Балкански бакарец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lycaena|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Балкански бакарец
Примерок сликан во Турција.
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lycaena
Вид: Балкански бакарец
Научен назив
Lycaena candens
(Herrich-Schäffer, [1844])[1]

Балкански бакарец (Lycaena candens) е пеперутка од видот на бакарци. Пеперутката живее и во Македонија.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперутката живее во делови од Евроазија, поточно во Јужна Европа и Кавказот.

Подвидови[уреди | уреди извор]

  • L. c. leonhardi (Fruhstorfer, 1917)
  • L. c. pfeifferi (Beuret, 1952) - Кавказ

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперутката е мала по раст. Горната страна на крилјата е со забележителна портокалова боја. Самите рабови се со бела боја, а покрај рабовите има нијанси на црна боја. Телото на пеперугата е црно, а антените во црно-бела боја. Кај женките горната страна е целосно портокалова.[2] Ларвите се хранат со растението Rumex.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Herrich-Schäffer, [1844] Systematische Bearbeitung der Schmetterlinge von Europa
  2. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)