Балакански синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Polyommatus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Балкански синец
Мажјак, горен дел
Мажјак, долен дел
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Polyommatus
Вид: Балкански синец
Научен назив
Polyommatus eros
(Ochsenheimer, 1808)

Балканскиот синец (Polyommatus eros) е пеперуга од видот пеперуги синци.[1][2] Пеперугата живее и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Ппеперугата-мажјак, на горната страна на крилјата, е во изразито сина боја. Вените на крилјата се црни, а во иста боја се и краевите на крилјата. Во сина боја се и телото и антените на пеперугата. Долната страна на крилјата е во светлокафеава боја со поголем број бели точки во ред бела боја, ред светлокафеава боја и ред црна. Има и црни точки кон средишниот дел на крилјата. Женката на горната страна е во кафеава боја, а понекогаш жолтеникаво-бледа.[3]

Пеперугата живее на висока надморска висина. Може да се најде на планинските венци во Европа и Азија. Живее на предели со над 1800 метри надморска висина, најчесто на падини.[1][4][5][6][7]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидови на пеперугата се:

 • P. e. eros
 • P. e. eroides (Frivaldszky, 1835)
 • P. e. boisduvalii (Herrich-Schäffer, [1843])
 • P. e. napaea (Grum-Grshimailo, 1891)
 • P. e. erotides Staudinger, 1892
 • P. e. amdoensis (Wnukowsky, 1929)
 • P. e. kamtshadalis (Sheljuzhko, 1933)
 • P. e. gansuensis Murayama, 1983
 • P. e. extremiorientalis (Kurentzov, 1970)
 • P. e. menelaos Brown, 1976
 • P. e. yildizae Koçak, 1977
 • P. e. tshetverikovi Nekrutenko, 1977
 • P. e. taimyrensis Korshunov, 1982
 • P. e. erotulus Nekrutenko, 1985
 • P. e. aloisi Bálint, 1987
 • P. e. molleti Carbonell, [1994]
 • P. e. meoticus Zhdanko & Stshurov, 1998
 • P. e. kaabaki Korb, 2000
 • P. e. krulikowskyi (Gorbunov, 2001)
 • P. e. divisus Churkin, 2003 Mongolia
 • P. e. pacificus Stradomsky & Tuzov, 2006
 • P. e. silvester Korb & Bolshakov, 2011

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Polyommatus Архивирано на 24 октомври 2012 г. at Markku Savela's website on Lepidoptera
 2. Предлошка:LepIndex Retrieved April 23, 2018.
 3. Seitz, A. Seitz, A. ed. Band 1: Abt. 1, Die Großschmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes, Die palaearktischen Tagfalter, 1909, 379 Seiten, mit 89 kolorierten Tafeln (3470 Figuren) Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.
 4. Tom Tolman; Richard Lewington Collins Butterfly Guide: The Most Complete Field Guide to the Butterflies of Britain and Europe Harper Collins ISBN 9780007242344
 5. Korshunov & Gorbunov Butterflies of the Asian part of Russia; English translation by Oleg Kosterin; [Dnevnye babochki aziatskoi chasti Rossii. Spravochnik]
 6. Carbonell, F. (1993b): Contribution à la connaissance du genre Polyommatus Latreille (1804): le complex ultraspécifique de Polyommatus eros-eroldes au Moyen-Orient et en Transcaucasie (Lepidoptera, Lycaenidae). Linneana Belgica 14: 439-454.
 7. Zhdanko, A.B. in Tuzov, V. K. (ed.), 2000. Guide to the Butterflies of Russia and adjacent territories; Volume 2; Libytheidae, Danaidae, Nymphalidae, Riodinidae, Lycaenidae. Pensoft, Sofia.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Beccaloni, George; Scoble, Malcolm; Kitching, Ian; Simonsen, Thomas; Robinson, Gaden; Pitkin, Brian; Hine, Adrian; Lyal, Chris. „The Global Lepidoptera Names Index (LepIndex)“. Natural History Museum, London. Посетено на 2016-10-15.
 • Evans, W.H. (1932). The Identification of Indian Butterflies (2. изд.). Mumbai, India: Bombay Natural History Society.
 • „Markku Savela's website on Lepidoptera“.
 • Wynter-Blyth, Mark Alexander (1957). Butterflies of the Indian Region. Bombay, India: Bombay Natural History Society. ISBN 978-8170192329.