Балканска зора

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Anthocharis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Балканска зора
Agruneri.jpg
Музејски примерок
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Anthocharis
Вид: Балканска зора
Биномен назив
Anthocharis gruneri
(Herrich-Schäffer, 1851)

Балканска зора (Anthocharis gruneri) е пеперутка од видот на пеперутки белци.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Пеперутката живее на Балканот, Мала Азија и Кавказот. Во Македонија живее посебен подвид на зората. Во Ерменија на пример, пеперугата живее во шумски и тревни предели на надморска висина од 400 до 2000 метри[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Оваа пеперуга има јасни видливи разлики помеѓу машкиот и женскиот пол. Долниот дел од горната страна кај мажјакот и кај женката се слични, односно бели со темни шари, но се разликуваат во нијансите на боите. Предниот дел од горната страна е поделен на бело и портокалово поле со црна бордура и црни врвови кај мажјаците, додека пак кај женките има бела боја наместо портокалова. Телото и антените се црни. Долната страна е слична со горната но се забележително потемни нијанси кај двата пола.[2]

Подвидови[уреди | уреди извор]

  • Anthocharis gruneri gruneri
  • Anthocharis gruneri armeniaca Christoph, 1893
  • Anthocharis gruneri macedonica (Buresch, 1921)
  • Anthocharis gruneri parnassi (Bernardi, 1970)
  • Anthocharis gruneri fereiduni (Carbonell et Back, 2009)
  • Anthocharis gruneri eros (Röber, 1907)
  • Anthocharis gruneri zamanii Naderi et Back, 2019

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Butterfly Conservation Armenia. „State of Anthocharis gruneri in Armenia“. Butterfly Conservation Armenia. TSE NGO. Посетено на 18 February 2018.
  2. Julius Röber, 1909 Pieridae, pp. 39-74, 374, pls. 17-27. In: Seitz, A. (ed.), Die Groß-Schmetterlinge der Erde. 1. Band. Die palaearctischen Tagfalter. – Stuttgart, Fritz Lehmann.

Поврзано[уреди | уреди извор]