Балканска шах-табла

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Балканска|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Балканска шах-табла
Melanargia larissa - Anadolu Melikesi 02.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Балканска
Вид: Балканска шах-табла
Биномен назив
Балканска шах-табла
(Гејер, 1828)
Синоними
 • Papilio larissa Geyer, [1828]
 • Melanargia titania Calberla, 1891
 • Melanargia standfussi Wagener, 1983
 • Melanargia grumi Standfuss, 1892
 • Melanargia syriaca Oberthür, 1894
 • Papilio hylata Ménétriés, 1832
 • Melanargia iranica Seitz, 1907
 • Melanargia massageta Staudinger, 1901
 • Melanargia taurica Röber, 1896
 • Melanargia titea Klug, 1832

Балканската шах-табла (Melanargia larissa) е пеперуга од видов на шарени пеперуги. Пеперугата живее на Балканскиот Полуостров, Мала Азија и Кавказот, сè до Иран.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата претпочита тревни површини, и шумски предели богати со тревна вегетација.[2][3] Возрасните единки летаат од средината на мај до јули, една генерација годишно.[4]

Распонот на крилјата е околу 52 мм. Оваа пеперуга може лесно да се препознае по шарениот бело-црн изглед. Оснсовата на пеперугата е бела исшарана со црни шари, кои се потемни кон краевите на крилјата.[5]

Ларвите се хранат со растенијата Brachypodium.[6]

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • Melanargia larissa larissa
 • Melanargia larissa grumi Standfuss, 1892
 • Melanargia larissa hylata (Ménétriés, 1832) (Турција и Иран)
 • Melanargia larissa iranica Seitz, 1907
 • Melanargia larissa karabagi Koçak, 1976 (Турција)
 • Melanargia larissa kocaki Wagener, 1983
 • Melanargia larissa lorestanensis Carbonell & Naderi, 2007
 • Melanargia larissa massageta Staudinger, 1901
 • Melanargia larissa syriaca Oberthur, 1894
 • Melanargia larissa taurica Rober, 1896
 • Melanargia larissa titea Klug, 1832

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. "Melanargia Meigen, 1828" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms
 2. „Butterflies of Europe“. Архивирано од изворникот на 2020-01-18. Посетено на 2021-01-25.
 3. A new subspecies of Melanargia larissa from Turkey
 4. euroButterflies
 5. Seitz. A. in Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren)Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
 6. „Captain's European Butterfly Guide“. Архивирано од изворникот на 2019-07-22. Посетено на 2021-01-25.