Балтанска Река

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Балтанска Река
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
Главен изворБалтан
1.740 м
УстиеБрајчинска Река

Балтанска Рекарека во Југозападна Македонија и притока на Брајчинска Река.

Течение[edit | edit source]

Реката извира во западниот дел на планината Баба, поточно на сверните падини на огранката Балтан, на надморска височина од околу 1.740 м. Нејзиното течение продолжува на север кон селото Брајчино, каде што од левата страна се влева во Брајчинска Река.[1]

Поврзано[edit | edit source]

Наводи[edit | edit source]

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014) (на македонски). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 9. ISBN 978-9989-2117-6-8.