекови права“ и се обвинува европската заедница за „двојни стандарди“ и замижување пред „последните колонии од ерата Хитлер-Сталин“.[22] Правда на денот на протестот објавил едиторијал со наслов „Само фактите“. Тоа било збирка цитати од активисти за независност, наменети да ја покажат неприфатливата антисоветска природа на нивната работа. [6]

Демонстрација на Балтички Пат во Шјаулијаи, Литванија. Симболичните ковчези украсени со национални знамиња на трите балтички земји и ставени под знамињата на Нацистичка Германија и Советскиот Сојуз.

Синџирот ги поврзувал трите балтички престолнини - Вилнус, Рига и Талин. Се движел од Вилнус по автопатот А2 преку Ширвинтос и Укмерге до Паневежис, потоа по Виа Балтика преку Пасвалис до Бауска во Латвија и преку Јекава и Ќекава до Рига ( автопат Бауска, улица Зипниеккална, улица Мукусалас, улица Кабасириџ, Камен б'рџ. улица) а потоа по патот А2, преку Вангажи, Сигулда, Лигатне, Мурниеки и Драбеши, до Цесис, оттаму, преку Лоде, до Валмиера и потоа преку Јечи, Лиздени, Ренчени, Олери, Ружиена и Кони до естонскиот град Каркси-Нуја и од таму преку Вилјанди, Тури и Рапла до Талин.[23][24] Демонстрантите мирно ги поврзале рацете 15 минути во 19:00 часот по локално време (16:00 GMT).[5] Подоцна се одржале голем број локални собири и протести. Во Вилнус, околу 5.000 луѓе се собрале на Плоштадот на катедралата, држејќи свеќи и пеејќи национални песни, меѓу кои и Tautiška giesmė.[25] На друго место, свештениците држеле миси или биеле црковни ѕвона. Лидерите на Естонскиот и Летонскиот народен фронт се собрале на границата меѓу нивните две републики на симболична погребна церемонија, во која бил запален џиновски црн крст.[21] Демонстрантите држеле свеќи и предвоени национални знамиња украсени со црни ленти во спомен на жртвите на советскиот терор: Шумските Браќа, депортирани во Сибир, политички затвореници и други „непријатели на народот“.[17][25]

На плоштадот Пушкин во Москва, биле ангажирани редови на специјална полиција за немири кога неколку стотици луѓе се обиделе да организираат демонстрации за сочувство. ТАСС соопштила дека 75 биле приведени поради нарушување на мирот, ситни вандалски активности и други прекршоци.[25] Околу 13.000 демонстрирале во Молдавската Советска Социјалистичка Република која исто така била засегната од тајниот протокол.[26] Демонстрации одржале балтички емигранти и германските симпатизери пред советската амбасада во Бон, тогашна Западна Германија.

Мерка [27] Естонија Латвија Литванија
Вкупно население (1989) 1,6 милиони 2,7 милиони 3,7 милиони
Домородно население (1959) 75% 62% 79%
Домородно население (1989) 61% 52% 80%

Повеќето проценки за бројот на учесници варираат помеѓу еден и два милиони. Ројтерс следниот ден објавил дека околу 700.000 Естонци и 1.000.000 Литванци се приклучиле на протестите.[26] Летонскиот народен фронт проценил дека присуствувале 400.000.[28] Пред настанот, организаторите очекувале присуство од 1.500.000 од околу 8.000.000 жители на трите држави.[25] Ваквите очекувања предвидувале 25-30% излезност кај домородното население.[20] Според официјалните советски бројки, обезбедени од ТАСС, имало 300.000 учесници во Естонија и речиси 500.000 во Литванија.[25] За да се направи синџирот физички возможен, било потребно присуство од приближно 200.000 луѓе во секоја држава.[5] Видео снимките направени од авиони и хеликоптери покажуваат речиси континуирана низа луѓе низ селата[16].

Последици

[уреди | уреди извор]

 

"Работите отидоа далеку. Постои сериозна закана за судбината на балтичките народи. Луѓето треба да ја знаат бездната во која ги туркаат нивните националистички лидери. Доколку ги постигнат своите цели, можните последици би можеле да бидат катастрофални за овие народи. Може да се постави прашање за самото нивно постоење."

Декларација на Централниот комитет за ситуацијата во советските балтички републики, 26 август[29]

На 26 август 1989 година, била прочитана изјава од Централниот комитет на Комунистичката партија за време на воведните 19 минути на „Времја“, главната вечерна програма за вести на советската телевизија.[30] Тоа било строго формулирано предупредување за растечките „националистички, екстремистички групи“ кои пропагирале „антисоцијалистички и антисоветски“ агенди.[31] Во соопштението се тврдело дека овие групи ги дискриминирале етничките малцинства и ги тероризирале оние што сè уште се лојални на советските идеали.[31] Локалните власти биле отворено критикувани поради неуспехот да ги спречат овие активисти. [6] Балтичкиот Пат бил означен како „националистичка хистерија“. Според соопштението, ваквиот развој на настаните би довел до „амбис“ и „катастрофални“ последици.[19] Работниците и селаните биле повикани да ја спасат ситуацијата и да ги бранат советските идеали. [6] Севкупно, имало мешани пораки: иако индиректно се заканувало со употреба на сила, таа, исто така, дала надеж дека конфликтот може да се реши преку дипломатски средства. Се толкувало дека Централниот комитет сè уште не одлучил по кој пат да оди и ги оставил отворени двете можности. [8] Повикот до просоветските маси илустрирал дека Москва верува дека сè уште има значителна публика на Балтикот. [6] Острите критики на Балтичките комунистички партии се толкувало како сигнал дека Москва ќе се обиде да го замени нивното раководство. [8] Меѓутоа, речиси веднаш по емитувањето, тонот во Москва почнал да омекнува [8] и советските власти не успеале да се надоврзат на ниту една од нивните закани. [6] На крајот, според историчарот Алфред Ерих Сен, објавата станала извор на срам. [6]

Претседателот на Соединетите Американски Држави Џорџ Х.В. Буш [32] и канцеларот на Западна Германија Хелмут Кол побарале мирни реформи и го критикувале пактот Молотов-Рибентроп. [8] На 31 август, балтичките активисти издале заедничка декларација до Хавиер Перес де Куелар, генерален секретар на Обединетите нации. [8] Тие тврделе дека се под закана од агресија и побарале да се испрати меѓународна комисија за следење на ситуацијата. На 19-20 септември, Централниот комитет на Комунистичката партија се состанала за да разговара за прашањето за националноста - нешто што Михаил Горбачов го одложувал од почетокот [6] 1988 година. централизираниот Советски Сојуз и доминантната улога на рускиот јазик. [8] Ветувале одредено зголемување на автономијата, но било контрадикторно и не успеало да ги реши основните причини за конфликтот.[33]

Евалуација

[уреди | уреди извор]
Споменик на Балтичкиот Пат во Вилнус
Комеморативна монета Литас посветена на Балтичкиот пат

Човечкиот синџир помогнал да се објави балтичката кауза низ светот и ја симболизира солидарноста меѓу балтичките народи.[34] Позитивната слика за ненасилната Распеана револуција се раширила меѓу западните медиуми.[35] Активистите, вклучувајќи го и Витаутас Ландсбергис, ја искористиле зголемената изложеност за да ја позиционираат дебатата за независноста на Балтикот како морално, а не само политичко прашање: враќањето на независноста би било враќање на историската правда и ликвидација на сталинизмот.[36] [6] Тоа претставувало емотивен настан, зајакнувајќи ја определбата да се бара независност. Протестот истакнал дека движењата за независност, основани само една година пред тоа, станале понаметливи и радикални: тие се префрлиле од барање поголема слобода од Москва кон целосна независност.[16]

Во декември 1989 година, Конгресот на народните пратеници го прифатил и Михаил Горбачов го потпишал извештајот на комисијата на Јаковлев со кој се осудуваат тајните протоколи од пактот Молотов-Рибентроп. [6] Во февруари 1990 година, првите слободни демократски избори за Врховните совети се одржале во сите три балтички држави и кандидатите за независност освоиле мнозинство. На 11 март 1990 година, во рок од седум месеци од Балтичкиот Пат, Литванија станала првата советска држава што прогласила независност. Независноста на сите три балтички држави била признаена од повеќето западни земји до крајот на 1991 година.

Овој протест бил еден од најраните и најдолгите нераскинати човечки синџири во историјата. Слични човечки синџири подоцна биле организирани во многу источноевропски земји и региони на СССР и, од неодамна, во Тајван ( 228 Рали за рака ) и Каталонија ( Каталонски начин ). На 30-годишнината од Балтичкиот пат, 48 киометарски човечки синџир наречен „Патот во Хонгконг“ бил формиран за време на протестите во Хонгконг 2019–2020.[37] Документите кои го запишуваат Балтичкиот пат биле додадени во Регистарот за сеќавање на светот на УНЕСКО во 2009 година како признание за нивната вредност во документирањето на историјата.[38][39]

 1. Wolchik, Sharon L.; Jane Leftwich Curry (2007). Central and East European Politics: From Communism to Democracy. Rowman & Littlefield. стр. 238. ISBN 978-0-7425-4068-2.
 2. 2,0 2,1 Dreifelds, Juris (1996). Latvia in Transition. Cambridge University Press. стр. 34–35. ISBN 0-521-55537-X.
 3. 3,0 3,1 Anušauskas 2005.
 4. 4,0 4,1 United Press International (12 August 1989). „Baltic Deal / Soviets Publish Secret Hitler Pact“. The San Francisco Chronicle.
 5. 5,0 5,1 5,2 Conradi, Peter (18 August 1989). „Hundreds of Thousands to Demonstrate in Soviet Baltics“. Reuters News.
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 Senn 1995.
 7. 7,0 7,1 Dejevsky, Mary (23 August 1989). „Baltic Groups Plan Mass Protest; Latvia, Lithuania and Estonia's Struggle for Independence“. The Times.
 8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 Laurinavičius & Sirutavičius 2008.
 9. Conradi, Peter (16 August 1989). „Lithuania's Communist Party Considers Split from Moscow“. Reuters.
 10. 10,0 10,1 Fisher, Matthew (16 August 1989). „Moscow Condemns 'Hysteria' in Baltics“. The Globe and Mail.
 11. Blitz, James (16 August 1989). „Moscow Voices Growing Concern Over Ethnic Conflict“. Financial Times. стр. 2.
 12. Ashbourne, Alexandra (1999). Lithuania: The Rebirth of a Nation, 1991–1994. Lexington Books. стр. 24. ISBN 0-7391-0027-0.
 13. 13,0 13,1 „Soviet party leaders accept Baltic demand“. Houston Chronicle. Associated Press. 17 August 1989.
 14. Vardys, Vytas Stanley; Judith B. Sedaitis (1997). Lithuania: The Rebel Nation. Westview Series on the Post-Soviet Republics. Westview Press. стр. 150–151. ISBN 0-8133-1839-4.
 15. Remnick, David (19 August 1989). „Kremlin Acknowledges Secret Pact on Baltics; Soviets Deny Republics Annexed Illegally“. The Washington Post.
 16. 16,0 16,1 16,2 Fein, Esther B. (24 August 1989). „Baltic Citizens Link Hands to Demand Independence“. The New York Times.
 17. 17,0 17,1 Dobbs, Michael (24 August 1989). „Huge Protest 50 Years After Soviet Seizure“. The San Francisco Chronicle.
 18. 18,0 18,1 Dobbs, Michael (24 August 1989). „Baltic States Link in Protest 'So Our Children Can Be Free'; 'Chain' Participants Decry Soviet Takeover“. The Washington Post.
 19. 19,0 19,1 Imse, Ann (27 August 1989). „Baltic Residents Make Bold New Push For Independence“. Associated Press.[мртва врска]
 20. 20,0 20,1 20,2 20,3 Alanen 2004
 21. 21,0 21,1 Lodge, Robin (23 August 1989). „More than Two Million Join Human Chain in Soviet Baltics“. Reuters News.
 22. 22,0 22,1 „The Baltic Way“ (PDF). Estonian, Latvian and Lithuanian National Commissions for UNESCO. 17 August 1989. Архивирано од изворникот (PDF) на 23 July 2011. Посетено на 20 August 2009.
 23. "Tautas frontes muzeja ekspozīcijas "Atmoda – LTF - Neatkarība" mākslinieciskā risinājuma realizācija" [“People's Front Museum expositions "Awakening - LTF - Independence" realization of an artistic solution”]. www.ltfmuz.lv. Архивирано од изворникот на 2013-12-26. Посетено на 2013-07-10.
 24. „The Baltic Way“. Архивирано од изворникот на 25 July 2013. Посетено на 10 July 2013.
 25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 Imse, Ann (23 August 1989). „Baltic Residents Form Human Chain in Defiance of Soviet Rule“. Associated Press.
 26. 26,0 26,1 Lodge, Robin (23 August 1989). „Human Chain Spanning: Soviet Baltics Shows Nationalist Feeling“. Reuters News.
 27. Dobbs, Michael (27 August 1989). „Independence Fever Sets Up Confrontation“. The Washington Post.
 28. „Pravda chides Baltic activists“. Tulsa World. Associated Press. 24 August 1989.
 29. Misiunas, Romuald J.; Rein Taagepera (1993). The Baltic States: Years of Dependence 1940–1990 (expanded. изд.). University of California Press. стр. 328. ISBN 0-520-08228-1.
 30. Fein, Esther B. (27 August 1989). „Moscow Condemns nationalist 'Virus' in 3 Baltic Lands“. The New York Times.
 31. 31,0 31,1 Remnick, David (27 August 1989). „Kremlin Condemns Baltic Nationalists; Soviets Warn Separatism Risks 'Disaster'“. The Washington Post.
 32. Hines, Cragg (29 August 1989). „Bush Urges Restraint in Baltics Dealings“. Houston Chronicle.
 33. Winfrey, Paul (25 September 1989). „Flaws in Soviet Plan to End Strife: Moscow's Attempt to Cope with Nationalist Turmoil“. Financial Times.
 34. Taagepera, Rein (1993). Estonia: Return to Independence. Westview Series on the Post-Soviet Republics. Westview Press. стр. 157. ISBN 0-8133-1703-7.[мртва врска]
 35. Plakans, Andrejs (1995). The Latvians: A Short History. Studies of Nationalities. Hoover Press. стр. 174. ISBN 0-8179-9302-9.
 36. Katell, Andrew (22 August 1989). „Baltics Call Soviet Annexation a 'Crime,' Equate Hitler, Stalin“. Associated Press.
 37. Rasmi, Adam (23 August 2019). „Hong Kong emulates a human chain that broke Soviet rule“. MSN.
 38. „Thirty-Five Documentary Properties Added to UNESCO's Memory of the World Register“. ArtDaily.org. Посетено на 31 July 2009.
 39. „The Baltic Way – Human Chain Linking Three States in Their Drive for Freedom“. UNESCO Memory of the World Programme. 2021-07-21. Посетено на 2009-12-14.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]