Прејди на содржината

Бакоња фра Брне

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Бакоња фра Брнероман на српскиот писател Симо Матавуљ објавен во 1892 година. Дејството се одвива во Далматинска Загора околу 1870 година, а главен јунак е млад човек кој, следејќи ја семејната традиција, станува еден од францисканските монаси во манастирот Висовац. Романот се одликува со реалистично прикажување на околностите од тоа време, но и со хумор. Авторот се вдахновил од сопствените искуства во православниот манастир Крупа.

Првично замислен како расказ, тој на духовит и витален начин го опишува светот на Далматинското Загорје и животот во францисканскиот манастир во Висовац. Дванаесетгодишното момче Иво Јерковиќ Бакоња ќе биде однесено од селото од неговиот стрико, францисканец, и ќе го запознае со животот на фратар. Зад ѕидините на манастирот, младиот Иво ќе го пречека необичниот, чуден и таинствен свет на монашкиот живот. Самиот Симо Матавуљ извесно време престојувал во манастирот Крупа, кај својот стрико, игуменот Серафим.[1]

Во 1951 година по неговите мотиви снимен е истоимениот игран филм во режија на Федор Ханжековиќ.

  1. Bakonja fra Brne - Simo Matavulj | Delfi knjižare (англиски).