Прејди на содржината

Бакминстерфулерен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бакминстерфулерен
Назнаки
99685-96-8 Ок
ChemSpider 110185 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 123591
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Бакминстерфулерен е сферна молекула со формула C60. Претставува алотропска модификација на јаглеродот. За првпат е добиена во 1985 г.